“Mungkin ada kesiIapan..”- Akhirnya Pemilik Kedai Kailan Ikan Masin JeIaskan HaI Sebenar

GEORGETOWN: Selepas harga sotong RM100 yang dijual di restoran nasi kandar di sini, kini tuIar pula harga sebungkus masakan sayur kailan ikan masin RM18 yang disifatkan terlalu mahal dan tidak masuk akal berlaku di sebuah restoran di Kepala Batas, di sini pada Ahad.

Perkongsian itu dibuat seorang pelanggan di media sosialnya yang mend4kwa harga masakan bagi seorang makan yang dibelinya itu terlalu mahal.

Pelanggan berkenaan memuat naik gambar sayur kailan ikan masin yang dibeli berserta resit pemb4yaran yang memaparkan harga RM18 bagi sebungkus sayur tersebut.

“Kita sedia maklum barang mentah naik harga la (sekarang) ni. Harga (ikan) jenahak, sayur campur, ulam dan sambal, takpalah kita terima dengan reda. 

“Tapi kailan ikan masin yang sikit boleh makan untuk sorang saja berharga RM18 memang sukar untuk diterima. Nak buat macamana. Reda,” ujar pelanggan itu seperti dipetik menerusi laman Facebook hari ini.

KPDNHEP minta pembeli kaiIan ikan masin RM18 tampil

HANTARAN yang tular di media sosial. FOTO tular

Terdahulu, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Pulau Pinang meminta pelanggan sebuah restoran di Kepala Batas, di sini, tampil membuat aduan rasmi berhvbung hantaran di media sosial mengenai hidangan kailan ikan masin pada harga RM18.

Jurucakapnya berkata, KPDNHEP memerlukan kerjasama pelanggan itu supaya t1ndakan lanjut dapat dilakukan.

“Kita sudah ambil maklum dengan hantaran tuIar ini dan kini kita sedang menjalankan sias4tan untuk mendapatkan nama premis itu,” katanya.

Menerusi hantaran di Facebook (FB) itu, pelanggan berkenaan memuatnaik resit memaparkan harga keseluruhan makanan sebelum ia tuIar.

Dalam hantaran itu, individu terbabit terkejut apabila sebvngkus kailan ikan masin dijual pada harga RM18.

Menurut petikan hantaran itu, dia sedia maklum dengan kenaikan harga barang mentah dan reda dengan harga ikan jenahak, sayur campur, ulam dan sambal yang dibelinya

Bagaimanapun, dia svkar menerima kenaikan sebvngkus kailan ikan masin untuk seorang makan pada harga RM18 yang ia dianggap terlalu mahal.

Kos keseluruhan makanan yang dibeli individu berkenaan adalah berjumlah RM122 namun dia tidak mended4hkan nama restoran berkenaan.

Bil berkenaan memaparkan harga lauk jenahak RM90, kailan ikan masin (RM18), sayur campur (RM9) serta ulam dan sambal (RM5).

‘Mungkin kesiIapan juruwang’ – Pemilik restoran kailan ikan masin RM18 jeIaskan hal sebenar

Jual kailan ikan masin RM18: Peniaga diberi notis - Utusan Digital

Hari ini, pemilik restoran yang menjual kailan ikan masin berharga RM18 sehingga tuIar di media sosial tampil membuat penjeIasan berhvbung isu berkenaan di Facebook milik prem1s itu, hari ini.

Memetik hantaran yang dimuat naik, pemilik itu memaklumkan bahawa terdapat dua kemungkinan yang menyebabkan kesiIapan itu berlaku.

“KesiIapan kami mungkin cash1er (juruwang) tersiIap ‘key in’ (masukkan) harga dengan hidangan bersaiz L (besar).

“Atau mungkin pelanggan itu memesan saiz L tetapi krew di bahagian dapur sediakan kailan itu dalam hidangan bersaiz S (kecil) berdasarkan gambar yang dituIarkan,” katanya.

Dia berkata, sekiranya pihaknya melakukan kesiIapan, pelanggan itu sepatutnya terus berjumpa dengan pengurusan restoran dan bukan menuIarkan perkara itu.

“Oleh itu kami mengharapkan kerjasama daripada peng4du dan menghvbungi pemilik restoran untuk t1ndakan lanjut,” katanya.

Dalam hantaran itu, pemilik restoran berkenaan turut memberi penjelasan mengenai harga kailan ikan masin mengikut saiz iaitu S berharga RM6, M (RM12) dan L (RM18) dengan memaparkan gambar menu restoran.

Semalam tuIar di media sosial satu hantaran berserta resit memaparkan harga keseluruhan makanan yang dimvatnaik seorang pelanggan restoran itu.

Dalam hantaran itu, individu terbabit terkejvt apabila sebvngkus kailan ikan masin dijual pada harga RM18 untuk seorang makan yang ia dianggap terlalu mahal.

 

Sumber: HMetro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf