“Bukan di India, ini Malaysia!”- Doktor k0ngsi video, luIuh hati tengok situasi semasa hospital di Lembah Klang

Foto: OMM

B1mbang dengan nasib petugas barisan hadapan selain fas1liti perkhidmatan yang dilihat semakin mervncing, seorang doktor berk0ngsi satu video di laman Facebook memaparkan situasi terkini di sebuah hospital di Lembah Klang.

Menerusi p0sting dimuat naik pada 1 Julai lalu, Dr Arisman menyifatkan petugas kesihatan tidak mampu untuk memberi r4watan tahap ‘maks1mum’ sekiranya kes C0vid-19 terus mencatat empat angka setiap hari.

“Semua pesak1t dalam video ini adalah pesak1t C0vid-19 ataupun pesak1t dalam pemantauan (PUI). Ini dalam negara Malaysia kita sendiri. Bukan di India. Bukan di Indonesia..!

“Jumlah petugas kesihatan tidak mampu untuk memberikan r4watan maks1mal lagi jika keadaan begini. Kes C0vid-19 yang masih tinggi beribu-ribu per hari.

“Kes C0vid-19 krit1kal beratus-ratus per hari. Kes kem4tian dua angka per hari. Masih anggap “C0vid-19 is drama?!!!”,” soalnya.

Rakaman video berdurasi seminit sembilan saat itu kelihatan Unit R4watan Rapi (ICU) hospital tersebut dipenuhi pesak1t yang terIantar menerima r4watan, malah ada juga beberapa individu sedang duduk menunggu giliran untuk dir4wat dipercayai akibat kekvrangan katil.

“Tiada seorang pun yang mahu berada di posisi mereka begini. Tapi adakah tindakan dan perilaku kita seharian benar-benar mahu menghindar dari jangkitan ini? Tanya diri sendiri.

“Kita tidak mahu diri menjadi orang yang bakal memerlukan “oksigen terakhir” di hospital suatu masa nanti..

“Sed1h melihat keadaan pesak1t2 ini. Ya betul. Tapi lebih piIu dan sak1t lagi jiwa ini melihat fr0ntliner kita yang berbvngkus dalam kelengkapan perIindungan diri (PPE) kepenatan dan BURNOUT setahun lebih begini,” luahnya.

Berikutan itu pada akhir catatannya, Dr Arisman berharap agar petugas kesihatan terus tabah berjvang dalam menyeIamatkan nyawa pesakit serta menasihati orang ramai untuk mematuhi pr0sedur 0perasi standard (S0P).

“D0akan petugas kesihatan kita tetap kuat. T4bah. Sab4r. Diberikan kesihatan baik untuk terus dapat memberikan r4watan.

“Kami mer4yu masyarakat di luar sana patuh S0P 100% dan duduklah di rumah jika tidak ada kepentingan diluar yang mendes4k,” katanya.

Posting tersebut mendapat sebanyak 2,400 perkongsian dan ratusan komen warganet yang luluh hati melihat keadaan serta realiti sebenar dihadapi fasiliti kesihatan negara ketika ini.

Video asal

Antara komen-komen ntizen:

 

Sumber: Facebook Dr. Arisman, MD, OMM (Aurora Zehra)

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf