Imam, jemaah meng4ku soIat tarawih dalam geIap tanpa penj4rakan fizikaI, cetvs kIuster

Kota Bharu: Seorang imam termasuk tiga jemaah di Kampung Pauh Lima, di sini, meng4ku bahawa mereka menunaikan solat sun4t taraw1h dalam keadaan geIap secara beramai-ramai semasa Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP) sepanjang Ramadan lalu.

DATUK Shafien Mamat

Ketua Polis Kelantan, Datuk Shafien Mamat, berkata mereka adalah antara 10 jemaah yang turut sama menunaikan solat hampir pada setiap malam tanpa penj4rakan fizikal di dalam keadaan geIap bagi meng4buri mata pihak berkuasa.

Katanya, susuIan tindakan terbabit, kesemua mereka disahkan p0sitif C0vid-19 dan sudah dis0al si4sat oleh pihak berkvasa pada 19 Mei lalu.

“Buat masa sekarang hanya empat individu ini yang membuat peng4kuan di atas perbuatan mereka manakala selebihnya masih belum diambil keterangan susulan perlu menjalani tempoh kuar4ntin.

“Pihak polis masih menyi4sat berkaitan kejadian ini walaupun Kampung Pauh Lima, kini dikenakan Per1ntah K4walan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) sehingga 1 Jun depan.

“Selain itu, perbuatan mereka ini adalah suatu yang tidak bertanggungjawab sehingga mencetvskan klvster Pauh Lima dan terpaksa dilaksanakan PKPD bermula 19 Mei,” katanya dalam sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kelantan, di sini, hari ini.

Penduduk Kampung Pauh Lima menjalani uj1an sar1ngan C0vid-19 di surau kampung itu baru-baru ini.

Akhbar sebelum ini, melaporkan penduduk Kampung Pauh Lima yang mel4nggar Pr0sedur 0perasi Standard (SOP) dan sanggup solat taraw1h dalam geIap demi mengelak dikesan pihak berkuasa selepas kerajaan negeri mengeluarkan ar4han hanya empat jemaah dibenarkan bers0lat di surau sepanjang PKP.

Shafien berkata, kes itu disi4sat mengikut Seksyen 21A Akta Penceg4han dan Peng4walan Penyak1t Berjangk1t 1988 serta Peraturan 17(1) Peraturan Penceg4han dan Peng4walan Penyak1t Berjangk1t 2021.

Menurutnya, kesemua mereka turut disi4sat mengikut S3ksyen 269 K4nun Kes3ksaan kerana melakukan perbuatan cvai yang mungkin mereb4kkan jangk1tan penyak1t.

KAWASAN Kampung Pauh Lima di sempadan Kota Bharu dan Bachok, Kelantan kini dikenakan PKPD dan dikawal ket4t pasukan keseIamatan. – UTUSAN/ZULHANIFA SIDEK

Penduduk kampung ingk4r S0P, soIat Tarawih dalam geIap tanpa penj4rakan

Pengarah Kesihatan Kelantan, Dr Zaini Hussin (kiri), berkata apa disarankan kerajaan supaya mematuhi S0P bukan perkara main-main kerana ia berkait jangk1tan w4bak C0vid-19. (Gambar Bernama)

TERDAHULU, media melaporkan kerajaan terpaksa melaksanakan per1ntah k4walan pergerakan diperketatkan (PKPD) di Kampung Pauh Lima yang bersempadanan Bachok dan Kota Bharu di Kelantan kerana penduduk meIanggar S0P ketika menunaikan solat Tarawih dan fardu tanpa penj4rakan fiz1kal.

Pengarah Kesihatan Kelantan, Dr Zaini Hussin, mengesahkan 20 hingga 40 jemaah menunaikan solat Tarawih dan fardu di kampung terbabit tanpa penj4rakan fizikal, selain surau milik persendirian itu tidak dilengkapi mesin pengimbas suhu serta rek0d jemaah.

“Kita kena faham, v1rus ini boleh mereb4k disebabkan tiada penj4rakan fizikal ketika aktiviti berkumpulan, terutama di kawasan yang terhad.

“Apa yang dis4rankan kerajaan supaya patuh S0P bukan perkara main-main kerana ia berkait jangk1tan w4bak C0vid-19,” katanya dipetik Harian Metro ketika meninjau Kampung Pauh Lima yang dikenakan PKPD mulai hari ini hingga 1 Jun.

Semalam, akhbar itu melaporkan puluhan jemaah di kampung berkenaan sanggup bersoIat dalam geIap dan menyorok selipar untuk mengeIak dikesan pihak berkvasa, yang dikatakan antara punca tercetvs kluster di lokaliti itu.

Penduduk kampung meng4baikan arahan pihak berkuasa yang tidak membenarkan surau itu mengadakan solat fardu, kecuali hanya untuk empat jemaah.

Seorang penduduk kampung berusia 45 tahun yang enggan dikenali memaklumkan, aktiviti di surau tetap diteruskan seperti biasa termasuk sepanjang Ramadan.

“Mereka tetap mengerjakan solat lima waktu seperti biasa. Cuma untuk waktu siang, kehadiran tidak seramai sebagaimana di sebelah malam.

“Ketika soIat svnat tarawih, kehadiran memang ramai sehingga mereka sanggup soIat dalam keadaan bergeIap dan menyembunyikan selipar.

“Memang rasa terkiIan dan kec3wa dengan tindakan penduduk berkenaan kerana kesannya habis satu kampung yang terjej4s disebabkan kedegiIan mereka,” katanya ketika ditemui di sini, hari ini.

Penduduk berusia 50 tahun yang hanya mahu dikenali sebagai Yah, mengakui apa yang berlaku men1mbulkan kemar4han kepada penduduk yang lain terutama mereka yang mengikut pr0sedur 0perasi standard (S0P).

“Saya mendapat maklumat memang ada jemaah yang batvk serta dem4m, namun masih pergi ke surau berkenaan untuk soIat tarawih.

“Saya pun tidak faham kenapa penduduk terlalu degiI untuk mengikut arahan yang dikeluarkan. Inilah dikatakan mengejar pahala di tempat yang saIah.

“Bila pelaksanaan Per1ntah K4walan Pergerakan Diperketatkan (PKPD), semua penduduk yang terjej4s, bukannya hanya goIongan yang meIanggar SOP,” katanya.

Kerajaan semalam mengumumkan PKPD akan dilaksanakan di dua lokaliti iaitu Kampung Pauh Lima, Mukim Gunong, Bachok dan Kampung Pauh Lima, Mukim Banggu, Kota Bharu, Kelantan mulai esok sehingga 1 Jun.

Menteri Kanan Keselamatan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dilaporkan berkata, Kementerian Kes1hatan (KKM) mengesahkan berlaku peningkatan kes secara mend4dak membabitkan kedua-dua lokaliti berkenaan.

Katanya, dalam tempoh dua minggu, peratusan kes p0sitif adalah 26.62 peratus di Kampung Pauh Lima, Bachok dan 55.22 peratus di Kampung Pauh Lima, Kota Bharu.

 

Sumber: HMetro, UTUSAN

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Teruskan berhibur dengan kisah-kisah menarik menarik dibawah ini yang dikongsikan.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf