Keputusan sama ada boleh rent4s negeri sempena Aidilfitri, ini jawab Ismail Sabri

KEMENTERIAN Kesihatan akan memvtuskan sama ada membenarkan atau tidak bagi perjalanan rent4s negeri semasa musim Hari Raya Aidilfitri akan datang, kata Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

“Semua kepvtusan untuk membenarkan perjalanan rent4s negeri berdasarkan penilaian ris1ko yang dilakukan oleh Kementerian Kesihatan. Sekiranya mereka menganggapnya tidak sesuai kerana beris1ko tinggi, kita tidak akan membenarkannya,” katanya.

Menteri Kanan (Keselamatan) itu mengingatkan orang ramai agar tidak terlalu selesa dengan keadaan semasa berikutan jumlah kes C0vid-19 masih tinggi.

“Kita sekarang mencatatkan lebih 1,000 kes setiap hari. Semasa Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP) pertama sebelum ini, jumlahnya adalah kira-kira 300 kes setiap hari.

“Kita memberikan sedikit kel0nggaran bagi membantu memul1hkan semula ekonomi. Apapun, kita perlu tunggu kepvtusan Kementerian Kesihatan,” katanya pada sidang media di Petaling Jaya, Jumaat.

Beliau turut menambah bahawa t1ndakan teg4s akan diambil terhadap individu yang cuba untuk merent4s negeri dengan ‘permit rent4s negeri yang palsu’ menjelang musim perayaan itu.

“Jika anda beli (permit) di luar dengan kelvlusan polis, ia adalah s4lah. Polis tidak pernah mengeluarkannya seperti itu,” katanya.

Ismail Sabri berkata, mereka yang mahu merent4s negeri perlu mem0hon kebenaran di balai polis berdekatan, sambil memberi am4ran bahawa tindakan juga akan diambil kepada sesiapa yang didapati menjval d0kumen perjalanan p4lsu.

“Bagaimana mereka dapat memberikan persetujuan kosong tanpa melalui proses sar1ngan yang sebenarnya?

“Pihak berkuasa perlu mengetahui sebab mengapa seseorang individu itu mahu melakukan perjalanan rent4s negeri,” katanya. – The Star

 

Sumber: mStar

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.