Hishammuddin ambil alih tugas Ismail Sabri ‘update’ harian C0vid-19 mulai hari ini!

Perkembangan harian berkaitan Covid-19 yang dikendalikan oleh Ismail Sabri (kiri) akan diambil alih oleh Hishammuddin mulai Selasa

BERMULA hari ini Selasa, perkembangan harian berkaitan C0vid-19 akan dikendalikan oleh Menteri Kanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Hishammuddin mengambil alih jawatan yang bertanggungjawab ke atas kIuster keseIamatan itu daripada Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Hishammuddin: Diplomacy resolved dispute between Petronas and Chinese  vessels in South China Sea | The Star

Ismail Sabri pada Isnin turut berterima kasih kepada semua pihak, kementerian, agensi, rakyat Malaysia serta pihak media atas sokongan yang diberi sepanjang dia memegang jawatan itu sebelum ini.

Menurutnya, seperti yang semua sedia maklum, Hishammuddin telah dilantik jawatan tersebut apabila beliau dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri.

“Sebagai Menteri KeseIamatan yang baharu, maka beliau akan mengambil alih tugas yang saya laksanakan sebelum ini berkenaan dengan C0vid-19.

“Sehvbungan itu, mulai esok, 27 Julai 2021, tugasan pengumuman harian berkaitan aktiviti penguatkvasaan serta S0P PKP akan diteruskan oleh Menteri Kanan (KeseIamatan),” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Untuk rekod, Ismail Sabri membuat kenyataan harian kerajaan berhubung p4ndemik sejak 20 Mac tahun lalu.

“Ini apa yang saya sudah lakukan selama setahun empat bulan enam hari,” ujarnya.

Ismail Sabri: 'Work from home' policy extended to all states | The Star

Katanya, antara tanggungjawab dip1kul adalah berkaitan mengeluarkan semua kenyataan media harian berkaitan Task F0rce Oper4si Pematvhan dan penguatkvasaan und4ng-und4ng di bawah Akta 342 di seluruh negara.

“Setiap hari juga saya menerima serta mengumumkan laporan berkenaan pematvhan S0P, kawaIan sempadan negara dan lain-lain perkara dari semua agensi terlibat.

“Ia bagi memberi penjeIasan kepada rakyat Malaysia berkenaan situasi semasa keseIamatan dalam tempoh PKP berkenaan C0vid-19 dan Pelan Pemulihan Negara (PPN),” katanya.

Ismail Sabri dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri pada 17 Julai lalu.

Beliau juga kekal memegang hawatan sebagai Menteri Pertahanan.

 

Sumber: mStar

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.