“Hakikatnya saya takvt…”- Berat Badan Makin Susut, Hafiz Suip M0hon Maaf & Berpesan Tentang Kem4tian

Perkongsian terbaharu menerusi hantaran foto hitam putih penyanyi Hafiz Suip mencetuskan ker.isauan ramai.

Malah, ada yang tertanya-tanya keadaan pelantun lagu Awan Nano itu yang kelihatan semakin susut berat badannya.

“Kenapa kurus sangat ni?” demikian soalan yang ditulis kebanyakan peminat menerusi ruangan komen Instagram Hafiz.

Pada hantaran terbabit, Hafiz tampil memohon maaf dan mer4yu doa daripada pelayar media sosialnya sambil berpesan tentang az4b Allah serta kem4tian.

“Hafiz Suip betul-betul mem0hon maaf atas apa yang telah dia lakukan terhadap anda sekiranya ada yang terkec1l hati, tersaIah cakap dan sebagainya yang ada d.endam yang tersimpan selama ini. Maafkan saya.

“Ini bukan cerita sed1h atau cerita d0ngeng..tapi hakikatnya saya t.akut a.zab Allah SWT di mana satu hari apabila saya m.ati saya akan dih.isab.

“Gaiss saya tak da lah mintak lebih cuma doakan yang baik dan saya mintak kalian bermodalkan 5 minit ja..ada masaIah 2 rakaat mintak dengan Allah itu ja.

“Jangan harapkan makhluk..maksudnya jangan harapkan diri kita sekalipun…sebab yang menggerakkan kita Dia jugak..InshaAllah hati tenang pasti jumpa soIusi,” tulisnya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hafiz Suip (@hafizsuip)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hafiz Suip (@hafizsuip)

Artikel berkaitan: Mengurus em0si, ment4l ketika PKP

BUKAN mudah menyesuaikan diri dengan suasana kebiasaan baharu sepanjang Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP). Kehidupan masyarakat berubah malah ada yang terasa ‘terpenj4ra’ di kediaman sendiri.

Melalui empat fasa PKP, keadaan ini boleh memberi k3san kepada em0si dan t1ngkah Iaku jika tidak diurus dengan baik.

Perunding Psik1atri Sunway Medical Centre Velocity, Dr Lim Wai Jenn berkata, setiap perubahan yang berlaku dalam kehidupan boleh memberi tek4nan hingga menyebabkan individu mengalami kebimbangan dan kemu.rungan.

Menurutnya, adalah perkara biasa individu mengalami gang.guan ketidakstabilan em0si atau keris.auan dan kebimbangan yang sederhana dalam kehidupan harian.

“Bagaimanapun, jika g4ngguan ini kerap berlaku atau berlanjvtan hingga menjejaskan tidur, selera makan, keupayaan untuk berfungsi dan k3seronokan melakukan sebarang aktiviti, ini berkemungkinan tanda masalah k3sihatan ment4l yang lebih ser1us,” katanya.

Beliau berkata, ada juga individu mengalami ser4ngan pan1k apabila ia mempunyai gejala fizikal seperti ses.ak nafas, mengg.eletar, tek4nan di dada, jantvng berdebar-debar, mengge.letar, berpelvh atau hampir peng.san.

“Biasanya gejala ini berlaku secara tiba-tiba, tanpa dijangka dan tiada sebarang pvnca. Sebilanganya mungkin berasakan mereka mengalami ser4ngan jantvng. Gejala ini boleh berulang tanpa amaran.

“Dalam situasi ini, mereka digalakkan berjumpa pakar ps1kiatri untuk mendapatkan perundingan bagi mengurangkan gang.guan kehidupan individu terbabit. PKP tidak menghalang pes4kit mendapatkan raw4tan dan berjumpa doktor.

“Komunikasi berk3san amat penting supaya pes4kit mengetahui masih ada yang mengambil berat tentang dirinya dan bersedia membantu mengurangkan masaIah dialami,” katanya.

Katanya, pendekatan saling mengambil berat dan memberi perhatian antara satu sama lain boleh membantu mengharungi PKP selain menitikberatkan penjagaan k3sihatan ment4l dan em0si.

Dr Lim berkata, kanak-kanak turut tidak terkecuali terk3san dengan penularan cov1d-19 dan PKP.

“Dalam keadaan ini, ibu bapa berhadapan cabaran menjaga anak bagi memastikan mereka tidak mengalami masalah gang.guan em0si dan kecel.aruan tingkah laku.

“Rutin harian yang teratur dapat membantu membentuk tingkah laku yang sihat dan mengurangkan kervnsingan,” katanya.

Selain itu, Dr Lim berkata, ibu bapa boleh mengatur rancangan aktiviti atau menyusun jadual harian anak bagi mengurangkan keb0sanan dan kegeIisahan mereka.

Jelasnya, ibu bapa yang bimbang k3sihatan ment4l dan em0si anak, wajar berkomunikasi dengan mereka dengan lebih kerap.

“Ini memberi peluang kepada anak untuk berk0ngsi apa yang mereka rasai sekali gus boleh mengurangkan tek4nan dialami.

“Pada masa sama, ibu bapa boleh memant4u atau mengehadkan penggunaan media sosial anak, jika mendapati mereka terlebih pended4han dan memperoleh maklumat yang tidak tepat hingga menimbulkan kegeIisahan serta kemvrungan,” katanya.

Tip penjagaan k3sihatan ment4l semasa PKP

A. Ketahui fakta

Kebiasaannya otak mudah tertek4n dan terga.nggu apabila menghadapi situasi yang tidak diketahui dan tak pasti seperti cov1d-19.

Fakta diperlukan supaya otak boleh merancang, bersedia dan menyelesaikan masaIah, namun perlulah mervjuk sumber yang dipercayai serta tepat.

B. Tumpu kepada maklumat yang ingin diketahui untuk tindakan berikutnya

Atasi pemikiran negatif dengan memperoleh maklumat tepat untuk melakukan aktiviti berfaedah.

Buat senarai tugas kerana tindakan ini mampu membuatkan rasa lebih bertenaga dan selamat.

C. Rutin

Cara terbaik untuk kekal tenang dan berf0kus ialah mengekalkan rutin harian seperti bersenam, makan, membaca buku dan tidur.

Aktiviti ini dapat mengelakkan kebosanan, keres4han dan berfikir secara berlebihan.

D. Menapis maklumat

Pilih maklumat yang berkualiti dan diperlukan saja bagi mengelakkan terded4h kepada maklumat tidak tepat yang akhirnya mengg4nggu em0si.

E. Hubungan sosial

Memperkukuhkan hubungan sosial dengan ahli keluarga dan rakan kerana ia dapat mengurangkan tek4nan sekali gus meningkatkan tahap k3sihatan.

Hubungan ini boleh dipereratkan menerusi panggilan telefon dan komunikasi menggunakan Internet.

F. Badan dan minda sihat

Tidur mencukupi, diet yang sihat dan senaman adalah penting untuk menguatkan sistem imun badan bagi menghalang tek4nan dan g4ngguan keb1mbangan.

G. Ketenangan

Melakukan aktiviti yang memberikan ketenangan sama ada menerusi senaman pernafasan, mendengar muzik, memasak, berkebun dan sebagainya kerana dapat mengurangkan tek4nan serta berasa lebih tenang.

 

Sumber : Gempak, Instagram Hafiz Suip

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
error: Content is protected !!