‘Kami m0hon maaf, jangan terus ‘hvkum’ keluarga kami’- Ahli Keluarga Induk KIuster Terbesar Hulu Terengganu

KUALA TERENGGANU – Bagi bek4s pesak1t C0vid-19, seperti Mohd Adli Mohamad dan anggota keluarganya, kec4man, pers3psi negat1f meIampau dan dis1sihkan segelintir masyarakat adalah ‘lebih sak1t dan der1ta’ berbanding pertarvngan meIawan C0vid-19.

Mohd Adli, 36, meng4kui beliau dan keluarganya kini seolah-olah ‘dihvkum’ seluruh penduduk kampung, selepas seorang daripada ahli keluarganya, dikenal pasti sebagai kes indeks dalam klvster Matang, iaitu klvster terbesar C0vid-19 di daerah Hulu Terengganu, ketika ini.

Keluarganya menjadi s4saran kem4rahan orang ramai kerana dikatakan menjadi pvnca jangk1tan 127 individu lain yang dikesan pos1tif C0vid-19 dan terus mereb4k ke tiga kampung berdekatan sehingga mencetvskan ranta1an jangk1tan klvster baharu yang lain.

“Kami sekeluarga memohon ampun dan maaf kepada masyarakat di Hulu Terengganu khususnya di kawasan Dewan Undangan Negeri Telemong kerana kesvkaran yang dihadapi mereka ketika ini, sentiasa hidup dalam keb1mbangan disebabkan penuIaran C0vid-19 yang begitu meluas dan pantas.

“Namun, apa yang terjadi bukan disengajakan, jauh sekali untuk menyak1ti dan menjangk1ti sesiapa. Harapan kami agar masyarakat tidak berterusan ‘menghvkum’ keluarga kami kerana ia sangat mengg4nggu em0si,” katanya ketika dihubungi Bernama pada Rabu.

Mengimbau detik bermulanya insiden berkenaan, Adli berkata, kepulangan abang iparnya ke Kampung Matang ketika Ramadan lepas, adalah kerana ingin memastikan isteri yang baru bersaIin dapat menjalani tempoh berp4ntang dengan sempurna.

“Beliau mendapat kebenaran polis untuk melakukan perjalanan rent4s negeri, malah telah melakukan uj1an caIitan dan disahkan negat1f C0vid-19, namun entah bagaimana beliau akhirnya p0sitif penyak1t itu tidak lama kemudian.

“SekeIip mata, seorang demi seorang daripada 48 ahli keluarga kami (termasuk keluarga abang ipar) disahkan p0sitif dan terus menerima r4watan di hospital serta menjalani tempoh ku4rantin di l0kasi yang ditetapkan kerajaan. Mungkin ada kesiIapan kami yang cvai dalam pergauIan menyebabkan ramai ahli keluarga dijangk1ti C0vid-19,” katanya.

Namun, apa yang membuat Mohd Adli terkiIan ialah setelah semua ahli keluarganya pulih, penerimaan masyarakat terhadap keluarganya masih d1ngin, sehinggakan beliau pernah terfikir untuk membawa keluarganya berpindah ke tempat lain.

“Sangat menyed1hkan apabila seorang daripada ahli keluarga kami yang ingin membeli barangan keperluan di kedai, namun tiada yang mahu berurusan kerana b1mbang dijangk1ti sedangkan beliau sudah pulih sepenuhnya daripada penyak1t itu.

“Akhirnya, beliau terpaksa meminta kebenaran pihak berkuasa untuk membeli segala barangan keperluan di tempat lain yang agak jauh dari kediaman sendiri kerana tidak mahu mencetvskan suasana tidak harm0ni di kampung,” katanya.

Mohd Adli bagaimanapun tidak menyaIahkan penduduk kampung terhadap layanan d1ngin mereka kerana 4kur ia berpvnca daripada saIah faham berkaitan C0vid-19.

“Walaupun telah diberi penerangan bahawa kami tidak lagi menjangk1ti sesiapa selepas selesai menerima r4watan di hospital, segeIintir penduduk kampung masih tidak dapat menerimanya dengan hati terbuka.

“Namun, kami tetap tab4h dengan uj1an ini dan berharap semuanya akan kembali n0rmal,” katanya yang mahu semua rakyat Malaysia terus mematuhi pr0sedur 0perasi standard (S0P) agar tidak melalui pengalaman pah1t seperti dialami keluarganya. – Bernama

Angk4ra rentas negeri, ziarah Aidilfitri… 2 keluarga cetvs kIuster C0vid-19 terbesar di Hulu Terengganu, j4ngkiti 3 kampung lain

TERDAHULU, media melaporkan 19 individu daripada dua keluarga yang positif c0v1d-19 akibat rentas negeri dan ziarah Aidilfitri menjadi punca j4ngk1tan di tiga buah kampung di Hulu Terengganu, Terengganu.

Pengarah Kesihatan Negeri, Dr Nor Azimi Yunus berkata, p4ndemik itu kini telah mereb4k sehingga mencetvskan KIuster Kampung Matang yang disifatkan kIuster terbesar di Hulu Terengganu setakat ini.

“Hasil si4sat4n menunjukkan berlakunya rent4s negeri sebelum raya. Ada pula z1arah raya dan kunjung mengunjung melibatkan keluarga besar. Bayangkan 19 dikesan p0sitif dari hanya daripada dua keluarga.

“Selepas Aidilfitri mereka masuk kerja dan tanpa disedari menj4ngk1ti rakan sekerja pula. Lebih r1sau sudah ada jemaah masjid dij4ngk1ti seterusnya menj4ngk1ti individu lain,” katanya.

May be an image of 1 person, standing and outdoors

Mengulas lanjut, Dr Nor Azimi berkata, KIuster Kampung Matang kini telah mereb4k ke tiga buah kampung iaitu Felcra Bukit Kepah, Kampung Tengkawang dan Kampung Pulau Kudat selain kIuster itu juga masih aktif.

Menurutnya, setakat ini ser4mai 127 kes positif dikesan dari kIuster ini yang telah mereb4k hingga ke generasi ke lima dengan 725 orang k0ntak rapat.

Beliau berkata, jumlah itu tidak termasuk saringan bersasar yang melibatkan beberapa buah kampung manakala sebanyak 975 sampel yang diambil masih menunggu keputusan.

May be an image of one or more people, people standing and outdoors

“Kita akur, j4ngk1tan dalam keluarga agak sukar dibendvng namun apabila melibatkan beberapa keluarga, jiran tetangga dan pejabat akhirnya merebak hingga ke beberapa buah kampung, perkara ini amat kita kes4l dan mar4h.

“Jika keadaan begini berterusan dan kIuster baharu tumbuh bagai cendawan bila masa kita boleh kawal semua kIuster itu serentak? Jika keadaan begini berterusan mampukah kita landaikan lekuk epid dalam masa dua minggu ini?,” ujarnya.

“Kisah kisah begini sering saya ceritakan untuk memberi ikt1bar kepada masyarakat bahawa jika PEMATUHAN S0P dipandang ringan dan berterusan diIanggar ini akibat yang akan kita tanggvng. Jika nak buat sesuatu FIKIR ORANG LAIN. JAGA ORANG LAIN. JANGAN FIKIR DIRI KITA SAHAJA”

May be an image of one or more people, people standing and outdoors

“Pagi semalam turun ke HT bermesyuarat dan meninjau aktiviti saringan bers4sar yang dibuat di Felcra Bukit Kepah yang sebahagian Klvster Kg Matang.”

“Baru 10.30 pagi tapi panas sudah membahang. Ceruk Kg begini mana ada dewan beraircond. Petugas kesihatan berpeIuh dengan muka merah merang dengan pakaian PPE. Penduduk pun sama juga peIuh rejak bawah kanopi. Kanak kanak men4ngis dicaIit hidung.”

No photo description available.

“TOLONG fahami kesusahan KITA SEMUA jika p4ndemik C0VID 19 berterusan begini. JANGAN PENTING DIRI SENDIRI akibatnya orang lain yang terkena mudaratnya.”

Dalam pada itu, Dr Nor Azimi meneg4skan, kawalan kendiri amat penting dilakukan pada masa ini.

“K4walan kendiri sangat penting. Jika kita kekal duduk rumah kecuali ada urusan penting maka kita tidak akan dij4ngk1ti atau menj4ngk1ti orang lain. Insya-ALLAH, penceg4han itu sangat lebih baik dari mer4wat,” katanya. – Sinar Harian.

Antara komen-komen w4rganet yang rata-rata m4rah dan kecewa dengan ingkar arahan Kerajaan tidak mematuhi Iarangan rent4s negeri semasa Aidilfitri.

MenyesaI dahulu sebaiknya daripada sesaI seumur hidup..

Allahu.. sangat2 menyed1hkan..


Sumber: Sinar Harian, mStar, Facebook Nor Azimi Yunus

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf