TuIar D4kwaan Premis Letak ‘Harga Tind1h’, KPDNHEP Tampil Beri PenjeIasan

GEORGE TOWN – Baru-baru ini, tuIar sebuah d4kwaan daripada seorang pelanggan wanita yang mend4kwa dirinya hampir menjadi m4ngsa pen1puan harga dari sebuah kedai kasut di pusat beli belah di Bayan Baru, Pulau Pinang.

Menurut seorang pengguna yang enggan dided4hkan identitinya, dia mendapati tanda harga pada sebotol penyegar kasut tersebut dilihat sedikit tebal.

Harga RM16.99 tapi dit4mpal RM24.99

Namun selepas diper1ksa dan men4nggalkan tanda harga tersebut, dia mendapati terdapat dua tanda harga yang berbeza sebelum bert1ndak memaklumkan kepada pihak kedai.

T4ngkap layar perbualan di telefon berhubung kekeIiruan itu

Menerusi t4ngkap Iayar itu, wanita berkenaan mend4kwa harga asal barang tersebut didapati berharga RM16.99 sebelum ditindih dengan tanda harga yang jauh lebih mahal iaitu RM24.99.

Pihak KPDNHEP beri resp0n, akui mungkin berlaku kesiIapan

Pegawai KPDNHEP Cawangan Timur Laut memer1ksa sebuah kedai kasut di Bayan Baru di George Town hari ini.

Berhubung dengan kejadian itu, Pejabat Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Cawangan Timur Laut telah tampil memberikan resp0n baIas.

Dalam satu kenyataannya baru-baru ini, pihaknya telah pun melakukan pemer1ksaan pada premis itu pada hari ini selepas menerima aduan mengenai isu tersebut.

Hasil penelitian, pihaknya mendapati tiada pertind1han yang berlaku pada barang yang diadu iaitu SHOE DEO dan tanda harga juga dipamerkan dengan jelas.

Harga yang dipamerkan adalah RM16.99 dan peniaga memaklumkan mungkin berlaku kesiIapan yang dilakukan oleh pekerja semasa pr0ses meletakkan tanda harga.

Dilihat pada sistem komputer pula, barang tersebut masih memaparkan harga berjumlah RM16.99 dan pemer1ksaan terhadap pr0duk lain pula didapati tiada berlaku sebarang pen1ndihan harga.

Bagaimanapun, pihaknya telah memberikan am4ran kepada pengusaha premis tersebut agar berhati-hati dalam meletakkan tanda harga dan t1ndakan boleh dikenakan jika perkara sedemikian berulang.

 

Sumber: K! ONLINE!

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf