Ibu K3cewa Ditvduh Anak S4kit Sebab Kif4rah, Tak Tahu Langsung ‘Ustaz’ Print Gambar Cvcuk J4rum

Sejak beberapa hari ini kec0h di media sosial mengenai kisah dua orang remaja yang juga merupakan adik-beradik jatvh sak1t dipercayai terkena buatan s1hir.

Namun apa yang mengejutkan ramai apabila ada pengamal perubatan mend4kwa s1hir tersebut dihantar dari kalangan ahli keluarganya sendiri. D4kwaan itu bagaimanapun telah din4fikan.

Rohayu n4fi hantar s1hir

Menerusi sesi live Royahu Ramli di Facebook semalam, dia menceritakan perkara sebenar yang berlaku kepada dua anak saudaraya itu. Jelas Rohayu yang juga adik kepada Kak Gee, sebarang d4kwaan yang melibatkan dirinya dan suami adalah f1tnah semata-mata.

Dia bagaimanapun telah membuat laporan bagi membersihkan nama mereka daripada terpaIit daripada kontr0.versi ini.

Bercerita lanjut, terdapat sekumpulan per4wat bernama Wea Selamos yang terdiri daripada beberapa pengamal perubatan Islam telah men4warkan diri untuk mengub4t kedua-dua anak saudaranya di rumah mereka di Kelantan baru-baru ini.

Sesi r4watan secara ‘live’

Selepas selesai melakukan r4watan, keadaan menjadi kec0h apabila ‘ustaz’ berkenaan yang turut sama membantu ketika r4watan tersebut ‘dik4ntoikan’ oleh saIah seorang per4wat di situ.

Selepas selesai melakukan rawatan, keadaan menjadi kecoh apabila ‘ustaz’ berkenaan yang turut sama membantu ketika rawatan tersebut ‘dikantoikan’ oleh salah seorang perawat di situ.

Perawat terbabit menjumpai satu beg milik ‘ustaz’ itu yang berisi beberapa keping foto Rohayu dan suaminya yang telah mempunyai kesan dicvcuk jarvm.

‘Ustaz’ dis0al si4sat.. guna cara khur4fat?

D4kwa Rohayu lagi, mungkin itu cara kakaknya untuk ‘menghantar semula’ s1hir kepada ‘pemilik asal’ sedangkan dia telah menegaskan bahawa dirinya dan suami tidak terg4mak melakukan perbuatan sy1rik tersebut.

Difahamkan, ustaz berkenaan sudah diambil tindakan pihak polis dan Rohayu juga masih ‘bergeIut’ dengan situasi yang dilihat belum menemui titik n0ktah antara kedua-dua pihak.

Penjelasan Kak Gee

Terbaru, Kak Gee, ibu kepada dua orang remaja yang dipercayai dis1hir itu tampil menjawab segala persoalan tentang perkara ini. Jelas wanita itu, dia sama sekali tidak tahu perawat yang hadir ke rumahnya itu mencetak gambar ahli keluarga sebagai satu kaedah rawatan.

Kak Gee sendiri tak tahu ustaz tu print gambar, dia minta Kak Gee gambar hanya nak tengok katanya tetapi sebaliknya lain jadi, Kak Gee sangat kecewa dengan tuduhan ni dan dalam masa yang sama dia nak bawa anak Kak Gee ke Perlis untuk rawatan katanya.

Sebelum tuu die dah bawa ke homestay dia untuk rawatan Kak Gee pon benarkan tanpa berfikir panjang, tetapi benda ni terbalik pada Kak Gee dengan tuduhan Kak Gee menyihir.

Apabila anak Kak Gee kene rasuk ustaz tanye siapa tuanya jadi dia sebut nama sekian-sekian, lepas itu ustaz minta nak tengok gambar orang yang disebut anak Kak Gee ketika kene rasuk, apabila Kak Gee tanya die nak buat apa dia kata ni bukan urusan Kak Gee, jadi Kak Gee memang tak pernah tahu tentang gambar-gambar tu.

Minta orang ramai henti kec4m

Menurut Kak Gee, dia hanya menyedari kaedah ‘cvcuk jarvm’ yang digunakan oleh perawat itu selepas salah seorang anaknya menunjukkan satu video yang memaparkan gambar-gambar ahli keluarganya yang telah dicetak. Kak Gee mengakui sangat terkejut dengan tindakan perawat berkenaan.

Jelasnya lagi, dia pernah memberitahu ustaz berkenaan bahawa cara rawatannya secara tidak langsung akan membuatkan ramai orang menyalah anggap dengan perbuatan syirik.

Namun, ustaz tersebut meminta supaya Kak Gee tidak mempers0alkan cara r4watannya.

Kak Gee hanya terima siapa yang datang nak mer4wat anak Kak Gee. Kak Gee tak si4sat siapa dia. Cuma dia (per4wat) ada kata dekat Kak Gee, dia dapat ilmu di Mekah. Dia boleh nampak semua. Dia tanya nama orang yang anak Kak Gee sebut masa r4suk, jadi Kak Gee cakaplah yang orang tu pernah berbaIah dengan Kak Gee. Dia minta nak tengok, Kak Gee hantar guna WhatsApp. GiIa ke aku nak buat?

Dalam kesempatan itu, Kak Gee berharap agar orang ramai yang tidak tahu perkara sebenar supaya tidak menvding jari menyaIahkan dirinya namun kvrang senang dengan t1ndakan beberapa pihak yang menvduh dia pvnca semua ini berlaku.

Mereka buka aib saya dalam live, cakap saya kena k1farah. Tak payah cakap saya kena k1farah, hanya Allah boleh tentukan. Tak perlu jatvhkan hvkuman d0sa pahala orang lain dalam live. Saya tak rela orang buat live semata-mata nak view (t0ntonan).

Dia juga mem0hon maaf kepada seluruh ahli keluarga yang terlibat di dalam k0nflik ini dan berharap ianya dapat diselesaikan dengan segera.

 

Sumber: Facebook Gee Geesnowwhite, Ohbulan, Facebook Rohayu Ramli

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf