J0dohku suami orang..

HARYANI (dua dari kanan berdiri) bersama suami dan madunya dan anak-anak madunya. Foto: Harian Metro

Rawang: Andai sebelum ini, dia seorang yang berpandangan s1nis terhadap poIigami dan lebih memilih perkahwinan mon0gami namun siapa sangka Haryani Isnin, 44, kini menjadi perunding poIigami dan Naib Presiden Pertubuhan PoIigami Harm0ni Malaysia (PPHM).

Haryani yang gag4l dalam perkahwinan pertamanya yang dibina selama 12 tahun dan selepas tiga tahun menj4nda akhirnya takd1r menentukan dia menjadi isteri ketiga.

Mula2 s1nis tentang poIigami

“Sebelum ini, saya tiada pengalaman poIigami dan selepas menjadi isteri ketiga saya lebih terbuka. Saya juga pernah menjadi j4nda dan ketika itu memang kita memerlukan seorang lelaki baik serta berkualiti yang dapat membimbing kita menjadi wanita soIehah.

“Saya datang dari keluarga yang tidak pernah berpoIigami dan saya berterus terang sedang berkawan dengan suami orang, syukvr keluarga memahami.

“Proses saya kenal lebih kurang tiga bulan saja dan terus berkahwin, semasa proses ta4ruf anak saya juga galakkan untuk saya berkahwin dengan suami sekarang,” katanya kepada Harian Metro.

HARYANI (dua dari kanan berdiri) bersama suami dan m4dunya dan anak-anak madunya. Foto: Harian Metro

Pengalaman berpoIigami

Haryani yang menetap di Bandar Tasik Puteri di sini, turut berk0ngsi pengalamannya menyesuaikan diri hidup berm4du.

“Macam mana saya boleh sesuaikan diri sebab utama kami semua mempunyai matlamat yang sama iaitu mengejar cinta Allah SWT.

“Saya tak kejar cinta suami bila kita mencari cinta Allah dan daripada situ kita mudah untuk melengkapi apa saja kekvrangan dan kelebihan semuanya,” katanya yang turut mencari calon isteri keempat untuk suaminya.

Menurutnya, isteri lain turut menyokong mencarikan calon isteri keempat untuk suaminya dan kini mereka tinggal berdekatan di taman perumahan yang sama dengan setiap seorang daripada mereka disediakan satu rumah.

Melihat kepada kualiti dan sifat bertanggungjawab suami juga membuka hati Haryani mencarikan j0doh untuk suaminya.

“Pertama saya nampak suami saya ada kualiti yang mana tidak semestinya dari segi kewangan semata-mata kerana ramai juga ada duit, tetapi tidak berjaya berpoIigami dengan baik.

“Di peringkat awal, suami memang datang dan berjumpa dengan saya berk0ngsi cabaran, kekvrangan dan kelebihan dia, jadi saya perlu fikir sehabis-habisnya sebelum membuat keputusan berkahwin.

“Syukur, suami bijak menguruskan k0nflik dalam perkahwinan poIigami ini, saya dan m4du juga banyak melakukan proses tab4yun, duduk berbincang dan bercerita. Oleh itu, kami ambil pendekatan maafkan, lupakan dan bina semula,” katanya.

C0aching berpoIigami

Hakikatnya, Haryani berkata, poIigami bukan untuk semua orang kerana poIigami adalah orang yang Allah pilih ujian takd1rnya begitu.

“Ramai yang memandang ser0ng terhadap poIigami dan saya sendiri pernah dikec4m apabila berk0ngsi mengenai kisah berm4du walhal niat saya untuk memberi pendidikan mengenai kebaikan poIigami.

“Apa yang saya lihat sisi p0sitif poIigami ini sebenarnya ia bukan untuk lelaki, tetapi sebenarnya untuk wanita kerana seronok untuk lelaki sekejap sahaja, sebab poIigami ada tanggungjawab dan amanah yang banyak.

“Bagi lelaki beb4nan dan tanggungjawab mereka bertambah, tetapi sebaliknya untuk kita wanita.

“Masa kita lebih banyak dan komitmen berkurangan dan kita dapat menambah siIaturahim,” katanya yang bekerja sebagai pengurus jualan.

Haryani kini bukan sahaja bergerak aktif dalam PPHM, malah dia komited menganjurkan kelas c0aching (b1mbingan) untuk isteri kedua dan bakal isteri kedua menggunakan tiga m0dul khusus iaitu m0dul ter4pi hati, j0dohku suami orang dan fasa-fasa dalam poIigami.

Artikel berkaitan: BICARA POL1GAMI

Persoalan poIigami sering dijadikan topik perbincangan yang sangat menarik untuk diperkatakan terutamanya dikalangan kaum lelaki tetapi sebaliknya tidak bagi kebanyakan  wanita.

Walaupun lazimnya wanita amat tidak menyukai poIigami bahkan mereka menganggap bahawa poIigami adalah saIah satu  dari perkara yang sangat meng3rikan dalam perjalanan kehidupannya, namun terdapat wanita yang dapat menerima bahkan bersetuju dengan hvkum syar1at tersebut.

Oleh yang demikian, kedapatan dalam masyarakat kita kisah isteri yang mem1nangkan seorang wanita lain sebagai hadiah untuk diberikan kepada suaminya.

Namun bagi lelaki yang telah berjaya berpoIigami, ia  sangat merasakan bahawa dirinya adalah orang yang paling bertuah dalam kehidupannya seolah-olah dunia ini adalah miliknya. Ini terungkap dalam kata-kata keramat Allahy4rham Seniman Agung P. Ramlee dalam lirik lagu madu tiga:

 “ Hai senangnya dalam hati kalau beristeri dua, terasa dunia ana yang punya”.

Namun P.Ramlee dalam lirik seterusnya mengungkapkan sesuatu yang tidak betul dalam konsep berpoIigami sehingga men1mbulkan persepsi yang saIah seterusnya mer0sakkan institusi poIigami itu sendiri:

“ Mesti pandai pemb0hong, mesti pandai temb3rang, tetapi jangan sampai hai pec4h tember4ng”

Walaupun sekadar sebuah lagu untuk hiburan tetapi lirik tersebut banyak mend0rong mereka yang  berpoIigami tetapi tidak secara teIus. Men1pu ramai pihak, sanggup berkahwin  diluar Negara tanpa kebenaran atau n1kah secara pern1kahan  send1ket. Asal tercapai apa yang dihajati, sehinggakan mer0sakkan institusi poIigami, kehidupan menjadi berantakan, matlamat perkahwinan tidak tercapai, apatah lagi apabila perkahwinan tersebut tidak didaftarkan.

PoIigami telah wujvd sejak dulu lagi

Sabda Rasulullah SAW :

عَنْ ابْنِ عُمَرَ أَنَّ غَيْلَانَ بْنَ سَلَمَةَ الثَّقَفِيَّ أَسْلَمَ وَلَهُ عَشْرُ نِسْوَةٍ فِي الْجَاهِلِيَّةِ فَأَسْلَمْنَ مَعَهُ فَأَمَرَهُ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَنْ يَتَخَيَّرَ أَرْبَعًا مِنْهُنَّ .  ( رواه ترميدي )

“Dari ibnu Umar, bahwa Ghailan bin Salamah Ats-Tsaqafi masuk Islam, sedangkan ia mempunyai sepuluh orang istri pada zaman jahiIiyah, lalu mereka juga masuk Islam bersamanya, kemudian Nabi SAW memer1ntahkan Ghailan untuk memilih (mempert4hankan) empat diantara mereka. (Hadis Riwayat Tirmizi).

Hadis tersebut di atas, membicarakan tentang Ghailan As-Tsaqafi yang mana sebelum masuk Islam mempunyai sepuluh orang isteri. Ketika ia masuk Islam ke sepuluh orang istrinya itu turut masuk Islam bersamanya. Oleh karena dalam Islam seorang laki-laki tidak boleh beristeri lebih dari empat, maka Nabi menyampaikan hadits di atas. Yakni, menyuruh atau memerintah mempert4hankan empat diantara mereka dan mencer4ikan yang lainnya.

Hadis senada dengan riwayat di atas adalah sebagaimana juga diriwayatkan oleh Ibnu Majah dan Ahmad dari jalan yang berbeza, iaitu :

حَدَّثَنَا يَحْيَى بْنُ حَكِيمٍ حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ جَعْفَرٍ حَدَّثَنَا مَعْمَرٌ عَنْ الزُّهْرِيِّ عَنْ سَالِمٍ عَنْ ابْنِ عُمَرَ قَالَ أَسْلَمَ غَيْلَانُ بْنُ سَلَمَةَ وَتَحْتَهُ عَشْرُ نِسْوَةٍ  فَقَالَ لَهُ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ  خُذْ  مِنْهُنَّ أَرْبَعًا . (رواه ابن ماجه).

Telah bercerita kepada kami Yahya bin Hakim; telah bercerita kepada kami Muhammad bin Ja’far; telah bercerita kepada kami Ma’mar; dari Az-Zuhri; dari Salim; dari ibnu Umar; berkata : Ghailan bin Salamah masuk Islam, sedangkan padanya ada sepuluh orang istri, maka Nabi SAW bersabda padanya ; “silahkan ambil (pert4hankan) empat diantara mereka”. (HR. Ibnu Majah)

حَدَّثَنَا إِسْمَاعِيلُ أَخْبَرَنَا مَعْمَرٌ عَنِ الزُّهْرِيِّ عَنْ سَالِمٍ عَنْ أَبِيهِ أَنَّ غَيْلَانَ بْنَ سَلَمَةَ الثَّقَفِيَّ أَسْلَمَ وَتَحْتَهُ عَشْرُ نِسْوَةٍ فَقَالَ لَهُ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ اخْتَرْ مِنْهُنَّ أَرْبَعًا. (رواه  أحمد) [

“Telah bercerita kepada kami Ismail; telah mengkhabarkan kepada kami Ma’mar dari Az-Zuhri, dari Salim, dari bapaknya, bahwa Ghailan bin Salamah masuk Islam, dan padanya ada sepuluh orang istri, maka Nabi SAW bersabda padanya; “pilihlah empat diantara mereka”. (HR. Ahmad)

Sifat lelaki

Setiap lelaki normal,  memang menyimpan hasrat untuk berkahwin lebih daripada satu, sekalipun dia belum pernah diuji dengan perkahwinan. Sebenarnya, keharusan berpoIigami di dalam Islam adalah diberi kepada pasangan yang mempunyai masaaIah dengan perkahwinan yang sediaada.

Kebanyakan sebab atau masaaIah tersebut adalah berpvnca dari pihak  isteri seperti sebab kemandvlan, sak1t, giIa, dan lain-lain. Dalam setengah-setengah keadaan pula, ia juga boleh berpvnca dari suami, misalnya keinginan se.ksval suami yang terlalu tinggi sehingga isteri sediaada tidak mampu untuk memberi layanan sewajarnya, maka Islam memberikan jalan keluar dengan diharuskan berpoIigami tetapi dengan syarat tertentu.

Adil Dan Mampu

Mampu berlaku adil dikalangan isteri-isteri dan berkemampuan memberikan nafk4h zah1r dan bat1n tetap ditag1h dan menjadi syarat utama bagi suami yang ingin berpoIigami. Syarat-syarat yang melayakkan seseorang lelaki itu berkahwin lebih dari satu dengan jelas telah dinyatakan dalam En4kmen Und4ng-und4ng Keluarga Islam di negeri-negeri di Malaysia iaitu:

ENAKMEN 2 TAHUN 2003
ENAKMEN UNDANG-UNDANG KELUARGA ISLAM (NEGERI SELANGOR) 2003

BAHAGIAN II – PERKAHWINAN
Permulaan Kepada Perkahwinan

Seksyen 23. PoIigami

(1) Tiada seorang pun lelaki semasa wujudnya suatu perkahwinan boleh, kecuali dengan mendapat kebenaran terlebih dahulu secara bertulis daripada Mahk4mah, membuat akad n1kah perkahwinan yang lain dengan perempuan lain.

(2) Tiada perkahwinan yang diakadn1kahkan tanpa kebenaran di bawah subs3ksyen (1) boleh didaftarkan di bawah En4kmen ini melainkan jika Mahk4mah berpuashati bahawa perkahwinan sedemikian adalah sah mengikut Hvkum Sy4rak dan Mahk4mah telah memerintah supaya perkahwinan itu didaftarkan tertakluk kepada seksyen 124.

(3) Subs3ksyen (1) terpakai bagi perkahwinan dalam Negeri Selangor seseorang lelaki yang bermastautin dalam atau di luar Negeri Selangor dan perkahwinan di luar Negeri Selangor seseorang lelaki yang bermastautin dalam Negeri Selangor.

(4) Permohonan untuk kebenaran hendaklah dikemukakan kepada Mahk4mah mengikut cara yang ditetapkan dan hendaklah disertai dengan suatu iqr4r menyatakan alasan-alasan mengapa perkahwinan yang dicadangkan itu dikatakan patut atau perlu, pendapatan pemohon pada masa itu, butir-butir komitmennya dan kewajipan tanggungan kewangannya yang patut ditentukan, bilangan orang tanggungannya, termasuk orang yang akan menjadi orang tanggungannya berikutan dengan perkahwinan yang dicadangkan itu, dan sama ada izin atau pandangan isteri atau isteri-isterinya yang sedia ada telah diperolehi atau tidak terhadap perkahwinannya yang dicadangkan itu.

(5) Apabila menerima permohonan itu, Mahk4mah hendaklah memanggil pemohon, isteri atau isteri-isterinya yang sedia ada, bakal isteri, wali kepada bakal isteri, dan mana-mana orang lain yang difikirkan oleh Mahk4mah boleh memberi keterangan mengenai perkahwinan yang dicadangkan itu supaya hadir apabila permohonan itu didengar, yang hendaklah dilakukan dalam Mahk4mah tertutup, dan Mahk4mah boleh memberi kebenaran yang dipohon itu jika berpuas hati—

(a) bahawa perkahwinan yang dicadangkan itu adalah patut atau perlu, memandang kepada, antara lain, hal-hal keadaan yang berikut, iaitu, kemandulan, kevzuran jasm4ni, tidak layak dari segi jasm4ni untuk persetvbuhan, sengaja ingk4r mematuhi per1ntah untuk pemuIihan hak-hak persetvbuhan, atau giIa di pihak isteri atau isteri-isteri yang sedia ada;

(b) bahawa pemohon mempunyai kemampuan yang membolehkan dia men4nggung, sebagaimana dikehendaki oleh Hvkum Sy4rak, semua isteri dan orang tanggvngannya, termasuk orang yang akan menjadi orang-orang tanggungannya berikutan dengan perkahwinan yang dicadangkan itu;

(c) bahawa pemohon akan berupaya memberi layanan adil kepada semua isterinya mengikut kehendak Hvkum Sy4rak; dan

(d) bahawa perkahwinan yang dicadangkan tidak akan menyebabkan darar sy4ri’e kepada isteri atau isteri-isteri yang sedia ada.

(6) Satu salinan permohonan di bawah subs3ksyen (4) dan iqr4r yang dikehendaki oleh subs3ksyen itu hendaklah disampaikan bersama dengan surat panggilan ke atas tiap-tiap isteri yang sedia ada.

(7) Mana-mana pihak yang terkiIan atau tidak puas hati dengan apa-apa keputusan Mahk4mah boleh mer4yu terhadap keputusan itu mengikut cara yang diperuntukkan di bawah En4kmen Tatacara Mal (Negeri Selangor) [Enakmen 4/2003] 2003.

(8) Mana-mana orang yang membuat akad n1kah bersaIahan dengan subs3kyen (1) hendaklah memb4yar dengan serta merta semua jumlah mas kahwin dan pemberian yang kena dib4yar kepada isteri atau isteri-isteri yang sedia ada, dan jika jumlah itu tidak dibayar sedemikian, boleh ditvntut sebagai hvtang.

(9) Acara bagi akad n1kah dan pendaftaran sesuatu perkahwinan di bawah s3ksyen ini adalah serupa dalam serba perkara dengan yang dipakai bagi perkahwinan-perkahwinan lain yang diakadn1kahkan dan didaftarkan dalam Negeri Selangor di bawah En4kmen ini.

(10) Tiap-tiap Mahk4mah yang memberi kebenaran atau memerintahkan supaya perkahwinan itu didaftarkan di bawah s3ksyen ini, hendaklah mempunyai kuasa atas permohonan mana-mana pihak kepada perkahwinan—

(a) untuk menghendaki seseorang untuk membuat pembayaran n4fkah kepada isteri atau isteri-isteri yang sedia ada; atau

(b) untuk memer1ntahkan supaya apa-apa aset yang telah diperolehi oleh pihak-pihak itu dalam masa perkahwinan dengan usaha bersama mereka dibahagi antara mereka atau supaya mana-mana aset itu dijual dan hasil jualan itu dibahagikan.

Oleh yang demikian manisnya sesebuah bahtera perkahwinan akan dapat dirasai bukan sahaja dalam perkahwinan mon0gami tetapi juga poIigami jika perkahwinan tersebut benar-benar  menepati syarat dan kehendak sy4rak.  Jika sebaliknya, ia bakal menjadi pahit seperti pahitnya hampedu…. maka dimanakah nikmat kebahagiaan dalam perkahwinan yang hendak dicari?

Penyakit 3T

Terdapat pula suami yang berkemampuan dan layak berpoIigami tetapi mempunyai penyakit 3T ( Teringin Tetapi Takut ), iaitu takvt dengan isteri tua. Kadangkala ada dikalangan mereka  yang berseloroh: Bukan saya takvt bini, bini tak takvt saya”. Tidak dinamakan lelaki, walaupun takvtkan bini tetapi akhirnya berkahwin juga di Selatan Thailand  dan  perkahwinan pula tidak didaftarkan. Begitu juga mereka yang memang tidak berkemampuan dari sudut n4fkah tetapi berkahwin juga di selatan Thailand. Perkahwinan tidak didaftarkan. Hidup dalam keadaan ketakvtan, n4fkah ter4bai, tidak membuat giliran secara adil, bersembvnyi-sembvnyi, tidak teIus dan akhirnya banyak men1pu isteri dan orang lain.

Hikayat P4yung Emas

Terdapat setengah suami yang ingin berpoIigami, memperguna ungkapan “P4yung emas” kepada isteri  dimana kononnya jika isteri memberi izin kepadanya untuk berkahwin lagi, di akhirat nanti isteri bakal  mendapat p4yung emas. Secara logiknya, apa manfaat p4yung emas dalam syvrga, sedangkan semua benda di sana telah diciptakan Allah dari emas, mutiara, permata, yakut, marjan dan segala benda berharga.

Hak Suami

Di dalam Islam, keizinan isteri bukan menjadi syarat keharusan poIigami tetapi ia hanya sebagai suatu kesempurnaan sahaja. Ada terdapat pula suami yang memperguna ayat al-Quran dari Surah an-Nisa’ ayat 3 tentang keharusan poIigami kepada isteri tanpa dibaca dengan sempurna keseluruhan daripada ayat tersebut:

وَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تُقْسِطُوا فِي الْيَتَامَى فَانْكِحُوا مَا طَابَ لَكُمْ مِنَ النِّسَاءِ مَثْنَى وَثُلَاثَ وَرُبَاعَ
“Dan jika kamu takvt tidak akan dapat berlaku adil terhadap (hak-hak) perempuan yatim (bila mana kamu mengahwininya), maka kahwinilah wanita-wanita (lain) yang kamu senangi: dua, tiga, atau empat….

فَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تَعْدِلُوا فَوَاحِدَةً أَوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُكُمْ ذَلِكَ أَدْنَى أَلَّا تَعُولُوا
“Kemudian jika kamu takvt tidak akan dapat berlaku adil, maka (kahwinilah) seorang saja, atau budak-budak yang kamu miliki. Yang demikian itu adalah lebih dekat kepada tidak berbuat aniaya

Takvtlah amaran Rasulullah s.a.w

Sepatutnya apa yang perlu diketengahkan dalam masyarakat ialah am4ran yang dinyatakan sy4rak jika tidak berlaku adil dalam berpoIigami sebagaimana yang telah disebut oleh nabi s.a.w:

عَنْ أَبِيْ هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ أَنّ النَّبِيَّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ : مَنْ كَانَ لَهُ زَوْجَتَانِ فَمَالَ إِلَى أَحَدِهِمَا فِيْ الْقِسْمِ جَاءَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَ أَحَدُ شَاقَيْهِ مَائِلاً

“Barangsiapa yang mempunyai dua isteri, lalu dia cendervng kepada saIah seorang di antaranya dan tidak berlaku adil antara mereka berdua, maka kelak di hari ki4mat dia akan datang dengan keadaan pinggangnya miring hampir jatvh sebelah.” (Hadis riwayat Ahmad bin Hanbal)

Hakikat poIigami

PoIigami adalah syariat Islam yang merupakan sunnah Rasulullah s.a.w. Dari segi hvkum  berpoIigami ia adalah harus dengan bersyarat. Syarat boleh berlaku adil dan berkemampuan. Keadilan pula adalah suatu perkara yang amat svkar untuk dilaksanakan. Di dalam surah yang an-Nisa’ ayat 129, Allah telah menyatakan:

وَلَنْ تَسْتَطِيعُوا أَنْ تَعْدِلُوا بَيْنَ النِّسَاءِ وَلَوْ حَرَصْتُمْ فَلاَ تَمِيلُوا كُلَّ الْمَيْلِ فَتَذَرُوهَا كَالْمُعَلَّقَةِ

“Dan kamu tidak akan dapat berlaku adil di antara isteri- isteri kamu sekalipun kamu bersungguh-sungguh (hendak melakukannya); oleh itu janganlah kamu cendervng dengan melampau (berat sebelah kepada isteri yang kamu sayangi) sehingga kamu biarkan isteri yang lain seperti benda yang tergantvng (di awan-awan)”

Tek4nan

Bagi mereka yang berpoIigami, tekanan perasaan pasti berlaku bukan sahaja kepada  isteri begitu juga suami. Bermula dengan kehidupan dan situasi yang baru , suami memerlukan kepada pertambahan perbelanjaan, mengurus masa, kebolehan dalam membuat perancangan, mengurus dan menyelesaikan setiap perkara dalam rumahtangga, melayan setiap kerenah anggota dalam keluarga, semuanya menjadikan seorang suami merasa keletihan.

Sebab itu seorang yang berhasrat untuk berpoIigami mesti berfikir sepuluh kali. Dia mestilah mempuanyai kekuatan dari sudut ment4l dan f1zikal yang luar biasa disamping mesti mempunyai kes4baran yang tinggi  serta tidak mudah stre$s.

Dijam1n Und4ng-und4ng

Dalam berp0Iigami, isteri pertama yang dimadukan turut diIindungi undang-undang. Jika suami mempunyai alasan yang munasabah untuk berkahwin lagi, mahk4mah pasti memberi keizinan. AUKI 1984 misalnya menetapkan beberapa syarat sebelum lelaki itu dibenarkan oleh mahk4mah untuk berbuat demikian. S3ksyen 23 menjelaskan bahawa seseorang lelaki itu semasa masih di dalam perkahwinan membuat k0ntrak perkahwinan yang lain dengan perempuan lain kecuali dengan kebenaran daripada mahk4mah .

Seksyen 123 menyatakan sekiranya lelaki berkenaan tidak mendapat kebenaran bertulis sepertimana yang diperuntukkan dalam seksyen 23 dan kemudiannya berkahwin lagi, maka dia telah melakukan satu kesaIahan dan boleh dihvkum d3nda sehingga RM1000 atau penj4ra sehingga enam bulan atau kedua-duanya sekali.

Syarat berpoIigami

Selain itu, mahk4mah juga perlu berpuas hati tentang empat perkara sebelum kebenaran diberikan iaitu:

  1. Bahawa perkahwinan yang dicadangkan itu adalah perlu dan patut memandang kepada, hal-hal keadaan yang berikut iaitu kemandvlan, keuzvran jasmani, tidak layak dari segi jasm4ni untuk persetvbuhan, sengaja ingk4r mematuhi per1ntah untuk pemulihan hak-hak persetvbuhan atau giIa di pihak isteri atau isteri-isteri yang sedia ada;
  2. Bahawa pemohon mempunyai kemampuan yang membolehkan dia menanggvng, sebagaimana di- kehendaki oleh hvkum sy4rak, semua isteri dan orang tanggungannya, termasuk orang yang akan menjadi orang tanggvngannya berikutan dengan perkahwinan yang dicadangkan itu;
  3. Bahawa pemohon akan berupaya memberi layanan sama rata kepada semua isterinya mengikut kehendak hvkum sy4rak;
  4. Bahawa perkahwinan yang dicadangkan itu tidak akan menyebabkan ‘d4rar sy4rie’ kepada isteri atau isteri- isteri yang sedia ada;

Pr0sedur Mahk4mah

Beberapa tatacara und4ng-und4ng telah dilaksanakan di mahk4mah syariah untuk permohonan poIigami oleh pihak suami. Suami mestilah memfailkan permohonan tersebut di mahk4mah Tinggi Syariah dimana suami sebagai plantif manakala isteri sediaada sebagai defendan. Bakal isteri dan wali akan dipanggil sebagai saksi. Isteri sedia ada akan dimaklumkan terlebih dahulu dan dipanggil hadir ke mahk4mah untuk memberi keterangan. Sekiranya isteri mempunyai alasan mengapa perkahwinan kali kedua suaminya itu tidak harus diteruskan, mahk4mah akan meneliti dan akan membuat keputusan berdasarkan kenyataan kedua suami isteri itu. Kegag4lan isteri selaku pihak def3ndan untuk hadir ke mahk4mah sebanyak tiga kali menyebabkan hakim akan membuat keputusan.

Nasihat Yang Arif

Kebiasaannya Hakim Syarie akan meneliti berdasarkan kepada empat perkara di atas dan  memberi nasihat kepada suami yang ingin berpoIigami tentang tvntutan adil terhadap isteri-isteri dan tanggungjawab yang akan dip1kul kelak termasuk memberi n4fkah. Beliau mestilah bersedia dan boleh berlaku adil terhadap isteri yang sedia ada, anak dan orang yang menjadi tanggungannya. Apabila Hakim berpuas hati dengan semua aspek yang melayakkan berpoIigami dengan mengambilkira semua keterangan maka mahk4mah akan mengeluarkan kebenaran berkahwin selepas 14 hari dari tarikh keputusan mahk4mah.

Suami Pengecvt

Suami yang memilih untuk berkahwin sekali lagi tanpa kebenaran mahk4mah haruslah bersedia juga untuk dihadapkan ke mahk4mah atas kesaIahan mengamalkan poIigami tanpa kebenaran. Sekiranya ini berlaku, pasangan tersebut telah melakukan dua kesaIahan iaitu berkahwin di luar negara tanpa kebenaran mahk4mah dan berpoIigami tanpa kebenaran mahk4mah yang masing-masing boleh did3nda tidak lebih daripada RM1000 atau dipenj4rakan selama enam bulan atau kedua-duanya sekali.

Tujuan pervntukan und4ng-und4ng ini bukanlah untuk mengh4ramkan poIigami yang dihalalkan Allah, tetapi adalah untuk membela nasib isteri sedia ada, anak-anak dan isteri baru. Telah banyak kes isteri di4baikan begitu sahaja apabila suami mengamalkan poIigami. Kebanyakannya melibatkan isteri pertama, namun isteri kedua atau ketiga malah keempat turut berp0tensi untuk diabaikan sekiranya suami adalah jenis lelaki yang tidak bertanggvngjawab.

Hakikat Sebenar

Sebenarnya bukan poIigami yang bermasaIah tetapi orang yang berpoIigami itu yang bermasaIah. Ini kerana Allah tidak menghaIalkan sesuatu yang memudharatkan manusia. MasaIah timbul dari segelintir orang yang memprakt1kkan poIigami, maka kita terus  mengatakan bahawa poIigami membawa masaIah. Saban hari masaIah yang kita baca di dada-dada akhbar tentang masaalah poIigami adalah datangnya dari orang yang mengamalkan poIigami yang tidak menepati sy4rak tetapi bukannya poIigami itu sendiri. Ramai orang yang mengamalkan poIigami berada dalam keadaan bahagia tetapi tidak diwar-warkan oleh media masa.

Disediakan oleh:

Ustaz Khairuddin Bin Haiyon
Penolong Pengarah Unit Penerangan & Penerbitan
Bahagian D4kwah JAIS

 

Sumber: Harian Metro, JAIS

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf