Jangan Berat MuIut Menyampaikan Ucapan T4kziah Pada Individu DiIanda Uji4n Walau Tidak Kita Kenali, Akhirat Nanti Allah Pakaikan Kita Pakaian KemuIiaan

Musibah kita tidak akan jangka bila akan datang. Namun, segala musibah itu adalah tanda amaran kepada kita untuk men1nggalkan kemvngkaran dan kembali bertaubat kepada Allah SWT.

Saban hari, kita membaca kes-kes kemat1an dan pemergian orang di sekeliling kita. Sama ada ia melibatkan diri kita, ipar duai kita, jiran tetangga mahupun sesama muslim. Masa yang sama, kita juga mungkin berat mulut untuk mengucapkan salam takz1ah pada keluarga diuji kesusahan atau kemat1an atas alasan, kita tidak mengenalinya atau tidak pernah bertemunya langsung. Kata orang tiada kena mengena pun.

Namun tahukah, walau kita tidak mengenali ahli keluarga yang dilanda ujian itu, rebutlah untuk ucapkan salam takz1ah buat mereka yang dilanda musibah ini. Ini kerana, hukum mengucapkan takz1ah adalah sunat yang dituntut.

Tahukah dengan hanya mengucapkan Inna lillahi wa inna ilaihi raji’un (“(Iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh suatu kesusahan, mereka berkata: Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali) saat kita mendengar berita kemat1an atau ujian itu, Allah akan pakaikan kita pakaian kemuliaan di hari akhirat kelak.

Ini berdasarkan satu hadis diriwayatkan Abu ‘Umarah r.a, bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Tidak ada seorang mukmin yang mengucapkan takz1ah kepada saudaranya disebabkan suatu musibah melainkan Allah SWT akan memakaikannya dengan pakaian kemuliaan pada hari kiamat kelak.”(Riwayat Ibn Majah – 1601)

Takz1ah dari sudut bahasa merujuk kepada : “Memberikan ketenangan kepada keluarga si m4ti dan menggalakkan mereka untuk bersabar dengan jaminan pahala (terhadap perbuatan itu) serta mend0akan jnazah si m4ti yang beragama Islam dan juga d0a kepada mereka yang ditimpa musibah.”

Masa yang sama juga, ucapan takz1ah kepada individu yang kita kenal atau tidak kenal itu adalah dengan cara menyuruhnya supaya bersabar menghadapi ujian kala itu. Seperti ucapan ‘semoga Allah memberikan ganjaran yang besar kepada kamu’ dan seumpamanya.” (Rujuk Hasyiyah Al-Sindi ‘ala Ibn Majah – 1/486)

Ucapan sebegitu menepati anjuran Rasulullah SAW seperti yang disebutkan dalam riwayat daripada Usamah bin Zaid r.a berikut bahawa Baginda SAW bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya bagi Allah SWT apa yang Dia ambil dan milik-Nya jualah apa yang Dia berikan. Semuanya ada ajal (tempoh masa) yang tertentu di sisi-Nya. Perintahkanlah dia (perempuan itu) untuk bersabar, nescaya kamu akan mendapat ganjaran.” (Riwayat Al-Bukhari – 7377).

Jadi jangan berat mulut menyampaikan ucapan takz1ah walau pada individu tidak kita kenali.

Lakukan 5 perkara ini jika ahli keluarga n4zak lalu mninggal dunia… Ajarkan kaIimah ‘Laailahaillallah’

SAK4RATUL m4ut adalah antara peristiwa yang akan dilalui setiap makhIuk di muka bumi ini sebelum menempuh saat kemat1an , antara permulaan seseorang itu untuk melangkah ke alam Barz4kh.

Ia pasti datang dan tidak akan terlewat walaupun sesaat seperti mana firman Allah di dalam Surah Al-Ankabut ayat 57 yang bermaksud: Tiap-tiap diri (sudah tetap) akan merasai m4ti. Kemudian kamu akan dikembalikan kepada Kami (untuk menerima baIasan).

Jelaslah bahawa kita semua akan merasai detik kemat1an dan tidak ada yang kekal melainkan Allah. Yang menjadi pers0alan bila, di mana dan bagaimana kemat1an itu berlaku, ia kekal menjadi rahsia Allah.

Adapun pada ketika ini ramai dalam kalangan umat Muhammad didapati mninggal dunia secara tiba-tiba. MaIaikat Izrail boleh datang menjempvt dalam keadaan kita tidur, menonton televisyen, makan bersama keluarga dan sebagainya.

Maka adalah menjadi satu keperluan untuk kita sebagai manusia melengkapkan diri dengan ilmu sekiranya terdapat ahli keluarga sedang berhadapan dengan saat-saat di ambang kemat1an atau berada dalam keadaan n4zak.

Berikut ustaz k0ngsikan beberapa perkara yang boleh kita lakukan seandainya ada dalam kalangan ahli keluarga kita berada dalam keadaan sak4ratul m4ut.

1. Ajarkan kalimah ‘Laailahaillallah’

Duduklah di sebelah telinga kanan atau kiri ahli keluarga kita itu dan lafazkan kalimah suci ‘Laailahaillallah’ dengan perlahan dan jelas. Ia adalah berdasarkan hadis nabi yang bermaksud: Ajarkanlah kepada orang yang hampir m4ti dalam kalangan kamu dengan ‘Laailahaillallah’ – [HR Muslim 1524]

Memadai kalimah yang bermaksud ‘tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah’ diungkap sekali di telinga individu itu tetapi jika terkeluar daripada mulutnya soal berkaitan duniawi, ulanglah kalimah suci itu agar dia dapat melafazkannya supaya pengakhiran percakapan itu diakhiri dengan kalimah tauhid. Ini kerana sya1tan akan berusaha untuk menyes4tkan manusia sehingga di akhir nafas kita.

Ketahuilah sesungguh apabila seseorang anak Adam itu apabila ketika sak4ratul m4ut dapat mengucapkan kalimah ‘Laailahaillallah’, maka dia mninggal dunia dalam khusnul kh0timah.

Seelok dan sebolehnya orang yang mengajarkan kalimah tersebut biarlah yang paling disayangi dan hampir dengannya. Isyarat syahadah sudah memadai kerana mungkin orang yang hampir m4ti itu sudah melafazkannya secara perlahan atau di dalam hati.

2. Tvtup mata, mulut dan q1amkan jnazah

Seandainya mata dan muIut jnazah terbuka, tutuplah dan jika mengalami kesvkaran bolehlah diurut dengan sedikit minyak. Mata jnazah terbuka bukanlah bermaksud az4b daripada Allah.

Ini seperti mana hadis baginda nabi yang mana menceritakan perbuatan nabi ketika meIawat jnazah Abu Salamah, maksudnya: Rasulullah masuk atas Abu Salamah dan keadaan matanya terbuka lalu nabi menvtupnya dan bersabda: Sesungguhnya r0h orang m4ti apabila dicabvt ia akan diikuti pandangan mata. – [HR Ibn Majah 1444].

Berd0alah dengan d0a seperti “Allahumaghfirlana walahu” yang bermaksud “Ya Allah ampunkan kami dan dia”. Urutlah di sendi-sendi dan pelipatan dan ambilkan beberapa helai kain perca untuk mengikat bahagian-bahagian tersebut. Seterusnya q1amkan tangan jnazah seperti keadaan bersolat.

3. Menutup seluruh j4sad si m4ti dengan kain

Apa-apa jenis kain boleh digunakan dan sebaiknya yang sedikit tebal agar tidak ters1ngkap aurat si m4ti. Bagi mengelakkan perut jnazah menjadi kembung bolehlah diletakkan benda yang sedikit berat seperti buku dan sebagainya.

4. Letakkan jnazah di tempat yang baik

Setelah selesai semua langkah di atas bolehlah diletakkan jnazah di tempat yang sedikit tinggi seperti tilam dan bukan di lantai. Kedudukan jnazah adalah kaki menghadap kiblat seperti pandangan Imam Nawawi yang masyhur.

5. Menghubungi pihak berwajib

Kemat1an perlulah segera dimaklumkan kepada pihak pasukan perubatan untuk pemeriksaan jika ia berlaku di rumah, diikuti jiran tetangga dan pihak masjid untuk persediaan kerja-kerja memandikan jnazah dan menggali Iiang Iahad. Jadi sentiasalah ke masjid dan bergaul dengan mereka agar tidaklah menelefon mereka sewaktu terdapat kemat1an sahaja. Laporan polis juga hendaklah dibuat samada kemat1an berlaku disebabkan jnayah ataupun tidak.

Segerakanlah urusan pengebvmian kerana ada dir1wayatkan sebuah hadis, maksudnya: Bersegeralah kalian dalam menguruskan jnazah . Sekiranya dia jnazah yang soIeh, nescaya dia merupakan suatu kebaikan yang kamu hantarkan ia kepadanya. Namun sekiranya dia tidak soleh, maka itu suatu kebvrukan yang kamu p1kul di atas bahu-bahu kamu. – [HR Bukhari 1315 dan Muslim 944].

Sentiasalah berd0a agar urusan kemat1an kita dipermudahkan.

***Dr. Nur Mohammad Hadi Zahalan (Hadi Almaghribi) ialah penceramah bebas dan selebriti TV Al-Hijrah.

 

Sumber: Kashoorga, mStar

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Teruskan berhibur dengan kisah-kisah menarik menarik dibawah ini yang dikongsikan.