Gemp4r! Maritim sahkan kapal China dikesan cer0boh perairan Malaysia di Miri

SEBUAH kapal pengawal pantai milik China dilaporkan telah mencer0boh perairan Malaysia di luar Miri, hanya beberapa hari setelah kapal terbang tentera China dikesan berhampiran ruang udara Malaysia.

Menurut Pengarah Agensi Penguatkvasaan Mar1tim (APMM) Miri, Kapten Md Fauzi Othman, agensi itu menerima laporan mengenai kehadiran kapal China berhampiran Beting Patinggi Ali pada 4 Jun.

Kapten Md Fauzi Othman (tengah)

Juga dikenali sebagai Luconia Shoals, Beting Patinggi Ali terletak kira-kira 84 batu nautika (155 kilometer) dari perairan pantai Miri.

“Aset dari APMM dan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) mengawasi keadaan dengan teliti,” kata Md Fauzi.

Kapal China dikesan berhampiran perairan Malaysia di Miri - Semasa | mStar Juga dikenali sebagai Luconia Shoals, Beting Patinggi Ali terletak kira-kira 84 batu nautika (155 kilometer) dari perairan pantai Miri. (Gambar Hiasan)

Tambah beliau, aset tersebut diker4hkan dekat Beting Patinggi Ali pada setiap masa untuk memantau kawasan itu dan menjaga kedauIatan negara.

Pada 3 Jun, Wisma Putra memanggil Duta Besar China ke Malaysia dan menyerahkan n0ta b4ntahan Malaysia sebagai tindak baIas kepada ins1den yang melibatkan penerbangan oleh pesawat tentera China di ruang udara Malaysia di luar pantai Sarawak

TUDM berkata, 16 pesawat itu dikesan terbang dalam formasi takt1kal berhampiran Luconia Shoals. – The Star.

16 pesawat China cer0boh: ‘Hanya latihan penerbangan biasa’- Kedutaan Besar China

TERDAHULU beberapa hari lalu, negara kita digemp4rkan dengan kejadian penerbangan mencvrigakan melibatkan 16 buah pesawat Tentera Udara Republik Rakyat China (PLAAF) yang memasuki ruang udara ZMM, Kota Kinabalu FIR dan menghampiri ruang udara nasional pada 31 Mei 2021.

Menurut Panglima Tentera Udara Diraja Malaysia, Jeneral Tan Sri Ackbal Abdul Samad, penerbangan pesawat-pesawat PLAAF telah dikes4n oleh Radar Pertahanan Udara TUDM di Pusat Pertahanan Udara (CRC 2) di Sarawak pada jam 11.53 pagi hari Isnin yang lalu.

“Pesawat- pesawat tersebut telah dikesan terbang secara formasi takt1kal in-trail pada jarak 60 batu nautika di antara satu sama lain. Formasi panjang tersebut juga telah terbang dengan paten dan haluan yang sama menggunakan satu titik laluan masuk dan keluar.

“Mereka kemudiannya didapati mengubah arah penerbangan di ruang udara Beting Patinggi Ali yang berkepentingan kepada negara.”

Kesemua pesawat tersebut dikesan terbang pada ketinggian di antara 23,000 kaki sehingga 27,000 kaki dengan kelajuan 290 knots melalui Singapore FIR.

Ia kemudian memasuki ruang udara ZMM, KK FIR dan terbang menuju hampir 60 batu nautika daripada pesisir pantai Wilayah Sarawak di mana dikhuatiri akan meng4ncam kedauIatan negara.

“Pihak TUDM telah meletakkan pesawat Hawk 208 daripada No. 6 Skuadron, Pangkalan Udara Labuan dalam keadaan siap sedia melalui Operasi Curiga TUDM,” katanya.

Tambahnya lagi, pemantauan menerusi radar pert4hanan udara diteruskan ke atas pesawat-pesawat tersebut disamping beberapa percvbaan untuk mengarahkan mereka menghvbungi k4walan trafik udara Kota Kinabalu.

Katanya, apabila arahan tidak dipatvhi dan didapati melangkaui persempadanan Kota Kinabalu menghala ke ruang udara nasional, TUDM telah melancarkan pesawat-pesawat pem1ntas pada jam 1.33 petang untuk melakukan identifikasi visual.

“Hasil daripada pemintasan udara yang dilaksanakan, TUDM telah mengenalpasti pesawat-pesawat tersebut adalah daripada jenis llyushin Il-76 dan pesawat Xian Y-20. Pesawat-pesawat jenis ini merupakan pesawat pengangkut strategik dan berupaya melaksanakan pelbagai misi.

“Ins1den ini merupakan perkara yang ser1us terhadap anc4man kedauIatan negara dan keseIamatan penerbangan berdasarkan kepadatan trafik udara dalam laluan penerbangan (Airways) di Kota Kinabalu,” katanya.

Ackbal juga memaklumkan bahawa ins1den tersebut telah dikendalikan oleh TUDM khasnya dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) amnya berlandaskan undang-undang dan peraturan penerbangan antarabangsa International Civil Aviation Organization (ICAO) serta Strategi Pertahanan Udara Nasional (SPUN).

“Kementerian Luar Negeri telah mengambil maklum tentang perkara ini melalui Kementerian Pertahanan,” katanya.

Sementara itu menurut Astro Awani, kedutaan besar China di Malaysia menjelaskan penerbangan pesawat republik itu adalah latihan penerbangan biasa dan tidak meny4sar mana-mana negara.

“Menurut undang-undang antarabangsa, kapal terbang tentera China itu hanya menikmati kebebasan penerbangan di ruang udara berkenaan.

“Malah, sepanjang latihan tersebut, pesawat tentera China itu mematuhi undang-undang antarabangsa yang berkaitan dan tidak memasuki ruang udara wilayah mana-mana negara lain.”

Tambahnya lagi, tiada apa yang perlu dicvrigakan kerana China dan Malaysia adalah negara jiran yang ramah mesra dan sedia meneruskan rundingan persahabatan dua hala untuk bersama-sama menjaga keamanan negara.

Malaysia hantar nota bantahan 16 pesawat China ceroboh ruang udara

cdn.shortpixel.ai/client/q_glossy,ret_img,w_731...

Wisma Putra dalam pada itu mengemukakan nota bant4han dipIomatik kepada China berhubung 16 pesawat Tentera Udara Republik Rakyat China (PLAAF) yang mencer0boh ruang udara Z0n Maritim Malaysia (ZMM) dan menghampiri ruang udara nasional, semalam.

Menteri Luar, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, menyifatkan tindakan 16 pesawat PLAAF itu sebagai ‘pencer0bohan ruang udara dan kedauIatan Malaysia’.

Sehubungan itu, beliau berkata, Kementerian Luar akan memanggil Duta Besar China ke Malaysia untuk mendapatkan penjelasan berhubung pencer0bohan itu.

“Berdasarkan laporan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), Kementerian Luar akan mengemukakan nota b4ntahan dipIomatik terhadap pencer0bohan itu kepada kerajaan China.

“Kementerian Luar juga akan memanggil Duta Besar China ke Malaysia untuk mendapatkan penjelasan pencer0bohan ruang udara dan kedauIatan Malaysia oleh 16 pesawat PLAAF.

“Selain itu, saya akan membangkitkan keb1mbangan ser1us berhubung perkara ini kepada rakan sejawat di China,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Terdahulu, Panglima Tentera Udara, Jeneral Tan Sri Ackbal Abdul Samad dalam satu kenyataan, memaklumkan TUDM mem1ntas 16 pesawat PLAAF yang dikesan mencer0boh ZMM Kota Kinabalu (KK) IFR semalam.

Pesawat berkenaan yang dikesan Radar Pertahanan Udara TUDM dari Pusat Pertahanan Udara Sarawak pada jam 11.53 pagi, terbang secara formasi takt1kal in-trail pada jarak 60 batu nautika antara satu sama lain.

Beberapa arahan supaya pesawat berkenaan menghvbungi k4walan trafik udara KK IFR tidak dipatuhi, sekali gus TUDM mel4ncarkan pesawat pemintas pada jam 1.33 tengah hari untuk melakukan identif1kasi visual.

Hishammuddin menegaskan, pendirian Malaysia tidak akan sesekali berk0mpromi dalam aspek keseIamatan negara meskipun memiliki hvbungan dipIomatik dengan mana-mana negara.

“Pendirian Malaysia jelas, iaitu tidak akan berk0mpromi dalam aspek keseIamatan negara walaupun memiliki hvbungan dipl0matik yang baik dengan mana-mana negara sekali pun.

“Malaysia tetap tegvh dalam mempert4hankan m4ruah dan kedauIatan negara,” katanya.

Kapal Peninjau Memasuki Perairan Malaysia, China N4fi D4kwaan AS Mengenai Tvntutan Ke Atas Laut China Selatan

Kapal peninjau China dilihat di perairan Malaysia, lokasi rasmi pencerobohan tidak didedahkan – POP HIBURAN MEDIA TERKINI

UNTUK rekod April tahun lalu, Harian Metro melaporkan sebuah kapal peninjau milik kerajaan China memasuki perairan negara, kira-kira 352 kilometer dari pesisir Malaysia dan Brunei. Menurut laporan dari data perkapalan, Kapal Haiyang Dizhi 8 dilihat berada berhampiran Zon Ekonomi Eksklusif (ZEE) perairan negara.

Hal ini men1mbulkan tanda tanya ramai dan rata-ratanya tidak senang dengan perkara ini. Walau bagaimanapun, Ketua Pengarah Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Datuk Zubil Mat Som memberitahu bahawa kapal tersebut tidak melanggar undang-undang.

Tidak pasti tujuan mereka

Betul, mereka (kapal China) berada di perairan Malaysia dan tugas kita kekal di kawasan berkenaan dengan memantau pergerakan mereka. Kita tidak pasti tujuan mereka, tetapi mereka tidak melakukan aktiviti yang melanggar undang-undang.

Menurut Mohd Zubil, pihak mereka masih tidak pasti apa tujuan kapal tersebut mendarat di perairan kita. Pada 15 April lalu,  kapal berkenaan dikesan berhampiran perairan Vietnam, didakwa cuba ambil kesempatan memperluaskan tuntutan sempadan maritim di Laut China Selatan tatkala dunia bergeIut dengan krisis C0vid-19.

Menurut laman sesawang Marine Traffic, kapal kajian seismik luar pesisir itu muncul kembali baru-baru ini pada jarak 158 kilometer dari Vietnam, iaitu berhampiran Zon Ekonomi Eksklusif (EEZ), bersama sebuah kapal pengawal pantai China.

Men4fikan d4kwaan AS pvnca keteg4ngan di Laut China Selatan

Menurut sumber Reuters, sebanyak 7 kapal pengawal pantai China mengawal Haiyang Dizhi semasa berlayar dan perkara ini disedari oleh beberapa pihak termasuk Angkatan Laut Malaysia yang memantau keadaan di perairan ini.

Sementara itu, Jabatan Luar Negeri AS mendes4k Beijing untuk fokus memer4ngi wabak itu dan berhenti mengekspl0itasi g4ngguan atau kerentanan negara lain untuk memperluas tuntutan yang tidak berasas ke Laut China Selatan.

Bagaimanapun, jurucakap Kementerian Luar Negeri China mengatakan, aktiviti kapal Haiyang Dizhi 8 di perairan wilayah masih cukup wajar. Malah, pihak mereka menvduh pegawai AS menggunakan isu keteg4ngan di Laut China Selatan untuk menyebarkan berita bvruk mengenai Beijing.

Men1mbulkan keb1mbangan Filipina

Dalam pada itu, hal ini turut menimbulkan kebimbangan buat negara Filipina dimana apabila China Global Times, yang diterbitkan oleh surat kabar rasmi People’s Daily dari Parti K0munis yang berkuasa di China, mengatakan Vietnam telah menggunakan ins1den kapal nelayan itu untuk mengalihkan perhatian dari ketidakmampuan mereka dalam menangani k0ronav1rus.

Selama bertahun-tahun China dan Vietnam bertengk4r dengan perairan yang berpotensi kaya tenaga, yang disebut Laut Timur oleh Vietnam. “Garis sembilan garis putus-putus” berbentuk U China pada peta menandakan banyaknya perairan yang ditvntut, termasuk sebahagian besar benua Vietnam di mana ia telah diberikan konsesi minyak. Manakala Malaysia dan Brunei turut menuntut sebahagian perairan yang dituntut oleh China di selatan.

Tahun lepas, sekurang-kurangnya sebuah kapal pengawal pantai China berada berminggu-minggu di perairan berdekatan pelantar minyak di blok minyak Vietnam, yang dikendalikan syarikat Rusia, Rosneft, sementara Haiyang Dizhi 8 menjalankan tinjauan yang disyaki penerokaan minyak di EEZ Vietnam.

 

Sumber: mStar, ReutersHarian Metro

Sumber: FB TUDM ASTRO AWANI, UTUSAN

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.