Fr0ntliner mninggal dunia akibat s4kit jantung, tiada kaitan svntikan v4ksin

Kangar: Seorang juruteknologi makmal perub4tan Klinik Kesihatan Kangar disahkan mninggal dunia akibat ser4ngan jantvng dan tidak mempunyai kaitan dengan svntikan v4ksin C0vid-19 yang diterimanya sebelum itu.

Pengarah Kesihatan Negeri Perlis, Dr Sirajuddin Hashim berkata, berdasarkan rekod perub4tan, arw4h yang berusia 42 tahun mempunyai sejarah ser4ngan jantvng dan pernah menjalani pembed4han angioplasty sekitar 2013.

“Arw4h pernah menjalani sunt1kan v4ksin C0vid-19 (Corminarty) d0s pertama pada pagi 2 Mac lalu dan tidak mempunyai sebarang k0ntr.aindikasi dan pemerhatian selepas vaks1nasi di Pusat Pemberian V4ksin (PPV) tidak menunjukkan kesan sampingan.

“Pada hari pertama selepas sunt1kan, dia hanya mengadu rasa lengvh pada bahagian tangan di tempat sunt1.kan serta disertai gejala pening tetapi dia masih boleh menjalankan tugas seperti biasa.

“Malah, dia masih meneruskan tugasan hariannya seperti biasa selepas didapati tiada sebarang mas4lah kes1hatan dihadapinya pada hari kedua selepas proses sunt1kannya itu sehinggalah Jumaat lalu,” katanya dalam satu kenyataan kepada media hari ini.

Beliau berkata, pada awal pagi semalam, isterinya yang juga seorang doktor pakar mendapati m4ngsa meng4du sak1t dada dan ses4k nafas.

“M4ngsa turut mengalami s4wan serta tidak sed4rkan diri selepas itu yang mana bantuan awal menerusi CPR (bantuan pern4fasan mvlut ke mvlut atau cardip.ulmonary resuscitation) dilakukan di rumahnya sebelum m4ngsa dibawa ke Hospital Tuanku Fauziah (HTF), Kangar.

“Disebabkan keadaannya itu, m4ngsa kemudian dibawa ke Jabatan Kecem4san dan Tr4.uma, HTF serta menjalani aktif resus1.tasi namun m4ngsa g4gal disel4matkan,” katanya.

Dr Sirajuddin berkata, berdasarkan simpt0m, tanda klinikal dan kes, pakar kecem4san mengesahkan bahawa kemat1an m4ngsa adalah disebabkan oleh ser4ngan jantvng dan tidak mempunyai kaitan dengan vaks1nasi C0vid-19.

“Kita menyeru orang ramai supaya tidak menularkan maklumat yang tidak tep4t dan tidak sah1h.

“Ini bertujuan bagi mengelakkan s4lah tanggapan masyarakat terhadap v4ksin C0vid-19,” katanya.

 

Sumber: Hmetro, Wowberita

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.