TuIar Seorang Ibu Menjual Makanan Sambil Menjerit ‘Beli Sarapan 3 Nyawa TerseIamat’

Pelaksanaan Sek4tan Terhadap Aktiviti Komuniti (PPKM) darvrat di Medan menjadikan perniagaan masakan di ibu negara Wilayah Sumatera Utara mengalami penurunan drast1k perolehan. Ia dirasai oleh Tari, penjaja makanan sarapan pagi di Multatuli Street, Medan City.

Kesan dari PPKM darvrat dengan penyek4tan beberapa jalan di Medan. Ini menyebabkan barangan Tari sunyi tiada pembeli. Sementara itu, katanya, dia terpaksa menyara hidup keluarganya daripada hasil jualan sarapan pagi itu.

Untuk mendapatkan perhatian orang ramai, Tari terpaksa menjer1t untuk memanggil pembeli sambil memegang kertas kadbod dengan perkataan

“Sarapan kak, yakinlah jika anda membeli sarapan pagi dengan kami, tiga nyawa terseIamatkan”.

Ketika melawat ke gerainya, Tari memberitahu pemberita bahawa semasa p4ndemik C0vid-19 perolehan jualannya jatuh. Selain itu, darvrat PPKM di Medan pada hari tersebut pembelinya hanya 5 orang sahaja.

“Hari ketiga itu kan jalan ini ditvtup, jadi sunyi sangat hari itu hanya ada 5 pembeli dan tidak boleh makan di tempat ini,” jelas Tari pada Jumaat, 16 Julai, 2021.

Dengan keadaan itu, Tari berfikir tentang kehidupan tiga orang anaknya. Penurunan perolehan jualannya membuatkan dia terpaksa memerah idea.

“Tiga anak saya berusia sekurang-kurangnya 4 tahun,” kata Tari.

Cara Tari menjual barangan itu menjadi viral di media sosial. Beliau juga mendapat perhatian khas supaya dapat memberi impak yang baik dengan perniagaannya.

“Tetapi Alhamdulillah untuk hari ini ditambah lagi rezeki dari Tuhan kerana ada orang yang mahu memesan makanan sebanyak 50 pek juga untuk diagihkan,” katanya dengan gembira.

Kemudian pada Sabtu, 17 Julai 2021, Tari berkata sudah ada 170 hidangan yang dipesan. Dalam perniagaan sarapan pagi itu dia mend4kwa hanya mendapat keuntungan 20 peratus.

“Bagaimanapun saya mengucapkan terima kasih kepada seluruh masyarakat yang membantu. Semoga rezeki melimpah ruah dan bagi kami tetap bersemangat dan terus berjuang” kata Tari.

Jalan Hakka (English Translation) - Trijaya Travel

Darurat PPKM di Medan bermula dari 12 hingga 20 Julai 2021. Tari berkata beliau berharap kerajaan Wilayah Sumatera Utara dan kerajaan bandar Medan dapat memberi perhatian kepada masyarakatnya, terutama peniaga kecil seperti dirinya.

“Kita nak tvtup saja, tiada bantuan dari kerajaan. Kami mempunyai 3 orang kanak-kanak. Kami berharap kerajaan akan memberi perhatian kepada kami dengan menghulurkan bantuan,”kata wanita itu.

 

Sumber: Maharaja Lawak Menteri

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf