(Video) C4but geIang ‘pink’ semata2 nak bersiar, gadis terima p4dah dik0mpaun RM5,000

Video tuIar menunjukkan seorang gadis mem0tong geIang pink untuk bersiar-siar telah mendapat re4ksi neg4tif terutamanya di media sosial.

Dalam perk0ngsian yang dibuat oleh akaun Twitter @naffz_ selepas memuat naik kembali video yang diperoleh daripada satu akaun TikTok jelas kelihatan gadis itu men4nggalkan geIang yang dipakai dan memasvkkannya ke dalam beg tangan.

Video yang dipercayai dir4kam oleh rakannya sendiri mendapati dia sepatutnya sedang menjalani kuar4ntin kend1ri susulan kiIang tempatnya bekerja terdapat kes p0sitif C0vid-19.

Dah kena k0mpaun

Walau bagaimanapun, menerusi Harian Metro, remaja perempuan itu telah dik0mpaun RM5,000 susuIan t1ndakan berb4hayanya itu.

Menurut Ketua Polis Daerah Taiping, Asisten Komisioner Osman Mamat, t1ndakan k0mpaun telah dikeluarkan selepas video remaja berusia 17 tahun itu tuIar di media sosial.

Hasil si4satan polis mendapati kejadian itu berlaku di Kamunting di sini.

“Selepas mengenalpasti video itu, polis berjaya mengesan l0kasi remaja terbab1t yang didapati men4nggalkan geIang kuar4ntin tanpa kebenaran Kementerian Kes1hatan Malaysia (KKM).

“Remaja terbabit menjalani uj1an caIitan pada Sabtu lalu dan kepvtusannya masih belum diperolehi.

“Difahamkan ketika kejad1an itu, dia dikatakan hanya s1nggah di rumah rakannya di kawasan berkenaan,” katanya dalam satu kenyataan. katanya.

“Polis menasihatkan masyarakat supaya mematuhi pr0sedur 0perasi standard (S0P) bagi memer4ngi w4bak C0vid-19.

“Mana-mana individu yang didapati sengaja meIanggar per4turan yang ditetapkan akan diambil t1ndakan sewajarnya di bawah Akta Penceg4han dan Peng4waIan Penyak1t Berjangk1t 1988,” katanya.

Video yang tuIar tersebut memperlihatkan seorang gadis yang memakai topi keIedar sambil menvnjukkan geIang pink yang dibuka dan dimasvkkan ke dalam beg sebelum keluar bersiar-siar.

T1ndakan tidak bertanggvngj4wabnya itu telah mendapat kec4man daripada w4rganet susuIan ber4ng melihat perkara kvrang bijak yang dilakukan ketika negara sedang bergeIut menvrunkan k4dar jangk1tan p4ndemik C0vid-19.

Antara reaksi w4rganet

Aku cvkup meIuat la dengan orang semb4ng kemaih lagu ni..

 

Sumber: Harian Metro (Shaiful Shahrin Ahmad Pauzi), Twitter @naffz_, OMM (Nuha Kefli)

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.