Kec0h Isu J&T ‘BuIi’ Pekerja, Lelaki Ini K0ngsi Situasi Sebenar Apa Yang Berlaku

Sejak beberapa hari yang lalu, nama syarikat penghantaran barang, J&T Express hangat diperkatakan selepas ada d4kwaan yang mengatakan mereka ‘membuIi’ pekerja delivery mereka dengan mengubah sistem pembayaran komisyen yang kini menjadi a berat sebelah.

Semuanya selepas penularan beberapa posting yang did4kwa ditulis oleh seorang pekerja J&T sendiri yang mend4kwa pekerja mereka tidak dilayan dengan baik dan berdepan banyak pem0tongan dari segi elaun dan komisen.


Isu berkenaan menyebabkan orang ramai menjadi m4rah sehingga ada yang mencadangkan agar rakyat Malaysia mula membo1kot syarikat penghantaran berkenanaan.

Enggan isu ini diperpanjangkan lagi seorang pengguna Twitter, Rudy yang juga seorang pekerja penghantaran J&T kemudiannya tampil berkongsi keadaan sebenar di sana.

Bukan isu besar pun

Menurut Rudy, memo tersebut dikeluarkan sebenarnya sebagai cara agar pihak rider untuk mempercepatkan aktiviti penghantaran bagi mengelakkan timbunan barang di gudang mereka.

Ini kerana j&t antara syarikat perhantaran yang terpantas dan efisien.

Sehari 100 parcel celah gigi

Tambahnya adalah normal bagi pekerja untuk melakukan penhantaran lebih dari seribu. Sebagai contoh dia sendiri sudah melakukan lebih 1200 penghantaran manakala ada rider yang sudahpun menyelesaikan 3000 parcel setakat 25 januari.

Malah langsung tidak timbul isu tidak bayar seperti yang tular katanya lagi.

“Aku pun dah 1200 parcel bulan ni, Ada rider yang dah 3,000 parcel sampai tarikh hari ini. Mereka cakap sahaja yang mereka tidak bayar tapi sebenarnya mereka bayar sahaja,” jelas nya lagi.

Mengulas lanjut mengenai kawasan bertugas, Rudy menjelaskan setiap rider hanya hanya perlu menghantar barangan di kawasan yang ditugaskan sahaja.

Dia turut memberi contoh sekiranya rider tersebut ditugaskan di Taman Bahagia, tugasnya hanya perlu menghantar barangan di sekitar kawasan tersebut sahaja.

Semua ada elaun, minyak bukan duit sendiri

Tambahnya tidak patut timbul isu kesian.Ini kerana kesemua pekerja mempunyai gaji asas dan beberapa elaun serta komisyen.

Malah mereka juga mempunyai KPI masing-masing bergantung pada kawasan dan gudang. Jika ada banyak barangan yang tiba di pusat penghantaran tersebut, maka KPI akan berubah. Tambanhnya minimum barangan adalah dari 900 hinggalah ke 2,000 bungkusan untuk sebulan.

Jawapannya sekaligus menafikan apa yang tular di media sosial. Harapan kami, perkongsian dari Rudy ini dapat menjawab dan merungkaian persoalan orang ramai mengenai isu yang sedang panas ini.

“Aduan Marhaen” Terlalu Ramai ‘Shopping Online’ Masa PKP, Syarikat Kurier Hadapi Masalah

Terdahulu, tular baru-baru ini apabila seorang pengguna laman sosial telah memuat naik gambar pusat operasi J&T kawasan Selangor yang memperlihatkan gudang mereka sarat dengan kotak bungkusan.

Posting itu juga mendapat perhatian ramai termasuk pengacara dan penulis lirik terkenal, Ahmad Fedtri Yahya yang telah mengulang kicau posting tersebut dengan caption “aduan marhaen” dan disusuli dengan hashtag #jnt.

“Saya nasihatkan hentikan dulu membuat penghantaran J&T di kawasan sekitar Selangor terutama kawasan Sri Kembangan.

“Barang banyak sampai, berlori-lori setiap masa. Dimaklumkan staf ramai berhenti kerana isu dalaman pihak pengurusan Selangor.

Image may contain: 1 person

“Selain barang hilang,barang rosak dan lain-lain, kami semalam beratur panjang ada yang hampir tiga jam menunggu untuk mengambil barang (self pickup).

“Tiada staf yang berada di kaunter untuk melayan pelanggan yang sangat ramai, cara terakhir kami terpaksa masuk ke dalam pejabat dan jerit panggil orang untuk keluar buat kerja dalam gudang,” tulisnya dengan penuh kesal.

Bagaimanapun, seorang staf J&T menerangkan bahawa terdapat lebih banyak barangan yang perlu dihantar semasa PKP dan mereka kekurangan tenaga kerja untuk menghantar barangan tepat pada masanya.

Mereka juga mengadu bahawa sistem yang diguna pakai juga sering kali tergend4la menyebabkan mereka svkar untuk menjejaki bungkusan pelanggan.

Pengadu tersebut juga mend4kwa barangannya sudah enam hari hilang tanpa jejak dan staf di situ juga meminta semua pembeli barang dalam talian bersabar kerana kekurangan kakitangan dan mereka juga kini terdedah kepada risiko jangkitan Covid-19.

 

Sumber: Buzzkini, Sinar Plus

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf