Guru enggan div4ksin mungkin akan ditvkar ke negeri lain – Radzi

Tempatan

LANGKAWI: Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) sedang meneIiti keperluan untuk menvkar guru-guru yang engg4n menerima v4ksin ke sekolah atau negeri lain.

Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Radzi Jidin berkata, ia adalah supaya guru-guru berkenaan tidak ber1nteraksi secara Iangsung dengan murid dan dalam masa yang sama tidak menjej4skan proses pengajaran dan pembeIajaran.

“Ada juga guru yang merupakan guru yang satu-satunya mengajar mata pelajaran tersebut tak nak div4ksin … dan ada dua orang yang ditvgaskan mengajar mata pelajaran tersebut, dan dua-dua tak nak div4ksin.

“Kalau ini yang berlaku, maknanya ini akan menjej4skan peIajaran anak-anak kita di sekolah. Sebab itu demi untuk menjaga perkhidmatan kita akan mengambil t1ndakan buat masa ini.

Guru Malaysia tambah baik kemahiran digital - Radzi Jidin

Beliau berkata, perkara itu tidak boleh dibiarkan berIarutan dan pertvkaran tempat mengajar termasuk melibatkan perp1ndahan antara negeri mungkin terp4ksa dilakukan bagi menyelesaikan masaIah tersebut.

“Kita melihat bagaimana untuk bawa keIuar guru-guru ini dan menvkarkan mereka kepada tempat-tempat yang lebih sesuai dan ini mungkin meIibatkan pertvkaran di antara negeri sebagai contoh,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika sidang media selepas melakukan lawatan kerja ke Kolej Vokasional Langkawi, hari ini.

Menurut Radzi, meskipun jumlahnya kecil tetapi setelah diseIidik, pihaknya mendapati perkara itu tidak boleh dibiarkan berIarutan.

“Dan kita akan mengambil t1ndakan dengan segera, kerana kita telah mem0hon jasa baik guru-guru ini untuk div4ksin dalam tempoh yang panjang,” katanya lagi.

Mengulas lanjut, bilangan guru-guru yang enggan div4ksinasi telah menvrun dari angka 2,500 ke sekitar 2,000 sahaja selepas menjalani beberapa proses kaunseIing dari pelbagai pihak.

Beliau berkata, untuk t1ndakan lanjut, pihaknya masih menunggu keputusan Jabatan Perkhidmatan Awam berhvbung bentuk t1ndakan bersesuaian terhadap guru terbabit.

Terdahulu, Radzi serta rombongan turut meIawat beberapa sekolah d sekitar Langkawi termasuk Sekolah Kebangsaan (SK) Kuala Teriang, SK Terdahulu, Radzi serta rombongan turut meIawat beberapa sekolah d sekitar Langkawi termasuk Sekolah Kebangsaan (SK) Kuala Teriang, SK Kedawang dan di Pulau Tvba termasuk SMK Langkawi dan SK Lvbuk Chempedak semalam.

Mengulas vaks1nasi remaja, Radzi berkata, ketika ini, kes1mpulan masih belum dapat dibuat mengenai perjalanan pr0ses itu namun pihaknya melihat ia berjalan dengan sangat baik dan teratur.

“Program v4ksinasi remaja baru bermula dan kita sedang p4ntau penerimaan ibu bapa… tapi setakat ini, penerimaan cvkup baik dan ibu bapa bersemangat menghantar anak ambil v4ksin dan kita akan terus p4ntau keadaan ini,” katanya.

Sekolah perlu pastikan pengud4raan baik dalam bilik darjah – Radzi Jidin

Radzi: As what the Health Minister had advised in the context of the Delta variant, what is important is the ventilation, not only in classrooms, special rooms and offices but all other confined areas in the school should be well ventilated. (File photo by Zahid Izzani Mohd Said/The Edge)

TERDAHULU, Kementerian Pendidikan meminta semua sekolah memastikan pengvdaraan yang baik di dalam bilik darjah bagi mengurangkan r1siko jangk1tan C0vid-19, menjelang pembukaan sesi persekolahan secara bersemuka tidak lama lagi.

Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Radzi Jidin, yang melakukan t1njauan di beberapa sekolah di Pulau Tuba di sini, hari ini, berkata aspek pengvdaraan di dalam kelas adalah antara perkara yang boleh ditambah baik.

Guru enggan vaksin mungkin tukar sekolah negeri lain - Kosmo Digital

“Secara umumnya saya lihat sekolah-sekolah ini telah bersedia untuk menerima kehadiran murid apabila dibuka kelak.

“Ada beberapa perkara yang boleh ditambah baik khvsusnya dalam k0nteks pengudaraan di bilik-bilik darjah dan bilik khas di mana p0ster-p0ster dan langs1r yang tergantvng perlu diaIihkan bagi memastikan pengvdaraan di setiap bilik yang akan digunakan murid ini berada di tahap terbaik.

“Seperti nasihat Kementerian Kesihatan dalam k0nteks var1an DeIta, apa yang paling penting adalah pengvdaraan, bukan sahaja dalam bilik darjah, bilik khas, pejabat dan seluruh kawasan berbilik di sekolah perlu dipastikan mempunyai pengvdaraan yang baik seterusnya dapat mengvrangkan r1siko jangk1tan, terutamanya var1an DeIta,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Terdahulu, Radzi meninjau Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Langkawi Pulau Tuba, Sekolah Kebangsaan (SK) Lubuk Chempedak, SK Pulau Tuba dan SK Selat Bagan Nyior yang semuanya teletak di Pulau Tuba.

Mengulas lanjut, beliau berkata, peng0perasian sekolah di Langkawi adalah mengikut negeri dalam Fasa Empat Pelan PemuIihan Negara (PPN) berikutan pulau itu berada di bawah pelaksanaan inis1atif gelembvng peIancongan.

Katanya, selain Langkawi sekolah di Labuan dan Negeri Sembilan juga akan memulakan sesi persekolahan secara bersemuka tidak lama lagi dan persediaan sewajarnya perlu dibuat dengan r4pi.

 

Sumber: AWANI

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Teruskan berhibur dengan kisah-kisah menarik menarik dibawah ini yang dikongsikan.