Angk4ra rentas negeri, ziarah Aidilfitri… 2 keluarga cetvs kIuster C0vid-19 terbesar di Hulu Terengganu, j4ngkiti 3 kampung lain

PENINGKATAN kes c0v1d-19 di negara ini ternyata membimbangkan kita semua.

Saban hari, ribuan k3s dilaporkan sehingga kita kini berada dalam pelaksanaan ‘total lockdown’ sejak 1 hingga 14 Jun ini.

Terbaharu, 19 individu daripada dua keluarga yang positif c0v1d-19 akibat rentas negeri dan ziarah Aidilfitri menjadi punca j4ngk1tan di tiga buah kampung di Hulu Terengganu, Terengganu.

Pengarah Kesihatan Negeri, Dr Nor Azimi Yunus berkata, p4ndemik itu kini telah mereb4k sehingga mencetvskan KIuster Kampung Matang yang disifatkan kIuster terbesar di Hulu Terengganu setakat ini.

“Hasil si4sat4n menunjukkan berlakunya rent4s negeri sebelum raya. Ada pula z1arah raya dan kunjung mengunjung melibatkan keluarga besar. Bayangkan 19 dikesan p0sitif dari hanya daripada dua keluarga.

“Selepas Aidilfitri mereka masuk kerja dan tanpa disedari menj4ngk1ti rakan sekerja pula. Lebih r1sau sudah ada jemaah masjid dij4ngk1ti seterusnya menj4ngk1ti individu lain,” katanya.

May be an image of 1 person, standing and outdoors

Mengulas lanjut, Dr Nor Azimi berkata, KIuster Kampung Matang kini telah mereb4k ke tiga buah kampung iaitu Felcra Bukit Kepah, Kampung Tengkawang dan Kampung Pulau Kudat selain kIuster itu juga masih aktif.

Menurutnya, setakat ini ser4mai 127 kes positif dikesan dari kIuster ini yang telah mereb4k hingga ke generasi ke lima dengan 725 orang k0ntak rapat.

Beliau berkata, jumlah itu tidak termasuk saringan bersasar yang melibatkan beberapa buah kampung manakala sebanyak 975 sampel yang diambil masih menunggu keputusan.

May be an image of one or more people, people standing and outdoors

“Kita akur, j4ngk1tan dalam keluarga agak sukar dibendvng namun apabila melibatkan beberapa keluarga, jiran tetangga dan pejabat akhirnya merebak hingga ke beberapa buah kampung, perkara ini amat kita kes4l dan mar4h.

“Jika keadaan begini berterusan dan kIuster baharu tumbuh bagai cendawan bila masa kita boleh kawal semua kIuster itu serentak? Jika keadaan begini berterusan mampukah kita landaikan lekuk epid dalam masa dua minggu ini?,” ujarnya.

“Kisah kisah begini sering saya ceritakan untuk memberi ikt1bar kepada masyarakat bahawa jika PEMATUHAN S0P dipandang ringan dan berterusan diIanggar ini akibat yang akan kita tanggvng. Jika nak buat sesuatu FIKIR ORANG LAIN. JAGA ORANG LAIN. JANGAN FIKIR DIRI KITA SAHAJA”

May be an image of one or more people, people standing and outdoors

“Pagi semalam turun ke HT bermesyuarat dan meninjau aktiviti saringan bers4sar yang dibuat di Felcra Bukit Kepah yang sebahagian Kluster Kg Matang.”

“Baru 10.30 pagi tapi panas sudah membahang. Ceruk Kg begini mana ada dewan beraircond. Petugas kesihatan berpeIuh dengan muka merah merang dengan pakaian PPE. Penduduk pun sama juga peIuh rejak bawah kanopi. Kanak kanak men4ngis dicaIit hidung.”

No photo description available.

“TOLONG fahami kesusahan KITA SEMUA jika p4ndemik C0VID 19 berterusan begini. JANGAN PENTING DIRI SENDIRI akibatnya orang lain yang terkena mudaratnya.”

Dalam pada itu, Dr Nor Azimi meneg4skan, kawalan kendiri amat penting dilakukan pada masa ini.

“K4walan kendiri sangat penting. Jika kita kekal duduk rumah kecuali ada urusan penting maka kita tidak akan dij4ngk1ti atau menj4ngk1ti orang lain. Insya-ALLAH, penceg4han itu sangat lebih baik dari mer4wat,” katanya. – Sinar Harian.

Antara komen-komen w4rganet yang rata-rata m4rah dan kecewa dengan ingkar arahan Kerajaan tidak mematuhi Iarangan rent4s negeri semasa Aidilfitri.

MenyesaI dahulu sebaiknya daripada sesaI seumur hidup..

Allahu.. sangat2 menyed1hkan..


 

Sumber : mStar, Facebook Nor Azimi Yunus

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.