“Demi anak isteri hamiI..”- Kibar bendera putih, lelaki bersyukvr b4ntuan tiba mencurah-curah

Kempen ‘k1bar bendera putih’ yang disarankan kepada mereka yang memerlukan b4ntuan nampaknya berjaya memberikan sinar harapan buat sesetengah keluarga.

Sejak semalam, p0sting seorang pengguna Facebook yang menggunakan nama akaun Hambamu Seikhlas tuIar apabila memuat naik gambar kibaran bendera putih di hadapan rumahnya kerana sudah bvntu untuk mencari pendapatan.

Tiada jalan lain

Namun begitu, menerusi Harian Metro, lelaki tersebut yang dikenali sebagai Zulkiflie Samsudin, 39, dari Taman Pulai Indah, Kangkar Pulai memaklumkan yang b4ntuan diterima sudah mencvkupi.

T1ndakannya sebelum ini dilakukan semata-mata untuk anak dan isteri yang sarat ham1l kerana sudah bvntu memikirkan cara meneruskan kehidupan.

“Saya tidak tahu sama ada t1ndakan k1bar bendera putih ini betul atau tidak, tapi saya lakukannya demi anak dan isteri kerana kami terpvtus bekalan makanan,” 

“Saya sed1h kerana tidak mampu menvnaikan tanggungjawab sebagai ketua keluarga dengan sebaik mungkin kerana masaIah kewangan dan keadaan saya bertambah bvruk sejak awal tahun ini. Apatah lagi isteri sedang ham1l enam bulan,” ujarnya.

Tak sangka ramai yang pr1hatin

Dia juga tidak sangka bahawa orang ramai sangat prihatin sehingga sanggup membayar tvnggakan rumah sewa serta ansuran kereta yang telah beberapa bulan tidak dibayar.

“Saya k1barkan bendera petang semalam selepas melihat ada kempen di media sosial dan Alhamdullilah b4ntuan diterima mencvrah-cvrah hingga mampu menampvng keperluan keluarga selama beberapa bulan.

“Malah ada juga w4rganet yang sanggvp meIangsaikan sewa rumah yang tertvnggak selama sebulan berjumlah RM800 selain bayaran ansvran kereta selama tiga bulan bernilai keseIuruhan RM1,200,” katanya.

Barang keperluan sudah mencvkupi

Dalam pada itu, saIah seorang pend3rma turut telah memuat naik tangkapan skrin barangan yang telah diserahkan kepada Zulkiflie sekeluarga dan meminta orang ramai menghentikan penyerahan b4ntuan kerana sudah mencvkupi.

Ucap terima kasih  kepada yang svdi membantu

Selain itu, lelaki berkenaan juga mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua yang sanggup menghuIurkan b4ntuan kepadanya serta isteri yang sedang s4rat ham1l 6 bulan dan dua orang anaknya.

Dia juga berharap orang ramai dapat menghentikan b4ntuan yang diberikan kerana sudah mencukupi serta mem0hon maaf andai tidak sempat ‘bertegvr sapa’ dengan w4rganet kerana bimbang ditvduh sebagai sc4mmer.

Terdahulu, kempen yang diuar-uarkan di media sosial oleh rakyat Malaysia telah mendapat perhatian berikutan menyedari ramai yang dalam kesvsahan ketika ini.

Inis1atif tersebut sebagai salah satu langkah untuk memastikan jiran tetangga berada dalam keadaan baik, lebih-lebih lagi ketika Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP) masih berlangsung.

Kempen bendera putih sentuh hati rakyat

Tangkap layar perkongsian video dan gambar netizen meluahkan kebuntuan menerusi kempen kibarkan bendera putih.

TERDAHULU, Sikap prihatin rakyat Malaysia terbvkti apabila apabila lebih ramai ntizen menyahut seruan kempen mengibar bendera putih di pelbagai platf0rm media sosial hari ini.

Ramai melvahkan rasa terh4ru dengan sol1dariti yang ditunjukkan dan menyifatkan ia sebagai lambang kekuatan rakyat.

“Kibarkan bendera putih menjadi satu daripada sebab mengapa saya bangga menjadi rakyat Malaysia.

“Rakyat Malaysia sangat penyayang, b1jaksana, baik hati dan pemvrah. Terima kasih rakyat Malaysia. Bukti bahawa kita boleh jaga kita,” ujar pemilik akaun Twitter bernama @SyazanaMI.

“Terharu bila inis1atif ini dibuat oleh rakyat. Terbvkti Malaysia ramai orang yang baik-baik. Sama-sama cakna bila nampak jiran atau yang terdekat memerlukan pertoIongan,” tulis Wan Wan di ruangan komen Facebook Kosmo! Online.

“Senang tidak perlu isi borang. Bagus rakyat kita prihatin sampai begini,” komen pengguna Facebook bernama Red Ros.

Ada juga dalam kalangan ntizen berk0ngsi mereka telah mula memerhatikan jika ada jiran tetangga menaikkan bendera putih berdekatan rumah masing-masing.

“Saya akan melihat di sekitar kawasan saya jika ada bendera putih. B4ntuan makanan Insya-Allah. Saya percaya kepada rakyat Malaysia. Mereka akan menoIong anda,” ujar netizen bernama The Comedian.

“Bolehkan kita mempunyai bendera lain juga. Bendera untuk orang yang tidak memerlukan barang dapur tetapi sangat memerlukan teman berbual untuk menyembuhkan tek4nan jiwa,” ciap @FrugalFliza.

“Naikkan bendera putih jika perlu b4ntuan. Sama ada anda berada di rumah atau media sosial. Boleh hantar mesej kepada saya jika anda memerlukan sok0ngan mental dan em0si dan seseorang untuk bercakap,” balas netizen bernama @etresm0I.

Segelintir rakyat turut mencadangkan mereka yang menghuIurkan b4ntuan tidak mer4kam gambar atau video penerima b4ntuan .

“Kali ini jangan ambil gambar atau video, biar kebaikan kamu Tuhan saja yang tahu. Kita kena jaga m4ruah mereka,” komen Vijay Kumar Vijay di laman Facebook.

“Inilah masa mak cik bawang bert1ndak gunakan sens1tiviti anda untuk membantu bukan menghak1mi mereka. Mohon jaga perasaan penerima dengan tidak menyiarkan gambar mereka,” sokong Maureen Danau.

Tanda pagar Rakyat Jaga Rakyat yang sohor kini di laman Twitter hari ini turut dilihat senada dan mempunyai matlamat serupa dengan kempen berkenaan.

 

Sumber: Harian Metro (Mary Victoria Dass), Kredit Foto Harian Metro, Facebook Hambamu Seikhlas, OMM, K! ONLINE

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi