Hias gambar pemimpin K0munis, polis si4sat pemilik restoran di Pulau Pinang

Semasa Tempatan Viral

Baru-baru ini, seorang pemilik restoran makanan di Pulau Pinang didapati memasang serta menghiasi dinding premisnya dengan wajah pemimpin komunis,  Mao Tze Tong.

Menurut laporan Astro Awani, pihak polis telah memb0ngkar dua premis restoran iaitu di Pulau Tikus dan Auto City di Juru yang memaparkan gambar berkenaan.

Mengangkat K0MUNIS langkah kh1anat

Menerusi hasil sias4tan polis, restoran tersebut dimiliki oleh seorang lelaki berusia 40 tahun. Setakat ini, pihak polis belum mengambil keterangan daripada pemilik premis kerana lelaki itu sedang menjalani ku4rantin C0VID-19 selama 14 hari.

Gambar hiasan dalam sebuah restoran yang memaparkan elemen komunisme dan pemimpin komunis di sebuah restoran dekat Juru. – Ihsan pembaca

Menurut Astro Awani, Ketua Jabatan Sias4tan Jenayah negeri SAC Rahimi Ra’ais berkata, polis telah membuka kertas sias4tan dan akan mengambil t1ndakan w4jar terhadap pemilik restoran itu.

“Kita akan mengambil keterangan daripada pengusaha premis tersebut yang kini sedang menjalani kuar4ntin C0vid-19 selama 14 hari.

“Kertas sias4tan telah dibuka mengikut Sksyen 44 Akta Pertubuhan dan Sksyen 505(b) K4nun Kes3ksaan,” katanya.

Gambar restoran itu tular di media sosial semalam dan mengvndang kec4man netizen ekoran dindingnya dihiasi dengan gambar wajah pemimpin komunis berkenaan.

Polis menanggalkan kertas dinding di dua buah restoran di Pulau Pinang yang mempamerkan vnsur k0munisme. – Ihsan pembaca

Terdahulu, semalam restoran itu yang menjadikan karya lukisan semasa era rev0lusi kebudayaan China menjadi tular di dalam laman sosial WhatsApp dan Facebook sekali gus mendapat kec4man ntizen.

Polis siasat restoran hias gambar pemimpin Komunis

Artikel Berkaitan: 6 Undang-Undang Pelik Kerajaan Komunis China Ketika Diperintah Mao Zedong

mao zedong with girls

Kehidupan rakyat China di bawah pemer1ntahan Mao Tse-tung atau Mao Zedong adalah tersangat pel1k dan g4nas.

Ketika dia bert1ndak sebagai Pengerusi China, Mao memperkenalkan dasar yang tidak berfungsi dengan baik dan akhirnya membn0h di antara 45 hingga 75 juta rakyatnya sendiri.

Iluminasi.com kongsikan antara 6 perkara yang sangat pel1k dan d4hsyat berlaku di zaman pemer1ntahan Mao Zedong.

6. Seorang lelaki dihvkum bn0h kerana membandingkan buah mangga dengan ubi keledek

doktor gigi dihukum bunuh kerana buah mangga

Oleh kerana kebanyakan rakyat China ketika itu tidak pernah melihat buah mangga, pengalaman itu sangat bermakna bagi mereka yang bertuah untuk melihat buat tropika ini, kecuali seorang.

Seorang doktor gigi pernah melihat buah mangga dan dia tidak kagum dengan apabila melihatnya. Dia juga telah merendahkan buah mangga dengan mengatakan ia sama dengan ubi keledek yang mana membuatkan orang ramai m4rah.

Doktor gigi ini telah ditangkap atas tvduhan “ucapan kontroversi” dan dipenjarakan. Dan akhirnya dia dij4tuhkan hvkuman m4ti di atas jen4yah menyamakan buah mangga kelihatan seperti ubi keledek.

Sejak itu, tiada siapa yang berani merendahkan buah mangga lagi.

5. Pelajar digalakkan untuk memvkul guru

guru guru dihina dipukul dan dibunuh oleh pelajar ketika pemerintahan mao zedong

Parti Komunis China menggalakkan rakyatnya untuk “membersihkan tabiat j4hat masyarakat lama” dan mem4nsuhkan amalam lama nenek moyang mereka sebagai gerakan Revolusi Budaya.

Walaupun tiada bukti mereka menyatakannya dengan jelas bahawa ia bermaksud “memvkul guru sehingga m4ti”, namun itulah apa yang orang ramai faham dan lakukan.

Pada tahun 1966, para pelajar di sekurang-kurangnya 91 buah sekolah telah mengh3ret guru-guru mereka ke jalan dan memvkul sehingga guru-guru tersebut mengaku cara mereka yang k0rup.

guru guru dihina dipukul dan dibunuh oleh pelajar ketika pemerintahan mao zedong 2

Dalam kes lain, para pelajar mencvrahkan dakwat ke atas baju guru-guru dan mengg4ntungkan papan yang bertanda “X” pada badan guru. Kemudian guru-guru ini dipvkul dengan kayu besbol berp4ku dan dicvrahkan air p4nas sehingga m4ti.

Di penghujungnya, seramai 18 guru telah dibn0h oleh para pelajar dan ramai lagi yang membn0h diri di atas pengh1naan itu.

Sementara itu, Mao Zedong hanya duduk berd1am dan memer1ntahkan pihak kesel4matan untuk tidak campur tangan ke atas apa yang dilakukan oleh para pelajar.

Dia juga tidak membenarkan t3ntera untuk memvlihkannya untuk tempoh 2 tahun.

4. Tembok Besar China dir0bohkan untuk membina bangunan

tembok besar china dirobohkan mao zedong

Ketika tahun 1970an, kerajaan China menyedari bahawa mereka tak perlu membaz1r wang terhadap bahan untuk membina rumah. Ia adalah kerana tembok terpanjang di dunia terletak di negara itu.

Kerajaan menggalakkan orang ramai untuk mula memvsnahkan Tembok Besar China untuk dijadikan bata gantian. Penduduk kampung berhampiran tembok ini telah mervntuhkan sebahagian daripadanya dan membawa pulang bata-bata ke rumah.

Malah, kerajaan juga mer0bohkan seluruh bahagian dan menggunakannya untuk membina empangan. Tembok ini akhirnya menjadi tapak warisan yang mana dia dilindungi.

Sehingga hari ini, masih terdapat rumah di kawasan itu yang kekal utuh dibina menggunakan bata Tembok Besar China.

3. Harimau diisytiharkan sebagai mvsuh rakyat China

mao zedong bunuh harimau di china

Pada tahun 1959, Mao Zedong sudah tidak t4han lagi dengan harimau. Selepas petani-petani di China diser4ng oleh haiwan ini, Mao mengumumkan bahawa harimau, bersama-sama dengan serigala dan harimau bintang adalah “mvsuh rakyat” dan harus dih4puskan.

Parti Komunis China telah melancarkan kempen “ant1-per0sak” bagi menggalakkan orang ramai untuk keluar dan membn0h haiwan pemangsa ini.

Hanya dalam beberapa tahun sahaja, warga China telah membn0h hampir 75% daripada populasi harimau Asia Tenggara di dunia dan membuatkan haiwan ini berada di ambang kepvpusan.

2. Rakyat memiliki tali leher dan sut dit4ngkap

mao zedong dan joseph stalin

Menurut seorang penulis, Liang Heng, anda boleh menghadapi masalah ketika zaman Mao Zedong hanya kerana berpakaian kemas dan elok. Liang menceritakan kisah di mana bapanya hampir dipenj4rakan kerana hanya memiliki tali leher.

T3ntera Red Guard memec4h masuk ke rumahnya dan menggeled4h barang milik bapanya lalu menjumpai tali leher. Red Guard mengumumkan bahawa ia adalah “kapitalis”.

Dan apabila bapa Liang didapati memiliki sut dan butang lengan, dia telah dikec4m sebagai “intelektual yang bvsuk” dan pakaian serta buku-bukunya dikumpulkan lalu dib4kar.

Bapa Liang terlepas daripada hvkuman penj4ra selepas bersetvju dengan pendapat kerajaan bahawa memb4kar barangannya adalah “t1ndakan rev0lusi” dan perkara yang baik.

Red Guard juga mer4mpas radio dan gajinya sebulan sebagai bayaran sebelum beredar.

1. Mao Zedong tawarkan 10 juta orang wanita China kepada Amerika Syarikat

mao zedong dan henry kissinger pada tahun 1973 735

Di penghujung hidupnya iaitu pada tahun 1973, Mao Zedong berjumpa dengan Henry Kissinger, diplomat Amerika Syarikat dengan harapan untuk berunding perjanjian perdagangan dua hala dengan negara itu.

Pada mulanya, Henry dilaporkan cuba mengekalkan perbualan mengenai topik-topik yang ser1us, tetapi Mao memikirkan tentang hal lain.

Mao memberitahu kepada Henry bahawa China adalah sebuah negara yang sangat miskin dan tidak mempunyai banyak perkara yang boleh ditawarkan dalam perjanjian perdagangan, kecuali wanita.

Mao menawarkan untuk menghantar 10 juta wanita China ke Amerika Syarikat dengan mengatakan negaranya “terlebih” golongan wanita dan mereka hanya men1mbulkan masalah.

mao zedong tawarkan 10 juta orang wanita china kepada amerika syarikat

“Mereka mel4hirkan anak-anak dan anak-anak di China sudah terlalu ramai,” kata Mao kepada Henry.

Ketika Mao menjelaskan bagaimana wanita-wanita ini hanya mer0sakkan negara, salah seorang ahli partinya memberi am4ran kepada Mao bahawa ia akan men1mbulkan kem4rahan awam jika perkara ini diketahui orang ramai.

Mao yang ketika itu yang semakin tua dan tidak berupaya, seolah-olah tidak bimbang dan berkata: “Saya tak takutkan apa-apa. Tuhan telah hantarkan jempvtan kepada saya,”.

Tawaran tersebut dib4talkan kemudiannya.

 

Sumber: Astro Awani (Dewi Nur Harasha Alias), OMM, Utusan Online, Iluminasi

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.