Mesyuarat 4 Menteri esok bincang lebih keIonggaran, termasuk rent4s negeri- Hishammuddin

Tempatan

KUALA LUMPUR: Empat menteri yang ditugaskan untuk memper1ncikan langkah penyesuaian dan keIonggaran pr0sedur 0perasi standard (S0P) membendvng penuIaran C0vid-19 ketika negara menuju ke fasa endem1k dijadual bermesyuarat esok.

Perbincangan julung kali mengetengahkan empat agenda utama, termasuk tindakan inkIusif seperti diarahkan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob itu akan dipengerusikan Menteri Kanan Pert4hanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Tiga menteri lain yang menyertai mesyuarat itu adalah Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar; Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz dan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tan Sri Annuar Musa.

KJ role model terbaik, seorang menteri ada misi'

Kementerian Kewangan sedang perincikan bantuan lain - Tengku Zafrul

BN will defend all traditional seats in GE15, says Annuar Musa | Malaysia | Malay Mail

Hishammuddin berkata, mesyuarat itu akan meneliti keputusan keIonggaran diumumkan kepada orang ramai sebelum ini serta kaedah S0P sedia ada dapat dipermudahkan dan difahami semua lapisan masyarakat.

Beliau berkata, ia memerlukan input daripada empat menteri berkenaan, selain Annuar akan membantu memaklumkannya kepada orang ramai menerusi platform sedia ada supaya masyarakat memahami dengan lebih jelas.

Katanya, mesyuarat itu juga akan meneliti dan memperhalusi keIonggaran dipersetujui sebelum ini, sebelum sebarang keputusan mengenainya diumumkan kepada orang ramai.

“Berhvbung kait dengan perjalanan rent4s negeri, sektor tertentu telah pun secara prinsip mendapat (persetujuan) oleh sidang khas dengan syarat empat menteri ini memperincikannya sebelum diumumkan kepada orang ramai.

“Ia juga melihat kepada sektor tertentu contohnya ‘travel and tourism bubbIe’, di mana semua maklum kita sudah buka Langkawi sebagai projek r1ntis dan ia boleh diperluas jika berjalan lancar, selamat serta memenuhi S0P ditetapkan.

“Kalau ada sektor lagi yang perlu difikirkan, ia boleh diperluas kepada sektor lain.

“Agenda keempat ialah hasrat n4ratif menjelang hujung Oktober ini untuk melihat p4ndemik dalam k0nteks endem1k, bagaimana kita boleh cari jalan untuk hidup bersama C0vid-19 dengan rasionalnya mesti dibincangkan dari sekarang,” katanya pada sidang media di sini, hari ini.

Begitupun, Ahli Parlimen Sembrong itu tidak memperincikan waktu dan lokasi pertemuan tersebut dan hanya memberitahu ia akan diadakan esok.

Hishammuddin dalam kenyataan pada minggu lepas memberitahu kerajaan sedang meneliti keIonggaran bersesuaian bagi membolehkan rakyat kembali menjalani kehidupan seharian lebih bebas dalam norma baharu.

Begitupun, katanya, dalam masa sama kerajaan tetap menitikberatkan soal meIindungi ny4wa serta kesihatan rakyat di samping memastikan pengukuhan ekonomi dan kesejahteraan rakyat.

Jelasnya, keIonggaran itu termasuklah kemungkinan membenarkan rakyat melakukan perjalanan rent4s negeri bagi tujuan lebih pelbagai serta membuka lebih banyak sektor.

Yang turut hadir, Timbalan Menteri Pert4hanan, Datuk Seri Ikmal Hisham Abdul Aziz dan Ketua Setiausaha Kementerian Pert4hanan, Datuk Seri Muez Abd Aziz.

Govt, PH ink historic MoU

Dalam perkembangan lain, Hishammuddin berkata, mem0randum persefahaman antara kerajaan dan Pakatan Harapan (PH) bertujuan mengembalikan kestabiIan politik negara bagi menangani C0vid-19 dan pemuIihan ekonomi menerusi pendekatan kerjasama secara ‘dwipartisan’.

Beliau juga berharap tindakan diusahakan Ismail Sabri berhubung persefahaman itu diterima baik semua pihak, selain menasihati pemb4ngkang supaya mereka tidak hanya berteraskan pertimbangan politik, sebaliknya mempertimbang hasrat memastikan kestabilan bagi membolehkan semua pihak fokus kepada agenda lebih penting.

“Ia bukan untuk kuasa, tetapi membantu kita yang diberi amanah memimpin kementerian tertentu dan menerajui pentadbiran negara supaya fokus dan berusaha membawa negara keluar daripada C0vid-19 secepat mungkin menerusi tiga teras berhubung kait dengan kesihatan, ekonomi dan kesejahteraan.

“Niat mengadakan persefahaman ini bagi memastikan kestabilan, jadi untuk menimbulkan isu keabsahan atau undi tidak percaya (terhadap Perdana Menteri) sekali lagi itu tidak menjvrus kepada harapan kepada kestabilan politik negara.

“Rakyat akan menilai tindakan mereka (pemb4ngkang) hari-hari men1mbulkan ketidaktentuan dalam suasana politik, khususnya ketika sesi Dewan Rakyat yang bermula, hari ini,” katanya.

PM dan Pakatan Harapan Tandatangani MoU Transf0rmasi dan KestabiIan Politik

M'sia ruling government, opposition Pakatan Harapan sign historic bipartisan cooperation memorandum - TODAY

TERDAHULU, Kerajaan Persekutuan dan Pakatan Harapan (PH) hari ini meIakar sejarah apabila juIung kali memeterai mem0randum persefahaman (MoU) Transf0rmasi dan KestabiIan Politik.

MoU yang dimeterai di Bangunan Parlimen itu merangkumi enam perkara iaitu Pemerkasaan Pelan C0vid-19, Transf0rmasi Pentadbiran dan Pembaharuan Parlimen, Kebebasan Institusi Kehakiman, Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) dan Pembentukan Jawatankuasa Pemandu.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, dalam satu kenyataan susulan pemeteraian MoU itu berkata, MoU itu membentuk kerjasama ‘dwi-part1san’ yang ampvh dan m4ntap dengan menjuIang semangat Keluarga Malaysia, selaras dengan titah Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin AlMustafa Billah Shah.

“Kerajaan yakin mem0randum persefahaman yang dizah1rkan ini bukan sahaja berupaya mengetepikan segala perbezaan politik, bahkan mampu memastikan pemvlihan negara berjalan secara hoIistik dan inkIusif,” katanya.

Ismail Sabri berkata, titah hasrat Seri Paduka ialah semua pihak perlu mengamalkan dem0krasi bermusy4warah dalam mencari penyelesaian kepada apa jua permasaIahan demi mencapai matlamat Malaysia Makmur, InkIusif dan M4mpan.

“Semangat Keluarga Malaysia yang menek4nkan perpaduan, kesepakatan dan kebersamaan inilah yang dizah1rkan dalam mem0randum persefahaman oleh kerajaan dan Ahli-ahli Yang Berhormat pada petang ini.

“Transf0rmasi yang diperkenalkan kerajaan ini bukan sahaja mend0rong kepada tadbir urus yang cemerlang dalam memer4ngi C0vid-19 dan pemvlihan ekonomi, bahkan memangk1n iklim pelabvran yang k0ndusif, sekali gus mem4cu pertvmbuhan ekonomi yang kvkuh demi kesejahteraan Keluarga Malaysia,” katanya.

Beliau turut mer4kam setinggi penghargaan kepada ahli-ahli Parlimen yang telah membuIatkan tek4d, mengetepikan perbezaan ideoIogi politik untuk bersama-sama mem4cu kestabiIan ekonomi dan kesejahteraan Keluarga Malaysia.

MoU yang terhasil dari beberapa siri perbincangan antara wakil kerajaan dan pemb4ngkang sejak akhir bulan ditandatangani secara bersama oleh Ismail Sabri dan Ketua Pemb4ngkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Turut menandatangani MoU itu, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng; Presiden Parti Amanah Negara (AMANAH), Mohamad Sabu dan Presiden Pertubuhan Kinabalu Progresif Bersatu (UPKO), Datuk Seri Panglima Wilfred Madius Tangau.

Kerajaan dan Pakatan Harapan menandatangani Memorandum Persefahaman Transformasi dan Kestabilan Politik, komitmen bersama kedua-dua pihak bagi mengukuhkan kerjasama rentas parti.
Kerajaan dan Pakatan Harapan menandatangani Mem0randum Persefahaman Transf0rmasi dan KestabiIan Politik, komitmen bersama kedua-dua pihak bagi mengukuhkan kerjasama rent4s parti.

Majlis menandatangani MoU itu disaksikan Yang Dipertua Dewan Negara, Tan Sri Dr Rais Yatim dan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Azhar Azizan Harun.

Jumaat lalu, kerajaan mengumumkan tujuh tawaran Transf0rmasi Parlimen dan Pentadbiran untuk mengembalikan kestabiIan politik demi menangani w4bak C0vid-19 dan memuIihkan ekonomi negara.

Ismail Sabri yang mengumumkan perkara itu berkata, tawaran ini bertujuan mewujudkan Ianskap politik baharu dengan melaksanakan transf0rmasi dan pembaharuan dalam tatakeIola pentadbiran kerajaan khususnya memperk4sakan peranan institusi Parlimen.

Katanya, transf0rmasi itu memaktubkan nilai-nilai murni dan muafakat merent4si pelbagai latar agama, kaum dan budaya dalam k0nteks Keluarga Malaysia.

Tujuh tawaran itu ialah:

* Rang Und4ng-Und4ng Anti-Lompat Parti akan dibentangkan di Parlimen.

* Pelaksanaan Undi 18 dalam tempoh terdekat. Untuk itu, satu Rang Und4ng-Und4ng Pindaan Perlembagaan akan dibentangkan

* Pindaan Perlembagaan Persekutuan untuk mengehadkan temp0h jawatan Perdana Menteri kepada 10 tahun

* Keseimbangan keanggotaan Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen membabitkan Ahli Parlimen Kerajaan dan Ahli Parlimen Pemb4ngkang

* Setiap Rang Und4ng-Und4ng, termasuk Rang Und4ng-Und4ng Perbekalan yang dibentangkan di Parlimen akan dirunding dan dipersetujui secara bersama

* Ahli parti pemb4ngkangakan terbabit dalam Majlis PemuIihan Negara (MPN) untuk memberikan pandangan dan cadangan penambahbaikan.

* Ketua Pemb4ngkang akan diberikan saraan dan kemudahan yang setara dengan seorang menteri selain tujuh tawaran itu, kerajaan juga komited untuk memperkenalkan lebih banyak transf0rmasi dari semasa ke semasa

 

Sumber: BH ONLINE

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.