“Jujur, Saya Rasa Sangat Sed1h…”- Veveonah Akui Kec3wa Dengan Kenyataan Timb Menteri

Pelajar anak jati Sabah, Veveonah Mosibin sebentar tadi telah memuat naik satu kenyataan di laman facebook selepas namanya menjadi sebutan kembali hari ini.

Ia ekoran satu kenyataan daripada seorang Timbalan Menteri yang mendakwa dia tidak menduduki peperiksaan ketika video belajar di atas pokok miliknya menjadi viral di media sosial sebelum ini.

Jujurnya, saya berasa sangat sed1h dan kec3wa dengan apa yang berlaku ini. Saya benar-benar berusaha ker4s untuk (mengambil) peperiksaan online pada beberapa bulan lalu. Dan saya langsung tidak menjangka ia akan tular.

Kali ini, saya tular sekali lagi, tetapi dengan lebih banyak kesan bvruk. Saya tidak tahu bagaimana mahu berhadapan dengan k0men-k0men neg4tif dan tervk di media sosial. Ianya sangat menyak1tkan.

Saya memaafkan semua kesil4pan yang orang lakukan ke atas saya, tapi saya tetap perlu meluahkan kenyataan yang adil untuk diri saya ini.

Terima kasih kepada semua yang menyokong saya (keluarga, kawan-kawan, pensyarah dan peminat).

Terdahulu, timbalan menteri berkenaan membuat satu kenyataan ketika sidang Dewan Rakyat hari ini yang mendakwa gadis tersebut memuat naik video bukan sebab peperiksaan, tetapi sekadar mahukan kandungan (content) semata-mata.

Beliau bagaimanapun membuat perm0honan maaf kepada Veveonah secara terbuka di laman facebooknya dan memperbetulkan kenyataan itu ketika menjawab soalan tambahan di Dewan Negara hari ini.

Menurutnya, beliau mendapat maklumat kurang tep4t ketika menjawab soalan berkenaan.

“Saya Ingin Mem0hon Maaf Kepada Adik Veveonah…”- Timb. Menteri KKMM

Timbalan Menteri KKMM, Datuk Zahidi Zainul Abidin membuat perm0honan maaf berhubung penjelasannya yang dibuat di Dewan Negara yang mend4kwa adik Veveonah Mosibin tidak menjalani sebarang peperiksaan ketika video beliau belajar di atas pokok tular di media sosial.

Treetop Girl' Veveonah didn't expect overwhelming response to her YouTube videos | The Star

Menurutnya, beliau mendapat maklumat kurang tepat berhubung perkara berkenaan.

”Saya telah mendapat maklumat yang tidak tepat dalam menjawab soalan tambahan. Saya ingin mem0hon maaf kepada adik Veveonah Mosibin dan juga akan membuat pembetulan di Dewan Negara Isnin nanti.

”Semoga adik Veveonah Mosibin terus maju jaya dalam setiap bidang yang diceburi,” katanya.

“Dia Tak Ada Peperiksaan Pun…”, Timb. Menteri KKMM D4kwa Video Gadis Belajar Atas Pokok Hanya Untuk Hiburan

Terdahulu, Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Zahidi Zainul Abidin mend4kwa gadis yang pernah tular menjawab peperiksaan di atas pokok kerana mend4kwa mencari sambungan internet, Veveonah Mosibin hanya melakukan cabaran tersebut sebagai hiburan.

Menurut Zahidi, gadis berkenaan berbuat demikian bagi menaikkan nama Youtube miliknya dan tidak menduduki peperiksaan seperti mana did4kwa sebelum ini.

Kisah Veveonah cari 'line' atas pokok dapat perhatian SKMM, TM

“Untuk pengetahuan YB juga, adik Youtuber (Veveonah) tidak ada peperiksaan. Kita dah cek dah. Kita sebagai YB jangan mudah tertipu oleh kadang-kadang Youtuber dan orang yang membuat isu.

“Dia tiada peperiksaan, hanya Youtuber yang nak ambil nama. Dia terkenal sekejap, tapi dia tak ada peperiksaan pun. Bermakna dia hanya nak buat hiburan.

“Kita minta YB di kawasan yang tiada line tersebut boleh maklumkan pada SKMM dan kita akan segera atasi masalah tersebut terutama dari segi pendidikan untuk kita bantu rakyat,” katanya ketika menjawab soalan YB Senator Datuk Donald Peter Mojuntin mengenai inisiatif kerajaan mengatasi masalah capaian Internet di beberapa kawasan di Sabah.

Sementara itu, Zahidi mend4kwa kerajaan sedang melakukan meningkatkan capaian daripada 91.8 peratus kepada 96.9 peratus di kawasan yang tidak mendapat liputan.

Katanya, terdapat beberapa kawasan titik buta sama ada di bandar mahupun luar bandar yang mempunyai masalah liputan.

Susulan itu, beliau mend4kwa kerajaan akan menambah bilangan pemancar dan menara pencawang di kawasan titik buta terlibat.

 

Sumber: Veveonah Mosibin, Siakap Keli

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.