Pr0ses Ibu HamiI Terima V4ksin Bermula Hujung Minggu Ini Di KL, Perlis – Khairy

PUTRAJAYA, 21 Jun (Bernama) — Proses pemberian vaks1n C0vid-19 kepada ibu ham1l akan dimulakan hujung minggu ini di Kuala Lumpur dan Perlis, kata Menteri Penyelaras Program Imun1sasi C0vid-19 Kebangsaan Khairy Jamaluddin.

Beliau berkata, daripada 98,166 permohonan diterima Badan Bertindak Imun1sasi C0vid-19 (CITF), sebanyak 3,000 janji temu telah dikeluarkan kepada ibu ham1l di Kuala Lumpur dan 224 lagi Perlis, pada minggu lepas.

“Kita akan keluarkan lagi janji temu secara berperingkat mengikut jangkaan tarikh bersalin (EDD). Negeri-negeri lain sedang diproses dan ia mengikut keutamaan EDD,” katanya dalam sidang media perkembangan Program Imun1sasi C0vid-19 Kebangsaan di sini hari ini, bersama Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba.

Sebelum ini, Kementerian Kesihatan (KKM) mengesy0rkan pemberian vaks1n Pfizer-BioNTech kepada ibu ham1l dengan usia kandungan antara 14 hingga 33 minggu, dan mereka perlu mendapatkan nasihat doktor serta pakar masing-masing bagi mengetahui risiko daripada proses vaks1nasi.

Khairy berkata CITF juga telah meluluskan 5,621 permohonan untuk menerima sunt1kan vaks1n C0vid-19 daripada pelajar yang ingin menyambung pengajian ke luar negara.

Duopharma, Pharmaniaga to undertake fill and finish processes for Covid-19 vaccine — Khairy | The Edge Markets

“Setiap permohonan diterima akan diproses secepat mungkin, iaitu sebelum mereka bertolak ke luar negara,” katanya serta menambah pelajar boleh permohonan melalui email di permohonan@v4ksinc0vid.gov.my.

Dalam pada itu, Khairy berkata sebanyak 782 fasiliti kesihatan melibatkan pengamal perubatan swasta telah beroperasi sejak 3 Mei lepas, dengan kemampuan memberikan sunt1kan sebanyak 93,358 sehari.

“CITF akan terus gunakan khidmat pengamal perubatan swasta untuk usaha vaks1nasi, seperti vaks1nasi bergerak bersama badan bukan kerajaan (NGO),” katanya.

Khairy memaklumkan fasa tiga Program Imun1sasi C0vid-19 Kebangsaan yang bermula hari ini di Kuala Lumpur, dilaksanakan selepas mengambil kira 99 peratus warga emas di lokasi tersebut telah mendapat sekurang-kurangnya satu d0s vaks1n .

“Walaubagaimanapun, w4rga emas akan terus diletak dalam senarai keutamaan untuk svntikan vaks1n sebaik mereka berdaftar,” katanya.

Semalam, Khairy berkata fasa tiga Program Imun1sasi C0vid-19 Kebangsaan bagi Lembah Klang, akan bermula hari ini di pusat pemberian vaks1n (PPV) Stadium Nasional Bukit Jalil.

Kami yakin vaks1nasi langkah terbaik Iindung diri dan kandvngan – Ibu hamiI

Noor Syakila Mothar (kanan), Najwa mohd Said (kiri)

Di sebalik cerita-cerita negat1f tentang vaks1n C0vid-19 yang digembar-gembvrkan oleh goIongan ant1vaks1n, kisah ibu ham1l mengalami pelbagai kesan tervk akibat dijangk1ti v1rus itu termasuk meIahirkan bayi pr4matang lebih menggvsarkan hati Noor Syakila Mothar yang bakaI meIahirkan anak pada September ini.

Lantaran itu, suri rumah berkenaan memvtuskan untuk meIindungi kandvngannya yang berusia 27 minggu dengan mendaftar melalui MySejahtera bagi mendapatkan vaks1n C0vid-19.

“Sed1h dan s4yu bila terbaca kisah seorang ibu yang p0sitif C0vid-19 mer4yu agar doktor selamatkan b4yinya secara pembed4han walaupun usia kandvngan belum cukvp temp0h, tapi mujurlah kedua-duanya seIamat.

“(Dimaklumkan) Bila C0vid-19 menyer4ng, ia ‘mer0sakkan’ badan dengan sangat cepat, dalam beberapa hari boleh jadi tahap empat atau lima. Jadi saya fikir kalau ibu ham1l dah divaks1n, harapnya peluang dapat C0vid-19 lebih t1pis,” kata suri rumah berusia 35 tahun itu kepada Bernama di sini hari ini.

Keputusan sama turut diambil Najwa Mohd Said, 29, walaupun usia kandvngannya masih terlalu awal, baru mencec4h sembilan minggu.

“Saya agak paran0id dengan keadaan sekarang, rasa sangat tidak seIamat dan saya sangat berharap agar ada vaks1n yang bersesuaian untuk ibu-ibu seperti saya,” kata suri rumah itu.

Najwa berkata sunt1kan vaks1n itu baginya merupakan antara  ikht1ar untuk meIindungi diri daripada w4bak yang sedang mengg4nas tersebut, atau paling tidak dapat memberikan sedikit keIegaan kepadanya jika terpaksa berada dalam khalayak ramai.

Sementara itu, Pengarah Kesihatan Kedah Dr Mohd Fikri Ujang berkata wanita berbadan dua lebih cendervng untuk mengalami kesan yang lebih tervk apabila dijangk1ti C0vid-19 berbanding wanita tidak hamiI.

“Mendapatkan vaks1nasi semasa ham1l akan meiindungi ibu-ibu daripada mengalami kesan tervk akibat C0vid-19. Maklumat berkenaan vaks1n untuk ibu ham1l boleh diperoleh daripada laman sesawang informasi vaks1n Kementerian Kesihatan dan mereka juga boleh mendapatkannya di klinik ibu mengandvng.

“Sekiranya masih ada ker4guan, berbincang dan dapatkan pandangan daripada pegawai perubatan yang mer4wat anda,” katanya.

Baru-baru ini, Menteri Penyelaras Program Imun1sasi C0vid-19 Kebangsaan Khairy Jamaluddin dilaporkan berkata hanya vaks1n keluaran Pfizer-BioNTech sesuai diberikan kepada mereka yang ham1l dengan tempoh kandvngan berusia 14 hingga 33 minggu.

Panduan Vaks1nasi Untuk Ibu Meng4ndung dan Ibu Menyusukan B4yi

Malaysia sedang bangunkan vaks1n C0vid-19 

DALAM pada itu, Malaysia sedang membangunkan vaks1n C0vid-19 melalui kerjasama Institut Kajian Perubatan (IMR) dengan Universiti Putra Malaysia (UPM).

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba berkata, vaks1n jenis messenger rib0nucIeic acid (mRNA) atau teknologi jujukan genet1k pemvtus itu masih dalam proses pembangunan.

Menurutnya, ia mula dibangunkan pada November tahun lalu dan kini di peringkat pengkIonan genet1k sasaran iaitu merangkvmi var1an asal v1rus dan varian lain S4RS-C0V-2.

GAMBAR hiasan. FOTO AFPGAMBAR hiasan. FOTO AFP

“Selepas proses pembangunan itu selesai, kaj1an keberkesanan vaks1n membabitkan kaj1an prakIinikal untuk haiwan kecil dan besar.

“Kajian klin1kal itu dijangka mengambil masa beberapa bulan lagi sebelum kaj1an klin1kal manusia dapat dijalankan,” katanya dalam sidang media mingguan Badan Bert1ndak Imun1sasi C0vid-19 (CITF), hari ini.

Turut sama dalam sidang media itu Menteri Penyelaras Program Imun1sasi C0vid-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin.

Dr Adham berkata, proses pendaftaran dan pengiIangan vaks1n mRNA itu akan dilakukan sebaik semua uj1an klin1kal berkenaan berhasil.

 

Sumber: BERNAMA, Siakap Keli, MOH, Harian Metro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.