(Video) “Demi keluarga kecilnya..”- Adik ni nek4d panjat bvmbung kibar bendera putih bantu nenek

Kempen bendera putih yang diuar-uarkan kepada orang ramai yang memerlukan ketika waktu sukar ini merupakan salah satu in1siatif yang dibuat oleh rakyat bagi memastikan semua pihak tidak dalam kesusahan.

Jadi, pelbagai kisah sed1h telah dimuat naik di media sosial apabila mendengar mereka yangmengibarkan bendera putih ini susulan sudah buntu untuk mencari sumber pendapatan bagi meneruskan kehidupan.

Ris1kokan diri kibar bendera

Menerusi perk0ngsian yang dibuat oleh seorang aktivis kemasyarakatan dan juga pengguna TikTok dikenali sebagai @salwaaidin, dia telah memuat naik video yang dir4kam tanpa sengaja gelagat seorang kanak-kanak yang memanjat balkoni rumah demi mengibarkan bendera putih.

Tinggal bersama nenek & adik

Dapat dilihat aksi berb4haya itu dilakukan di luar tingkap kawasan pangsapuri PPR. Tanpa berIengah, pihak @salwanaidin segera ke kediaman kanak-kanak tersebut.

Menurutnya, kanak-kanak tersebut tinggal bersama nenek dan adiknya yang masih kecil. Sejak Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP) 1.0 lagi, neneknya hanya berniaga kuih-muih untuk menampung perbelanjaan, namun tidak dapat melakukan pekerjaan itu lagi disebabkan p4ndemik.

Terpvtus bekalan makanan

Bil air, elektrik dan sewa rumah juga sudah berbulan tidak mampu dibayar, manakala bekalan makanan sudah terpvtus.

Kehadiran badan bukan kerajaan (NGO) memberikan sumbangan kepada mereka sedikit melegakan keluarga kecil ini.

Mereka kibar sebab sangat memerlukan

Sehvbungan dengan perk0ngsian tersebut, rata-rata w4rganet telah meninggalkan k0men dengan mengakui seb4k melihat semakin ramai yang mengalami kesukaran hidup memadangkan PKP terus berlanjutan.

Mereka juga berd0a agar ahli keluarga berkenaan terus kuat dan t4bah menghadapi uj1an yang berat ini.

Buat rasa lebih bersyukvr

Tiba2 seb4k lihat video ni

Kalau tak alami, jangan cakap sedap muIut

Semoga mereka kekal kuat & s4bar

 

Sumber: TikTok @salwanaidin, OMM (Nuha Kefli)

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.