Jangan c4bar arahan kerajaan, TPM beri amaran kepada pengiIang

KUALA LUMPUR -Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memberi amaran ker4s kepada pengusaha kilang dan premis perniagaan yang masih berdegiI meIanggar pr0sedur 0perasi standard (S0P) Pelan Pemulihan Negara.

Beliau menerusi hantaran Facebook malam ini berkata, sebanyak 180 kilang serta premis perniagaan diarah tvtup semalam (14 Julai) kerana gagaI mematuhi ar4han dan S0P ditetapkan.

“Jangan c4bar arahan kerajaan, ini amaran saya kepada kilang dan premis perniagaan yang masih berdegiI meIanggar S0P. Rakyat lain boleh bers4bar, kenapa masih ada pihak masih berdeg1l dan merupakan penyumbang utama.

“Saya berbesar hati kepada netizen, penduduk sekitar dan rakyat yang sentiasa memberi maklumat pada pihak berkuasa terhadap mereka yang rakvs dan t4mak ini,” katanya.

Reaksi wargamaya:

Baik tutup je 14 hari tak usah pening2..

Seluruh negara dijangka masuk Fasa 2 PPN awal Ogos – Ismail Sabri

Seluruh negara dijangka masuk Fasa 2 PPN awal Ogos - Ismail Sabri Ismail Sabri berkata, jangkaan itu berdasarkan perkembangan positif kadar vaks1nasi lengkap dua d0s yang telah melepasi nilai ambang 10 peratus. – Gambar fail

TERDAHULU, kerajaan menjangkakan peralihan Fasa Satu ke Fasa Dua Pelan Pemulihan Negara (PPN) di seluruh negara boleh dilakukan pada awal Ogos ini.

Timbalan Perdana Menteri, yang juga Menteri Kanan Pert4hanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, jangkaan itu berdasarkan perkembangan positif kadar vaks1nasi lengkap dua d0s yang telah melepasi nilai ambang 10 peratus.

Jelas beliau, negeri-negeri lain boleh mengikut jejak Perlis, Perak, Kelantan, Terengganu, Pahang, Pulau Pinang, Sabah dan Sarawak yang telah pun terlebih dahulu berada di Fasa Dua setelah melepasi nilai ambang ketiga-tiga indikator utama yang ditetapkan di bawah PPN.

“Perkembangan ini memberi gambaran bahawa negara berada di landasan yang betul dalam usaha mencapai imuniti kel0mpok.

“Indikator ini sejajar dengan perancangan PPN yang menjangkakan kadar vaks1nasi akan mencapai 10 peratus populasi pada akhir bulan Julai ini,” demikian katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Kriteria utama untuk memasuki Fasa 2 adalah kes harian C0vid-19 di bawah 4,000; kapasiti katil unit r4watan rapi (ICU) berada pada tahap “sederhana”; dan 10 peratus penduduk sudah diberi vaks1n sepenuhnya.

Kedai komputer, telekomunikasi, buku dan alat tulis dibenar ber0perasi mulai esok

Kebenaran itu diberikan setelah mengambil kira maklumbalas pelajar, ibubapa dan tenaga pengajar.

DALAM pada itu, mengambil kira maklumbaIas orang ramai, kedai komputer dan telekomunikasi serta kedai buku dan alat tulis dibenarkan untuk beroperasi sepanjang tempoh Pelan Pemulihan Negara (PPN) berkuatkuasa 16 Julai.Perkara itu diumumkan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada Khamis.Ujar beliau, kebenaran itu diberikan setelah mengambil kira maklumbalas pelajar, ibubapa dan tenaga pengajar.

Kebenaran itu diberikan setelah mengambil kira maklumbalas pelajar, ibubapa dan tenaga pengajar.

“P4ndemik C0vid-19 mengubah cara pembelajaran harian dan semua institusi pendidikan kini mempraktikkan sistem pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) secara dalam talian.

“Justeru, kita membenarkan kedai komputer dan telekomunikasi serta kedai buku dan alat tulis untuk ber0perasi sepanjang tempoh PPN.

“Ia antara lain untuk memastikan guru dan pelajar dapat menjalankan PdPR tanpa g4ngguan,”

“Selain itu, sidang khas juga bersetuju untuk membenarkan pergerakan pelajar dari kawasan yang dikenakan Per1ntah K4walan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) atau ke kawasan PKPD dengan syarat mendapat kebenaran Polis Diraja Malaysia (PDRM) bagi tujuan mengambil peperiksaan termasuk peperiksaan profesional,” katanya.

Dalam perkembangan lain Ismail Sabri berkata, pasukan Task F0rce Operasi Pematvhan telah melaksanakan 80,339 pemeriksaan dan snap check C0vid-19 di seluruh negara dengan jumlah kekuatan anggota seramai 19,029 orang.

Jelas beliau, Ini termasuk pemeriksaan ke atas 2,246 kilang, 15,682 premis perniagaan, 924 tapak pembinaan dan 326 asrama penempatan pekerja.

Dari jumlah itu, 180 premis meliputi kilang, premis perniagaan dan tapak pembinaan diarahkan tvtup kerana g4gal mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan kerajaan.

 

Sumber: Awani, Sinar Harian, Facebook Ismail Sabri

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf