16 pesawat China cer0boh: ‘Hanya latihan penerbangan biasa’- Kedutaan Besar China

Semalam negara kita digemp4rkan dengan kejadian penerbangan mencvrigakan melibatkan 16 buah pesawat Tentera Udara Republik Rakyat China (PLAAF) yang memasuki ruang udara ZMM, Kota Kinabalu FIR dan menghampiri ruang udara nasional pada 31 Mei 2021.

Menurut Panglima Tentera Udara Diraja Malaysia, Jeneral Tan Sri Ackbal Abdul Samad, penerbangan pesawat-pesawat PLAAF telah dikes4n oleh Radar Pertahanan Udara TUDM di Pusat Pertahanan Udara (CRC 2) di Sarawak pada jam 11.53 pagi hari Isnin yang lalu.

“Pesawat- pesawat tersebut telah dikesan terbang secara formasi takt1kal in-trail pada jarak 60 batu nautika di antara satu sama lain. Formasi panjang tersebut juga telah terbang dengan paten dan haluan yang sama menggunakan satu titik laluan masuk dan keluar.

“Mereka kemudiannya didapati mengubah arah penerbangan di ruang udara Beting Patinggi Ali yang berkepentingan kepada negara.”

Kesemua pesawat tersebut dikesan terbang pada ketinggian di antara 23,000 kaki sehingga 27,000 kaki dengan kelajuan 290 knots melalui Singapore FIR.

Ia kemudian memasuki ruang udara ZMM, KK FIR dan terbang menuju hampir 60 batu nautika daripada pesisir pantai Wilayah Sarawak di mana dikhuatiri akan meng4ncam kedauIatan negara.

“Pihak TUDM telah meletakkan pesawat Hawk 208 daripada No. 6 Skuadron, Pangkalan Udara Labuan dalam keadaan siap sedia melalui Operasi Curiga TUDM,” katanya.

Tambahnya lagi, pemantauan menerusi radar pert4hanan udara diteruskan ke atas pesawat-pesawat tersebut disamping beberapa percvbaan untuk mengarahkan mereka menghvbungi k4walan trafik udara Kota Kinabalu.

Katanya, apabila arahan tidak dipatvhi dan didapati melangkaui persempadanan Kota Kinabalu menghala ke ruang udara nasional, TUDM telah melancarkan pesawat-pesawat pem1ntas pada jam 1.33 petang untuk melakukan identifikasi visual.

“Hasil daripada pemintasan udara yang dilaksanakan, TUDM telah mengenalpasti pesawat-pesawat tersebut adalah daripada jenis llyushin Il-76 dan pesawat Xian Y-20. Pesawat-pesawat jenis ini merupakan pesawat pengangkut strategik dan berupaya melaksanakan pelbagai misi.

“Ins1den ini merupakan perkara yang ser1us terhadap anc4man kedauIatan negara dan keseIamatan penerbangan berdasarkan kepadatan trafik udara dalam laluan penerbangan (Airways) di Kota Kinabalu,” katanya.

Ackbal juga memaklumkan bahawa ins1den tersebut telah dikendalikan oleh TUDM khasnya dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) amnya berlandaskan undang-undang dan peraturan penerbangan antarabangsa International Civil Aviation Organization (ICAO) serta Strategi Pertahanan Udara Nasional (SPUN).

“Kementerian Luar Negeri telah mengambil maklum tentang perkara ini melalui Kementerian Pertahanan,” katanya.

Sementara itu menurut Astro Awani, kedutaan besar China di Malaysia menjelaskan penerbangan pesawat republik itu adalah latihan penerbangan biasa dan tidak meny4sar mana-mana negara.

“Menurut undang-undang antarabangsa, kapal terbang tentera China itu hanya menikmati kebebasan penerbangan di ruang udara berkenaan.

“Malah, sepanjang latihan tersebut, pesawat tentera China itu mematuhi undang-undang antarabangsa yang berkaitan dan tidak memasuki ruang udara wilayah mana-mana negara lain.”

Tambahnya lagi, tiada apa yang perlu dicvrigakan kerana China dan Malaysia adalah negara jiran yang ramah mesra dan sedia meneruskan rundingan persahabatan dua hala untuk bersama-sama menjaga keamanan negara.

Malaysia hantar nota bantahan 16 pesawat China ceroboh ruang udara

cdn.shortpixel.ai/client/q_glossy,ret_img,w_731...

TERDAHULU, Wisma Putra akan mengemukakan nota bant4han dipIomatik kepada China berhubung 16 pesawat Tentera Udara Republik Rakyat China (PLAAF) yang mencer0boh ruang udara Z0n Maritim Malaysia (ZMM) dan menghampiri ruang udara nasional, semalam.

Menteri Luar, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, menyifatkan tindakan 16 pesawat PLAAF itu sebagai ‘pencer0bohan ruang udara dan kedauIatan Malaysia’.

Sehubungan itu, beliau berkata, Kementerian Luar akan memanggil Duta Besar China ke Malaysia untuk mendapatkan penjelasan berhubung pencer0bohan itu.

“Berdasarkan laporan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), Kementerian Luar akan mengemukakan nota b4ntahan dipIomatik terhadap pencer0bohan itu kepada kerajaan China.

“Kementerian Luar juga akan memanggil Duta Besar China ke Malaysia untuk mendapatkan penjelasan pencer0bohan ruang udara dan kedauIatan Malaysia oleh 16 pesawat PLAAF.

“Selain itu, saya akan membangkitkan keb1mbangan ser1us berhubung perkara ini kepada rakan sejawat di China,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Terdahulu, Panglima Tentera Udara, Jeneral Tan Sri Ackbal Abdul Samad dalam satu kenyataan, memaklumkan TUDM mem1ntas 16 pesawat PLAAF yang dikesan mencer0boh ZMM Kota Kinabalu (KK) IFR semalam.

Pesawat berkenaan yang dikesan Radar Pertahanan Udara TUDM dari Pusat Pertahanan Udara Sarawak pada jam 11.53 pagi, terbang secara formasi takt1kal in-trail pada jarak 60 batu nautika antara satu sama lain.

Beberapa arahan supaya pesawat berkenaan menghvbungi k4walan trafik udara KK IFR tidak dipatuhi, sekali gus TUDM mel4ncarkan pesawat pemintas pada jam 1.33 tengah hari untuk melakukan identif1kasi visual.

Hishammuddin menegaskan, pendirian Malaysia tidak akan sesekali berk0mpromi dalam aspek keseIamatan negara meskipun memiliki hvbungan dipIomatik dengan mana-mana negara.

“Pendirian Malaysia jelas, iaitu tidak akan berk0mpromi dalam aspek keseIamatan negara walaupun memiliki hvbungan dipl0matik yang baik dengan mana-mana negara sekali pun.

“Malaysia tetap tegvh dalam mempert4hankan m4ruah dan kedauIatan negara,” katanya.

 

Sumber: FB TUDM ASTRO AWANI, UTUSAN

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.