“Hannan dah tunaikan apa Ibu harapkan,”- Anak Bacakan Talkin Untuk Arw4h Ibu Seperti Diminta

Tak dapat digambarkan rasanya bila keh1langan orang tersayang, apatah lagi untuk menghadapi keh1langan ibu bapa sendiri.

Runtun hati bila mengingat kembali segala kenangan bersama mereka semasa masih lagi berada di sisi.

Keadaan ini dialami oleh Muhammad Ammar Hannan yang keh1langan ibu tersayang disebabkan b4rah hati tahap krit1kal pada Selasa lalu.

Image

Perkongsiannya itu mendapat perhatian ramai kerana dia sempat membacakan talkin seperti mana yang diharapkan oleh arw4h ibunya.

 

Berkongsi mengenai arw4h ibunya, Hannan berkata bahawa arw4h ibunya mula mengadu sak1t bermula bulan Julai tahun lalu namun masih berada pada tahap biasa.

“Alhamdulillah time bulan puasa and raya tahun ni ibu sempat nikmati dengan kesihatan yang sempurna,”

Namun, keadaan ibunya mula mer0sot sejak tiga minggu lalu di mana ibunya dimasukkan ke Hospital Kuala Lumpur kerana kekurangan dar4h putih.

Hannan dan arw4h ibunya yang merupakan seorang guru di sebuah sekolah menengah agama.

“Sabtu atau ahad lepas tak silap ibu dah start tak boleh sembang sangat dan paling ketara time hari arw4h meninggal (selasa) tengahari tu arw4h dah start sesak nafas,”

“Alhamdulillah, kami sekeluarga semua ada kat rumah dan disamping dia time tu,” katanya.

Hannan berk0ngsi cerita

Ketika berkongsi cerita dengan mStar, Muhammad Ammar Hannan Khairuddin berkata, ibunya Hajah Mazwin mninggal dunia pada Rabu lalu akibat b4rah hati.

Mengimbas kembali saat-saat ketika ibunya mula jatvh sak1t , remaja yang senang disapa sebagai Hannan itu berkata segala-galanya bermula pada Julai tahun lalu apabila wanita itu mengadu sak1t dan lenguh-lenguh kaki.

“Masa itu ibu hanya ambil ubat tah4n sak1t saja. Namun dua bulan kemudian, ibu dimasukkan ke hospital selepas terjatvh. Ibu dir4wat sekejap saja dan keadaannya kembali okay.

“Masuk bulan Mac atau April baru-baru ini, ibu jatvh sak1t lagi dan tak boleh jalan langsung… hanya terl4ntar. Kami bawa ke hospital dan selepas lalui pem3riksaan, doktor sahkan ibu mengh1dap b4rah hati,” cerita anak keempat daripada lima adik beradik ini.

Gambar kenangan keluarga Hannan ketika Aidilfitri lalu.

Menurut Hannan, ibunya dir4wat selama hampir dua bulan termasuk menjalani raw4tan kem0terapi dan keadaannya kembali pulih malah boleh berjalan semula sehingga perubahan itu mengejvtkan seluruh ahli keluarga.

“Dalam tiga minggu lalu, seperti biasa ibu pergi temu janji tapi hari yang sama dia dit4han di wad sebab kiraan darah putih kurang. Dua minggu ibu dit4han sebelum dibenarkan pulang pada 30 Oktober.

“Kami adik beradik dan ibu saudara gilir-gilir menjaga ibu di rumah. Alhamdulillah, adik beradik semua ada sebab sekarang sedang Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di Selangor,” katanya yang menetap di Shah Alam, Selangor.

Bagaimanapun pada Sabtu lalu, ibunya mula menunjukkan perubahan ketara.

Awalnya saya men0lak untuk baca talkin sebab t4kut tak ada kekuatan, namun akhirnya saya teruskan. Memang masa baca tu, saya sangat seb4k dan mengal1rkan air mata.

MUHAMMAD AMMAR HANNAN KHAIRUDIN

ANAK

“Dia panggil dan nak jumpa semua orang. Masa itu kami bacakan surah Yasin dan sentiasa ajar kalimah Allah. Keesokannya, ramai yang datang ziarah ibu termasuk rakan-rakan gurunya dan kenalan.

“Ibu masih kenal orang dan boleh beri respons. Sehinggalah tengah hari Rabu, keadaan ibu dah lain dan ibu saudara beritahu mungkin masa ibu tak lama sebab nampak macam sukar bernafas.

“Ketika tiga ayat terakhir surah Yasin dibaca, ibu hembuskan nafas terakhir,” cerita Hannan sambil menambah, arw4h ibunya disemadikan di Tanah Perkuburan Kota Kemuning.

Bercerita lebih lanjut, Hannan yang juga penuntut jurusan Diploma Perakaunan di sebuah Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) berkata perkongsiannya di laman Twitter adalah kerana mahu mengenang kenangan terakhir bersama ibu kesayangannya, namun tidak menyangka ia menjadi tular.

Perkongsian Hannan turut dibanjiri dengan doa dan kata-kata semangat daripada netizen.

“Sed1h kerana teringat kembali kata-kata arw4h ibu. Ibu adalah seorang guru di sekolah menengah agama tempat saya belajar. Ada satu hari tu selepas kursus pengurusan jen4zah di sekolah, ketika dalam perjalanan pulang, ibu ada kata ‘Nanti kalau boleh ibu nak Hannan imamkan’.

“Awalnya saya men0lak untuk baca talkin sebab t4kut tak ada kekuatan, namun akhirnya saya teruskan. Memang masa baca tu, saya sangat sebak dan mengalirkan air mata.

“Ibu tak sempat tengok saya berjaya tamatkan pelajaran, dirikan rumah tangga, namun ini yang saya sempat tunaikan untuknya. Satu pesanan ibu yang saya pegang, sentiasa jaga solat.

“Tiada apa yang nak saya katakan, cuma tanggungjawab anak lelaki sangat besar. Belajarlah serba sedikit bab urus jen4zah sebab kita semua akan laluinya. Itulah ‘khidmat’ terakhir kita untuk mereka,” ujarnya lagi.

Menjengah ke ruangan komen, ramai yang seb4k dengan perkongsian tersebut.

Dengar talkin pun air mata dah berjujuran

Salam takziah buat hannan sekeluarga

Awak dah buat buat sesuatu yang semua orang idamkan

 

Sumber: mxrhann, Siakap Keli, mStar

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.