‘Dia Tak Cvri BerbiIion-biIion Wang Rakyat’- Harith Iskander Hairan Kenapa T4ksub ‘Bvru’ Sajat

Sejak beberapa hari ini, dia laman media sosial mahupun di dada akhbar, terlalu banyak media yang melaporkan kisah terkini tentang Nur Sajat. Ini berikutan kenyataan berani usahawan k0smetik kepada media antarabangsa setelah dia berjaya berpindah ke Australia.

Agak mengejvtkan, apabila isu ini telah menjadi tumpuan rakyat Malaysia sehingga trending di laman twitter.

Padahal banyak isu semasa yang lebih mustahak perlu diambil perhatian di dalam negara. Perkara ini turut disedari oleh pelawak dan pelakon Harith Iskander.
Foto: Oneapps

Hairan Kenapa Orang T4ksub Nak Bvru Sajat

Menerusi akaun Facebook nya, dia merasa ha1ran mengapa Sajat menjadi bvruan begitu ser1us oleh pihak berkuasa.

Sedangkan dia tidak melakukan kesaIahan yang besar seperti membunvh ataupun mencvri berbiIIion-biIIion wang rakyat.

“Secara peribadi saya tidak memahami daya tar1k  “perbvruan” Nur Sajat ini. Ya, saya tahu mengenai tvduhan “sensitiviti agama yang meny1nggung perasaan” dan saya tidak memandang rendang tentang hal ini.

Yang saya mempers0alkan adalah perlunya menghabiskan banyak tenaga dan sumber daya untuk membvru seorang individu yang, sejauh yang saya tahu, tidak membunvh sesiapa atau mencvri berbiIion-biIion wang rakyat (jika saya saIah, betulkan saya).

Tambahnya lagi, dia merasakan pihak tertentu menggunakan “b00geymen” iaitu seseorang yang berniat  mengaIihkan perhatian rakyat Malaysia.

Saya mempunyai perasaan kadang-kadang pihak tertentu menggunakan “b0geymen” (seseorang yang berniat mengalihkan perhatian) (atau wanita b0gey dalam kes ini?) Untuk mengalihkan perhatian dari masaIah yang lebih utama dan penting yang HARUS ditangani. Saya tidak tahu … apa pendapat anda semua?”- tulis Harith Iskander

Di ruangan komen, ramai yang bersetuju dengan pandangan Harith. Rata-rata mereka juga sedar bahawa setiap kali isu penting di bincangkan dalam negara lagi-lagi berkaitan politik, pasti ada isu lain yang muncul untuk mengalihkan perhatian semua.

Rasa Terper4ngkap Dalam Negara Sendiri

Sebelum ini, New York Times melaporkan Sajat berasa seperti terper4ngkap di negara sendiri disebabkan und4ng-und4ng Malaysia k0nonnya menghvkum dan menganggapnya sebagai seorang lelaki.

“Saya rasa terper4ngkap di negara sendiri, di mana tempat saya diIahirkan, kerana und4ng-und4ng di sana yang menghvkum saya dan menganggap saya seorang lelaki.

Saya diIahirkan dan dibesarkan sebagai umat Islam jadi saya diajar untuk melakukan perkara dengan cara Islam. Saya menjalankan perniagaan haIal.”-katanya

Tiada laporan polis dibuat mengenai d4kwaan cabuI Nur Sajat

Nur Sajat Tells New York Times: "Religious Officers Said They Could Touch My Breasts & Private Parts Because I'm A Man" - Hype Malaysia

TERDAHULU, Polis belum menerima sebarang laporan mengenai usahawan k0smetik Nur Sajat yang mend4kwa diser4ng secara sksual oleh pegawai penguat kuasa ketika dit4ngkap pada awal tahun ini.

Ketua Polis Selangor, Datuk Arjunaidi Mohamed berkata, polis hanya menerima laporan bahawa Nur Sajat dik4sari semasa pen4ngkapan dibuat oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) pada bulan Januari.

“Kami membuka sias4tan di bawah Sksyen 323 Kanun Kes3ksaan kerana secara sengaja mendatangkan keced3raan.

“Tidak ada laporan mengenai ser4ngan sksual atau pengan1ayaan dalam laporan polis,” katanya pada Khamis.

Tambahnya, tvduhan mengenai kek4saran itu masih disi4sat.

D4kwa Nur Sajat, dia disentvh pada bahagian aIat suIit ketika penah4nannya.

“Mereka fikir tidak saIah menyentuh bahagian suIit dan dada saya kerana saya dianggap sebagai lelaki,” ujarnya.

Dia berkata demikian menerusi temubual bersama portal New York Times.

Menurut Nur Sajat yang kini diberi su4ka di Australia, ibunya turut menjadi s4ksi ketika kejadian itu berlaku.

 

Sumber: Murai.my, mStar

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.