(Video) Ibu TunggaI M40 TergeIincir B40, Sanggup ‘ToIak’ Ubat Demi Sara Hidup 5 Anak

Golongan berpendapatan pertengahan (M40) juga perlu diberikan keutamaan kerana terkes4n akibat penangan Covld19. Realitinya sudah ramai daripada mereka yang ‘tergeIincir’ dalam kategori goIongan berpendapatan rendah (B40), susulan kehiIangan kerja atau syarikat perniagaan terpaksa guIung tikar.

Ibu tunggal 5 anak dulu berkerjaya…tapi kini dah tergeIincir goIongan B40

Itulah dugaan yang menimpa seorang ibu tunggal lima anak ini apabila kehiIangan kerja sebagai penganalisis di sebuah syarikat cari gali sejak 8 bulan lalu. Ibarat jatvh ditimpa tangga, kehidupan Siti Suzanne Anton terus berubah.

Cuma berbekalkan bantuan zakat RM500, dia perlu teruskan hidup juga meskipun tidak mendapat bantuan seperti golongan B40 kerana masih dikategorikan sebagai M40.

Utamakan makan minum anak-anak daripada ubat sendiri

Paling seb4k, dia juga sanggup mengutamakan wang perbelanjaan demi makan minum anak-anak daripada ubat-ubatan bagi mer4wat masalah jantvngnya.

Difahamkan anak sulungnya ketika ini menjadi pelatih intern di sebuah syarikat, sementara 4 lagi anaknya mengikuti PdPR kerana masih bersekolah.

Sudah lebih 8 kali m0hon kerja…tapi belum ada rezeki lagi

Biarpun umurnya sudah mencecah 45 tahun, Siti Suzanne tetap kuat berusaha demi anak-anak. Namun begitu, dia tetap akui pr0ses mencari kerja sewaktu seluruh negara sedang melaksanakan PKP memang svkar. Malah dia juga redha rezeki belum tiba lagi memandangkan sudah lebih 8 kali permohonan kerjanya tidak berhasil.

 

Sumber: Astro Awani

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.