(Video) Isu Solat Jumaat: Imam Masjid Putrajaya M0hon Maaf Secara Terbuka

Islamik Tempatan

Imam Besar Masjid Putra, Putrajaya, Ustaz Ikmal Zaidi Hashim tampil membuat perm0honan maaf secara terbuka kepada seluruh umat Islam berhvbung reaksinya terhadap video mengenai solat Jumaat yang tuIar baru-baru ini.

Perm0honan maaf secara terbuka itu dizah1rkan beliau menerusi satu r4kaman video yang dimuat naik di laman Facebook rasmi Masjid Putra Putrajaya sebentar tadi.

“Saya Ustaz Ikmal Zaidi Hashim, Imam Besar Masjid Putra, Putrajaya dengan ingin mem0hon maaf secara terbuka kepada seluruh umat Islam yang mengetahui kes ini secara jauh dan dekat di atas reaksi saya yang dilihat agak keterIaluan berhubung dengan video yang tuIar di media massa dan media sosial di seluruh negara pada hari Jumaat yang lalu.

“Dengan rendah hati saya ingin mem0hon maaf di atas segala keterIanjuran tersebut dan berazam serta berjanji akan memperbaiki keadaan, terutamanya mengenai pelaksanaan S0P khasnya di Masjid Putra, Putrajaya.

“Untuk itu saya mengajak semua khasnya jemaah Masjid Putra untuk kita teruskan aktiviti peng1marahan, sama ada solat Jumaat mahupun solat fardhu serta program-program yang kami anjurkan,” katanya dalam video tersebut.

Dalam pada itu, Ikmal turut membawakan sep0tong petikan ayat Al-Quran dari Surah Hud, ayat ke-88 yang berhvbung dengan perm0honan maaf ini. Tafsiran p0tongan ayat tersebut membawa maksud,

“Aku hanya bertujuan hendak memperba1ki sedaya-upayaku dan tiadalah aku akan beroleh tavfiq untuk menjayakannya melainkan dengan pertoIongan Allah. Kepada Allah jualah aku berserah diri dan kepada-Nya lah aku kembali.”

Antara reaksi warg4net

Takpe imam, banyak dah pahala imam..

Tahniah imam.. seorang yang berjiwa besar

Tak Redha Video Diseb4r, Imam Masjid Putrajaya ‘Pert4han’ Ku0ta Untuk VIP

TERDAHULU, Imam Besar Masjid Putrajaya Ikmal Zaidi Hashim tidak meredhai perbuatan individu yang merakam dan menuIarkan video yang mend4kwa seorang kenamaan (VIP) mendapat layanan istimewa.

“Saya nak cakap saya tak redha benda tu dan saya d0akan supaya orang yang buat ini dapat hidayah Allah tetapi kena datang jumpa saya dahulu, minta maaf.”

Tambah beliau lagi, tindakan menyeb4rkan video itu adalah salah satu keIakuan yang tidak bertanggungjawab dan seolah-olah cuba untuk memburvkkan orang dengan agenda tertentu.

“Dia (jemaah) dah Iambat, dia tak nak balik, dia duduk depan pagar tu, dia duduk macam tu “Bagilah masuk, bagilah masuk”.

“Eh siapa nak masuk kau ingat apa? Lepas tu ambil gambar, ha itulah perangai orang kita,” katanya menerusi video yang disiarkan di Twitter oleh seorang lelaki bernama Khairul Azri.

Ikmal turut ‘mempert4hankan’ tindakan pengurusan masjid yang menetapkan jumlah ku0ta bagi solat jumaat untuk goIongan VIP. Beliau berkata bahawa dari 300 orang yang dibenarkan masuk, 270 orang adalah datang dari orang awam manakala 30 lagi melibatkan kumpulan VIP.

“Kuota 10 peratus itu diberikan adalah kerana masjid terbabit adalah masjid kerajaan, malah dibina bersebelahan dengan bangunan Jabatan Perdana Menteri.

“Jangan m4rah saya, itu ketetapan, kita nak beri peluang kepada VIP, untuk penuhkan ku0ta 30 orang, (berjawatan) pengarah dan ke atas,” katanya.

Bagaimanapun, jawapan yanag diberikan oleh Ikmal ini dianggap ‘s0mbong’ oleh sesetengah net1zen. Mereka menyifatkan diwaktu terdes4k ini. Tidak sepatutnya wujud layanan dua darjat dari institusi agama.

Terdahulu media meIaporkan sebuah video tulIr di media sosial yang mend4kwa wvjud layanan dua darjat kepada jemaah yang hadir solat Jumaat di sebuah masjid.

Menerusi video terbabit, dapat dilihat banyak jemaah tidak dibenarkan masuk ke dalam masjid walaupun datang awal tetapi ada goIongan ‘k4yangan’ datang lewat dibenarkan masuk.

Pihak pentadbiran masjid sebelum ini sudah pun membuat mem0hon maaf atas kekhiIafan yang berlaku dan akan mempertingkatkan lagi kualiti pengurusan. Namun tidak pasti adakah perbuatan Ikmal mengeluarkan kenyataan menerusi video ini bertetapan atau selari dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh pengurusan masjid.

 

Sumber: FB Masjid Putra Putrajaya, Siakap Keli, The Vocket

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Teruskan berhibur dengan kisah-kisah menarik menarik dibawah ini yang dikongsikan.