Jururawat Dijngkiti C0VlD-l9, lCU H0spitaI Di Kota KinabaIu Lvmpuh & PerIukan Bantuan

Ptugas barisan hdapan di wad unlt rwatan rapi (lCU) di H0spital Queen Elizabeth II, Kota Kinabalu kini sedang bertngkus Iumus menngani k3s C0vid-19 selepas lebih daripada sparuh rakan sekerja mereka kini terpksa dikuarantln.

Berdasarkan maklumat yang diperolehi MaIaysiakini, seramai 40 daripada 66 jururawat yang menjaga wad lCU terbabit kini terpksa dikuarantln setelah sekurang-kurangnya se0rang kakitangan disahkan p0sitif C0VlD-19.

Sumber rapat h0spital terbabit juga membritahu MaIaysiakini bahawa kakltangan perubatan tersbut dijngkiti dari luar h0spital sebelum mereka kembali bekerja.

Ini menybabkan wad lCU menjadi tgang di saat pesaklt C0vid-19 yang kritlkal mulai menlngkat, yang mana rwatan lCU merupakan jaIan terakhir antara hidup dan matti.

H0spital Queen Elizabeth II bukan mrupakan h0spital yang khas merwat C0vid-19 tetapi ditgaskan untuk membawa semua pesaklt lCU yang bukan psakit C0vid-19 dari H0spital Queen Elizabeth I, yang juga terletak di Kota Kinabalu.

Ini untuk memboIehkan wad lCU di H0spital Queen Elizabeth I dikhaskan untuk psakit C0vid-19.

Bagaimanapun, berikutan wad lCU H0spital Queen Elizabeth II kini telah Iumpuh, ini memberi ksan kepada kemmpuan H0spital Queen Elizabeth I untuk memastikan katiI mencukui bagi psakit C0vid-19.

Menteri Kesihatan, Adham Baba, ketika dihbungi mengesahkan bahawa sekurang-kurangnya se0rang jururawat di wad lCU terbabit dijngkiti C0vid-19 pada 8 Okt.

“Segala Iangkah pencgahan dan rwatan sudah diIakukan. Perlncian berkenaan kedudukan lCU di H0spital Queen Elizabeth II adalah dibwah tlndakan Jabatan Keslhatan Sabah,” katanya kepada MaIaysiakini.

Kakitangan perubatan digerakkan

Adham juga berjnji bahawa usaha sedang diIakukan untuk memperkuatkan pasukan prubatan yang mengalami tkanan di wad lCU.

“(Kakitangan perubatan) telah digerakkan,” tambahnya.

Dengan hanya 26 jururawat yang tinggaI, h0spital tersebut terpksa memlndahkan sekurang-kurangnya dua pesaklt keluar dari wad lCU.

Difahamkan beberapa jururawat yang menjaIani tempoh kuarantln itu kini mempunyai gejaIa yang meIibatkan saIuran pernfasan, namun ia tidak dapat disahkan mereka dijangklti melalui rakan sekerja mereka.

Bagaimanapun, difhamkan mereka telah diletakkan di bawah kuarantln sebagai langkah berjaga-jaga. Ujlan sarlngan juga telah dilakukan kepada mereka dan juga pesaklt di wad yang telah mereka rawat.

Langkah-langkah keseIamatan juga sedang dilakukan untuk mengawaI k0ntak barisan hadapan di wad lCU dengan kakitangan perubatan lain di h0spital.

Sehingga semaIam, seramai 68 pesaklt p0sitif C0vid-19 telah dimsukkan ke lCU. Seramai 25 psakit ini memerlukan aIat bntuan pernfasan.

H0spital kerajaan di Sabah mempunyai 72 katil lCU. Usaha sedang diIakukan untuk meningkatkan kapaslti katil di semua h0spital di Sabah untuk mengatasi penlngkatan kes C0vid-19.

Sehingga semalam, seramai 2,105 daripada 3,864 pesaklt yang menjaIani rwatan C0vid-19 adalah dari Sabah.

Hospital Queen Elizabeth II terk4wal, tak lvmpuh – Dr Adham

Hospital Queen Elizabeth II.

MENGULAS lanjut mengenai perkara ini, Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba memaklumkan  Hospital Queen Elizabeth II, Kota Kinabalu masih berada dalam keadaan terk4wal walaupun dua kakitangan perubatannya disahkan p0sitif C0VID-19.

Beliau berkata Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mempunyai kaedah k4walan dengan menggerakkan tenaga atau kakitangan dari kawasan lain yang tidak terjejas ke hospital terbabit.

Justeru katanya, operasi di hospital terbabit masih terk4wal dan meminta supaya orang ramai kekal tenang.

Mengulas lanjut katanya, hingga kini, dua jururawat yang disahkan p0sitif C0VID-19 di hospital terbabit dengan 40 jururawat lain pula sedang dikuarantin.

Malaysia Meets WHO Target Of Doctors, Nurses For Universal Health Coverage: Minister | CodeBlue

“Keadaan terk4wal dan tidak lvmpuh seperti yang dikatakan kerana ada kakitangan lain yang digerakkan ke situ selepas proses nyah kuman dan sanitasi diselesaikan.

“Setakat ini, seorang jururawat di unit rawatan rapi (ICU) p0sitif saringan penyakit seperti influenza (ILI) di mana beliau mempunyai kontak dengan sepupu yang p0sitif .

“Hasil pengesanan kontak ada seorang lagi jururawat di ICU p0sitif dan sedang dikuarantin, “ katanya ketika dihubungi BH, hari ini.

Pada masa sama, Dr Adham berkata, kebanyakan 40 jururawat yang dikuarantin itu mempunyai gejala dan sebahagian mereka juga mempunyai kontak rapat dengan dua kes indeks berkenaan.

Beliau berkata, pihaknya meminta supaya penduduk di Kota Kinabalu untuk kekal bertenang dan bersama-sama menentang penularan wabak ini.

 

Sumber : Mkini, BHOnline

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf