Kanak-kanak Yang Positif Cov1d-19 Di Kesan Alami Sindrom Seperti Penyakit Kawasaki

Semasa Tempatan

KUALA LUMPUR: Ketua Pengarah k3sihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata Pertubuhan k3sihatan Sedunia (WHO) telah melaporkan terdapat sindrom seperti peny4kit Kawasaki pada kanak-kanak yang positif cov1d-19.

Dalam catatan Facebooknya pada Ahad, beliau menyatakan keadaan itu adalah gejala radang saluran darah yang bermula dengan tanda demam dan ruam.

Sementara itu, Ketua Pengarah WHO Dr Tedros Adhanom Ghebreyesu berkata laporan dari Eropah dan Amerika Utara mengesan sejumlah kecil kanak-kanak dimasukkan ke unit raw4tan rapi dengan radang pelbagai sistem serta beberapa ciri yang serupa dengan peny4kit Kawasaki dan sindrom kejut4n toksik.

Sindrom seperti penyakit Kawasaki dikesan pada kanak-kanak positif ...

“Sangat mustahak untuk mencirikan sindrom klinikal ini dengan teliti bagi memahami sebab serta akibat dan untuk memberikan intervensi raw4tan.

“Saya telah meminta pakar di seluruh dunia supaya bekerjasama dengan pihak berkuasa k3sihatan negara masing-masing sementara WHO akan kekal berwaspada dan lebih memahami akan sindrom ini pada kanak-kanak,” katanya dalam klip video pendek WHO yang turut dikongsi oleh Dr Noor Hisham.

Dalam klip video yang sama, Ketua Teknikal cov1d-19 untuk Program Kecemasan k3sihatan WHO, Dr Maria Van Kerkhove berkata ia merupakan satu keadaan yang sangat jarang berlaku dan WHO telah mendapat gambaran mengenai gejala yang berbeza pada kanak-kanak yang diuji positif cov1d -19.

Menurut laman web rasmi WHO, laporan k3s telah menggambarkan peny4kit akut yang disertai oleh sindrom hiperinflamasi, yang membawa kepada kegagalan pelbagai organ.

Ia penting untuk mencirikan sindrom berkenaan dan faktor risikonya bagi memahami sebab serta akibat, selain menerangkan intervensi raw4tan. Masih belum jelas spektrum penuh peny4kit itu dan sama ada faktor penyebaran di Eropah dan Amerika Utara mencerminkan corak sebenarnya atau tidak. – BERNAMA

100 kanak-kanak di kawasan panas koronavirus dunia, New York kini ...

317 kanak-kanak termasuk 22 bayi positif cov1d-19

KEMENTERIAN k3sihatan Malaysia (KKM) memaklumkan terdapat 317 k3s positif cov1d-19 dalam kalangan kanak-kanak 12 tahun ke bawah sehingga hari ini.

Ketua Pengarah k3sihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, daripada jumlah itu, 112 k3s atau 35 peratus adalah dilaporkan dalam kalangan kanak-kanak berusia empat tahun ke bawah dan 22 k3s membabitkan bayi berusia kurang setahun.

“Setakat ini tiada k3s kem4tian positif cov1d-19 dicatatkan dalam kalangan kanak-kanak (berusia) bawah 12 tahun,” katanya pada sidang media harian di Putrajaya, hari ini.

Menurutnya, Selangor mencatatkan bilangan k3s positif cov1d-19 tertinggi dalam kalangan kanak-kanak bawah 12 tahun iaitu 77 k3s, diikuti Negeri Sembilan (48), Johor (46), Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya (28), serta Sabah (26).

Katanya, kanak-kanak dan bayi memerlukan ibu bapa, penjaga dan ahli keluarga yang lebih tua untuk melindungi mereka daripada bahaya jangk1t4n cov1d-19.

“Ibu bapa dan penjaga perlu memberi didikan kepada kanak-kanak supaya mereka dapat mengamalkan tahap kebersihan tinggi, sentiasa mencuci tangan dengan air dan sabun, serta sangat digalakkan memakai pelitup muka di kawasan umum,” katanya.

Sumber Cempedak