“Gvgur Di Medan Per4ng”- 100 Doktor Muda di Indonesia Mninggal Dvnia Akibat C0vid-19

Luar Negara Semasa

Kebimbangan  terhadap wabak C0vid-19 masih menghantui orang ramai sehingga ke hari ini, saban hari kes jangk1tan semakin meningkat malah jumlah kem4tian dunia telah mencatat lebih 800 ribu kem4tian.

Pada Isnin, Ikatan Doktor Indonesia (IDI) telah memaklumkan seramai 100 doktor telah disahkan mninggal dunia akibat jangk1tan C0vid-19.

Lebih menyedihkan ,kebanyakan mereka masih muda dan berumur dalam lingkungan 29 hingga 38 tahun.

Sumber: Gambar Hiasan

Dilaporkan bahawa antara doktor yang terkorban adalah daripada Fakulti Perubatan Universiti Airlangga dan Hospital Soetomo di Surabaya, Jawa Timur.

Menurut Pengerusi IDI, Daeng M. Fikih memberitahu susulan kejadian ini, pihaknya telah bekerjasama dengan gerakan pasukan khas C0vid-19 bagi memastikan peralatan perlindungan di hospital dan kemudahan kesihatan mencukupi untuk mencegah lebih banyak kem4tian dalam kalangan pekerja kesihatan.

Selain itu, dia juga mendesak agar pihak hospital membuat jadual kerja yang sesuai dengan keadaan kesihatan para doktor bagi mengelakkan keletihan melampau.

Sumber: Gambar Hiasan

Sehingga kini, Indonesia telah mencatatkan 172,053 kes jangk1tan dengan 7,343 kem4tian, lapor The Jakarta Post.

Statistik terbaru jangk1tan Covid-19 Indonesia

Kes statistik seharian menunjukkan peningkatan dari bulan ke bulan.

Statistik pecahan jangk1tan c0vid-19 mengikut negeri. Jakarta mendahului Jawa.

Statistik jumlah keseluruhan jangk1tan C0vid-19 seluruh Indonesia mencecah 178, 000 ribu kes dengan jumlah kemat1an sebanyak 7507 kes.

 

Sumber: Lobak Merah

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.