Ayah Jatvh S4kit Apabila Tahu Saya Bukan Anak K4ndungnya – Noratirah

KUALA LUMPUR, 28 Jun – Kesil4pan meletakkan tanda nama ketika dilah1rkan 20 tahun lepas, dipercayai ak1bat kecu4ian kakitangan sebuah h0spital di Kota Bharu, Kelantan sehingga menyebabkan Noratirah Husin ‘tertuk4r’ ibu bapa, meningg4lkan kesan mendalam kepada wanita itu.

Tambahan lagi, ‘ayah’ yang membelanya selama ini, Husin Omar meningg4l dunia pada usia 64 tahun akbat sak1t jntung pada November tahun lepas, selepas ujian asId deoksiribonu kleik (DNA) diketahui pada September 2019 yang mengesahkan dia bukan anak kndung lelaki itu.

Bapa jatvh sak1t bila dapat tahu keputusan DNA

Bagi Noratirah, uj1an yang terpaksa ditnggung oleh ‘ayahnya’ itu amat berat dan kesed1han yang dialami bertimpa-timpa kerana ia terjadi tidak sampai dua tahun selepas pemerg1an ‘ibunya’ Rahmah Isa, yang mninggal dunia pada 2018 akibat kenc1ng mnis serta dua lagi saudaranya dalam tempoh itu.

“Saya sudah boleh mendvga keputusan DNA itu kerana Adryani Iwani mempunyai banyak persamaan dengan saya. Sebaik ayah mengetahui tentang perkara itu, arwh mula berubah dan lebih banyak berdiam diri serta sering kali termnung.

20 Tahun Penantian, Kembar 'Terpisah' Sejak Lah1r Ini Akhirnya Disatukan Semula

“Pada sekitar September tahun lepas ketika di rumah, saya menerima panggilan telefon daripada mama (ibu kndung Siti Aminah Ismail) yang memaklum hal keputusan ini (DNA), jadi saya buka pembesar suara telefon supaya adik-beradik lain dan arw4h ayah (Husin) pun dapat dengar apa yang mama ingin sampaikan,” katanya kepada Bernama.

Menang1s dan meng4du sak1t dada

Katanya, selepas dimaklumkan keputusan itu, arwh ayah terus menang1s dan secara tiba-tiba dia meng4du sak1t dada sambil menzahirkan rasa b1mbang hendak melepaskannya memandangkan dia adalah anak b0ngsu daripada 12 beradik yang tidak pernah berp1sah dengan keluarga.

Noratirah berkata arw4h ayahnya turut meluahkan perasaan terk1lan kerana dia tidak dapat berjumpa dengan bapa kndungnya Ibeni Yanin Mohd Salleh yang telah meningg4l dunia lebih awal (2009) dan begitu juga dengan Adryana Iwani yang tidak dapat berjumpa dengan ibu kndungnya Rahmah Isa (men1nggal dunia 2018)

Noratirah yang sedang mengikuti pengaji1an Diploma Pendidikan Awal Kanak-Kanak di Kolej Poly-Tech Mara Cawangan Kota Bharu berkata, beliau kini tingg4l bersama ibu kndungnya selepas ‘ayahnya’ (Husin) men1nggal dunia ditambah lagi adik-beradik lain sudah berkeluarga.

“Walaupun saya telah tinggal dengan mama, tapi kami adik-beradik sebelah ayah (Husin) tetap berhvbung, kalau ada masa hujung minggu akan berkumpul di rumah ayah, tapi disebabkan sek4tan pergerakan penuh yang dilaksanakan kini, kami bertanya khabar antara satu sama lain melalui telefon sahaja,” katanya.

Adryani Iwani Ibeni Yanin pula menceritakan ibunya, Siti Aminah terduduk dan hanya mampu menang1s apabila mengetahui bahawa Adryana Iwani tertvkar dan bukan anak kndungnya.

Menurut Adryani Iwani, sebaik ibunya menerima keputusan DNA berhubung keduduk4n ‘kemb4rnya’ itu pada September, perasaan ibunya tidak tentram kerana b1mbang perkara itu akan mengg4nggu psik0logi ‘anaknya’ itu.

“Selepas terima keputusan, mama terkejvt dan panggil saya berjumpa di bilik untuk mengelakkan Ana (panggilan untuk Adryana Iwani) tahu. Mama bagi tau, betullah Ana bukan anak mama dalam keadaan menangis. Beliau enggan percaya dengan perkara itu kerana terlalu menyayanginya.

“Ketika itu, saya hanya mampu memvjuk mama kerana risau Ana mendengarnya dan mama meminta saya supaya merahs1akan perkara itu daripadanya kerana tidak mahu dia berkecil hati,” katanya.

Dapat rasa aura bapa

Sementara itu, Adryana Iwani yang tertvkar dalam kejad1an itu menzahirkan perasaan sed1h kerana hanya sempat mengenali ayah kndungnya (Husin) itu kira-kira dua bulan sebelum meningg4l dunia.

“Sudah pasti saya sed1h, tahu-tahu kita ada keluarga lain selepas 19 tahun terp1sah, lagi sed1h saya tak pernah jumpa dan mendapat kebahagian daripada ibu kndung sendiri. Disebabkan sal4h orang lain, kami yang men4nggung der1ta,” luahnya yang mengakui gred purata nilai kumulatif (CGPA) pengajiannya turut terjejas ak1bat kejadian itu.

Ditanya bagaimana dia berdepan situasi get1r itu, mahasiswa Pentadbiran Korporat Universiti Teknologi Mara (UiTM) Seremban, Negeri Sembilan itu berkata dia tidak mahu melihat ‘ibunya’ svsah hati mengenangkan dirinya sekiranya melihat dia asyik menang1s memikir perkara yang telah terjadi.

Mengenai perkenalan dengan arw4h ayahnya dalam masa yang singkat, Adryana Iwani berkata dia sendiri dapat merasai ‘4ura’ bapa kndungnya selepas kali pertama berjumpa.

“Pada kali pertama berjumpa, perasaan saya itu bercampur b4ur, seronok pun ada dapat jumpa ayah kndung, tapi sed1h pun ada sebab t4kut dia tidak boleh terima baik burvk saya kerana selama ini Noratirah antara anak kesayangannya.

“Tapi saya bersyukvr kerana adik-beradik lain layan saya macam adik sendiri dan keluarga pun semakin bertambah besar,” katanya yang sempat menerima cincin daripada ayahnya dan meningg4lkan pesan untuk terus ho0rmat kepada keluarga yang membesarkannya terutama ‘ibunya’, Siti Aminah.

Tertvkar ketika b4yi, pasangan kembar baru tahu lepas 20 tahun diIahirkan

Disebabkan Orang Lain, Kami Yang Tanggung Derita' – Kisah Pasangan Kembar Terpisah 20 Tahun

TERDAHULU, semalam media melaporkan insiden pasangan kembar tertvkar berlaku kira-kira 20 tahun yang lalu disebabkan kecu4ian petugas kesihatan di Hospital Universiti Sains Malaysia, (HUSM), Kubang Kerian.

Hal tersebut hanya disedari selepas  Adryani Iwani Ibeni Yanin, 20, ‘kembarnya’ Adryana Iwani, 20, dan kembar sebenarnya Noratirah Husin, 20, pada September tahun lalu selepas ujian asid deoksiribonukleik (DNA) dilakukan.

Sedar ada gadis wajah seiras ketika di tingkatan 4

Menurut Adryani Iwani, hal tersebut terbongkar bermula ketika dia pergi ke kem motvasi semasa di tingkatan 4 apabila bertemu dengan pelajar dari sekolah lain yang memaklumkan mempunyai wajah seiras dengan rakan mereka, Noratirah.

“Saya kemudian meminta gambar Noratirah daripada pelajar itu sebelum dia berkongsi akaun Instagram (IG) Noratirah yang dikatakan seiras dan sebaya dengan saya.”

“Apabila saya maklumkan perkara itu kepada kakak, dia mengiakan persamaan ketara wajah kami, namun mama (panggilan untuk ibu) berpandangan sebaliknya menyebabkan saya tidak ambil peduli selepas itu dan menganggapnya seperti pelanduk dua serupa,” katanya kepada sumber

Tarikh lah1r pun sama

Namun, pada tahun 2019, mereka telah bertemu secara tidak sengaja ketika pergi ke Karnival Jom Masuk U, dan di sana masing-masing hanya memandang sesama sendiri kerana terkejut memandangkan wajah mereka benar-benar sama.

Lebih mengejutkan apabila tarikh lah1r mereka juga sama selepas rakan mereka menghantar gambar sambutan hari lah1r Noratirah pada ulang tahun kelah1rannya.

“Saya terkejvt, sebelum ini hanya dengar daripada kawan-kawan kata ada orang muka sama dengan saya, sekali tengok, eh…betullah ada orang muka serupa dengan saya. Belum pernah lagi saya berhadapan dengan perkara sedemikian,” katanya.

Berhubung melalui IG & setuju buat ujian DNA

Tak lama selepas itu, Noratirah telah menghubungi Adryani Iwani menerusi Instagram dan bermulalah perbincangan mereka untuk membuat ujian DNA.

Pelajar Diploma Kejururawatan berkenaan menjelaskan, ujian DNA itu dilakukan menggunakan sampel darah membabitkan dirinya, ibunya,Siti Aminah Ismail,66, Adryana Iwani, Noratirah dan ‘bapa’ Noratirah, Husin Omar.

“Apabila keputusan keluar, kami amat terkejut terutama mama yang terduduk dan menangis selepas mengetahui keputusan ujian DNA ialah 99.99 peratus menunjukkan saya dan Noratirah ialah pasangan kembar, anak kepada Ibeni Yanin Mohd Salleh dan Siti Aminah.”

“Adryana Iwani yang sebelum ini didaftarkan sebagai pasangan kembar saya pula ialah anak k4ndung kepada Husin Omar dan Rahmah Isa (meninggal dunia pada 2018) yang sebelum itu membesarkan Noratirah,” ujarnya.

Mereka juga bercadang ingin mengambil t1ndakan undang-undang diatas kecu4ian yang berlaku dan dalam proses melantik peguam untuk menguruskan perkara ini.

 

Sumber: BERNAMA, OMM

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

 

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf