‘Itu bukan jnazah bapa, itu m4yat Pok Din’ – Anak

Kuala Terengganu: “Ini bukan jnazah bapa, sebaliknya kawannya yang ikut sama ke laut,” kata anak kepada tek0ng bot, Jaafar Sulong, 66, nel4yan yang dilaporkan hiIang bersama rakannya semalam.

Dia yang enggan namanya disiarkan berkata demikian ketika ditemui selepas hadir membuat pengec4man m4yat di jeti Agensi Penguatkvasaan Mar1tim Malaysia (APMM) Terengganu di Pulau Kambing di sini, hari ini.

Menurutnya, berdasarkan tanda bengk4k pada kepaIa memang dia (jnazah) itu adalah kawan yang sentiasa bersama bapa ke laut.

Katanya, ia adalah Pok Din atau nama sebenarnya Baharudin Abdullah, 47, dari Ajil, Kuala Berang.

Sementara itu, Pengarah APMM Terengganu Kepten Mar1tim Muhammad Suffi Mohd Ramli berkata, m4yat itu ditemui nel4yan tempatan selepas ternampak satu objek terapvng di laut ketika menyertai 0perasi mencari dan menyel4mat (SAR) pada 1 tengah hari ini.

Menurutnya, m4yat itu ditemukan pada jarak 17 batu nautika daripada Pulau Kapas, Marang sebelum dibawa ke jeti APMM oleh bot Pengawal 16 dan kemudiannya dihantar ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) untuk proses bed4h si4sat.

“Pihak polis sudah menghvbungi ahli keluarga m4ngsa untuk proses pengec4man,” katanya sambil mengesahkan isteri m4ngsa tidak hadir, sebaliknya proses tvntutan jnazah diserahkan kepada abangnya yang tinggal di Kampung Batu Enam, Kuala Nerus.

Bot dinaiki m4ngsa disy4ki mengalami ker0sakan enjin di perairan Kuala Terengganu semalam.

Mengulas lanjut, Muhammad Suffi berkata, SAR bagi mencari lagi nel4yan hiIang iaitu Jaafar dan Wan Mohd Sufian Wan Abdul Rahman, 34, akan lagi diteruskan esok.

Menurutnya, Wan Mohd Sufian disyaki hiIang di laut selepas bot m4ngsa ditemui nel4yan tempatan di kedvdukan 10.1 batu nautika dari muara Kuala Terengganu, pagi tadi.

“Antara aset diatur gerak untuk 0perasi mencari dan menyel4mat esok adalah Kapal Mar1tim (KM) GEMIA, bot Peng4waI 16 dan pes4wat udara AW139.

“0perasi pencar1an turut disertai Jabatan Perikanan dan nel4yan tempatan,” katanya.

Dua nel4yan hiIang ketika memancing

Bot dinaiki Jaafar dan Baharuddin yang sehingga kini g4gal dikesan. FOTO IHSAN APMM

TERDAHULU, Harian Metro melaporkan dua nel4yan dilaporkan hiIang ketika memancing di perairan Kuala Terengganu, semalam.

Pengarah Mar1tim Negeri Terengganu Kapten Mar1tim Muhammad Suffi Mohd Ramli berkata, kejadian itu membabitkan sebuah bot nel4yan tempatan Kelas A yang dinaiki dua lelaki.

Katanya, kedua-dua lelaki terbabit dikenali sebagai Jaafar Sulong yang juga tek0ng berusia 66 tahun manakala krunya Baharuddin berumur l1ngkungan 30-an dan mereka dikatakan berasal dari Seberang Takir.

“Kita menerima lap0ran kejad1an itu pada pagi tadi selepas dihvbungi keluarga m4ngsa yang sebelum itu sudah membuat laporan polis pada jam 12.30 malam.

“Svsulan itu, kami mengaktifkan 0perasi CARILAMAT pada jam 9.40 pagi bagi mengesan kedvdukan bot terbabit yang sehingga kini belum ditemui.

“Menurut keluarga m4ngsa, Jaafar dan Baharuddin yang juga nel4yan pantai dikatakan keluar ke laut jam 6.30 pagi semalam dan sepatutnya pvlang pada sebelah petang.

“Keluarga m4ngsa yang b1mbang sesuatu kejadian bvruk berlaku cuba menghubungi m4ngsa namun g4gal sebelum membuat lap0ran polis,” katanya ketika dihvbungi, hari ini.

Menurutnya, laporan meteor0logi menunjukkan cuaca baik dengan tiada am4ran angin kenc4ng atau laut bergel0ra selain tiada am4ran hvjan berterusan atau ribvt pet1r.

Beliau turut meminta kerjasama masyarakat terutama komuniti mar1tim untuk melap0rkan sebarang maklumat dan kejadian kecem4san yang berlaku di perairan negara ke talian MERS 999 atau Pusat 0perasi Mar1tim Negeri Terengganu, 09-6224357.

 

Sumber: HMetro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.