Kehadiran pes4wat pengint1p milik Isr.43I undang persoaIan, berIegar 4 jam

Kehadiran sebuah pesawat yang dipercayai pesawat peng1ntip prot0taip milik firma pert4hanan Isr.43I yang dilaporkan sedang menjalankan uj1an penerbangan di Singapura dan did4kwa merent4s ruang udara Putrajaya, ternyata telah mengvndang tanya tanya ramai.

Pesawat Boeing 737-400 dengan nombor pendaftaran 4X-AOO milik syarikat IAI-Elta itu dikatakan melakukan uj1an penerbangan apabila dikesan berleg4r di ruang udara selama empat jam.

Pesawat Boeing 737-400 milik syarikat IAI-Elta yang did4kwa sebagai pesawat pengintip Isr.43I. -Gambar Sinar Harian

Memetik laporan Sinar Harian, penganalisis pert4hanan Zaki Salleh berkata, secara dasarnya ianya merupakan penerbangan biasa tetapi menarik perhatian ramai kerana pesawat tersebut dilengkapi dengan perkakasan per1sikan elektr0nik.

Jelas beliau, pesawat berkenaan mungkin sedang melakukan uj1an sistem terbaharu dan penerbangan jarak jauh yang dilaksanakan adalah bagi melihat keberkesanan perkakas yang diuji.

”Sekiranya benar sepertimana dilaporkan, pesawat Boeing 732-400 dengan bernombor pendaftaran 4X-AOO milik syarikat IAI-Elta merupakan pesawat per1sikan elektr0nik.

”Pesawat ini digunakan sebagai platform ujian peralatan radar dan elektr0nik.

“Ia direka untuk menampvng sistem per1sikan semb0yan r0ndaan mar1tim, per1sikan imej, sistem am4ran awal udara (AEW) dan sistem perIindungan misiI pesawat komersil, katanya seperti memetik laporan Sinar Harian.

Tambah Zaki, dengan pelbagai sistem pender1aan dan sens0r yang amat sensitif menyebabkan kehadiran pesawat tersebut di Singapura menarik perhatian ramai selain boleh menimbulkan pers0alan mengenai tujuannya.

Tular di media sosial, beberapa portal media melaporkan sebuah pesawat pengintip prot0taip Isr.43I sedang menjalankan penerbangan uj1an di Singapura.

Pesawat Boeing 737-400 dengan nombor pendaftaran 4X-AOO itu dimiliki Isr.43I Aerospace Industries-Elta (IAI-Elta), sebuah syarikat kontraktor utama Tel Aviv yang did4kwa memiliki kepakaran dalam ris1kan selain sistem elektr0nik bagi kegunaan keseIamatan.

Berdasarkan laporan sebuah portal, pemeriksaan rek0d terhadap jejak pes4wat melalui Flightradar24 sebelum itu mengesahkan kehadiran pesawat tersebut di Lapangan Terbang Paya Lebar, sebuah bekas pangkalan tentera udara Amerika Syarikat.

Kehadiran pesawat Israel itu di Singapura menarik perhatian ramai, hanya seminggu selepas Putrajaya berkata ia memandang ser1us sebarang anc4man terhadap pegawai-pegawai H4.mas w4rga PaI3.st1n yang tinggal di Malaysia dan beberapa laporan mengenai anc4man ser4ngan Isr.43I melalui ejen-ejennya.

“Pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM) bersama agensi-agensi keseIamatan lain telah meningkatkan kaw4lan keseIamatan dari semua aspek bagi memelihara ketent3raman awam dan keseIamatan rakyat Malaysia, termasuk warga PaI3.stin yang berada di dalam negara,” kata Menteri Dalam Negeri Hamzah Zainuddin.

Singapura memiliki hvbungan dipIomatik dengan Isr.43I selepas mengumumkan keluar daripada Persekutuan Malaysia.

Ia juga membangunkan pasukan ketent3raannya dengan menggunakan m0del dari negara Yahudi itu.

 

Sumber: Muhammad Zulkarnain Mohd Azman – Sinar Harian, Airtimes

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Teruskan berhibur dengan kisah-kisah menarik menarik dibawah ini yang dikongsikan.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf