Semua kilang arak diarah tvtup serta-merta – Ismail Sabri

Semua kilang-kilang minuman keras di seluruh negara ditvtup serta-merta kerana ia tidak termasuk di dalam kategori keperluan asas.

Perkara itu telah dimaklumkan oleh Menteri Kanan KeseIamatan, Datuk Seri Ismail Sabri menerusi kenyataan media berkenaan Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP) dan Per1ntah K4walan Pergerakan Diperketatkan (PKPD).

Menurutnya, walaupun kebenaran ber0perasi diberikan kepada kilang-kilang yang berasaskan makanan dan minuman, namun ianya hanyalah untuk keperluan asas sahaja.

“Oleh yang demikian, kilang minuman ker4s tidak termasuk di dalam kategori keperluan asas.

“Sehubungan dengan itu, kerajaan hari ini bersetuju supaya semua kilang-kilang m1numan ker4s di seluruh negara ditutup serta-merta,” katanya menerusi kenyataan itu.

Sebelum ini, beliau memaklumkan bahawa kesemua sektor perkilangan perlu ditutup kecuali 12 kategori sahaja yang dibenarkan beroperasi sepanjang tempoh PKP 3.0 ini.

Kilang arak perkhidmatan perlu? soal Pemuda Amanah

Ketua Pemuda Amanah, Kevin Shawn Gomex mempertikaikan sama ada produk kilang Carlsberg Brewery adalah produk keperluan asas. (Gambar Facebook)

TERDAHULU, selepas kec0h sebelum ini pengakuan Menteri Kanan (KeseIamatan) Ismail Sabri Yaakob tidak tahu menahu kasino Genting Highlands dibuka ketika tempoh per1ntah k4walan pergerakan April lalu, kini tular pula surat kebenaran 0perasi bagi kilang minuman ker4s, Carlsberg Brewery Malaysia Berhad sepanjang tempoh “l0ckd0wn”.

MITI Malaysia on Twitter: "Jentera MITI sedang menapis permohonan-permohonan di CIMS 3.0 di war room kami bagi mengenalpasti syarikat-syarikat yang tidak telus dalam menyatakan sektor masing-masing.Jangan ambil risiko. Penyalahgunaan surat MITI adalah

Surat yang dikeluarkan oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa & Industri (MITI) itu mengesahkan pendaftaran syarikat berkenaan di dalam sistem MITI – C0vid-19 Intelligent Management Sistem (CIMS 3.0) di bawah sektor makanan dan minuman dengan subsektor “air”.

Ketua Pemuda Amanah, Kevin Shawn Gomex yang hairan dengan kebenaran operasi itu, menvntut penjelasan terperinci daripada Menteri MITI, Azmin Ali mengenai persoalan yang dibangkitkan netizen.

“Pemuda Amanah berasa hairan kerana pengumuman Ismail Sabri mengatakan hanya industri makanan dan minuman ‘Essential Services’ yang akan dibenarkan beroperasi.

“Kini t1mbul persoalan adakah produk kilang Carlsberg Brewery produk keperluan asas bagi rakyat Malaysia dan juga barisan hadapan menghadapi p4ndemik C0vid-19 yang semakin mengg4nas,” katanya dalam satu kenyataan.

Justeru, pihaknya meminta kerajaan menyem4k semula kebenaran yang diberikan kepada industri “bukan perlu” untuk meneruskan 0perasi dalam tempoh “l0ckd0wn” yang berkuat kuasa selama dua minggu bermula hari ini.

“Usah bermain jvdi dengan ny4wa rakyat,” tegasnya.

Semalam, Majlis KeseIamatan Negara (MKN) mengumumkan perniagaan dan sektor dibenarkan ber0perasi semasa sekatan penuh perlu memohon melalui pusat sehenti dikendalikan MITI.

Agensi itu berkata, pusat berkenaan akan mengeluarkan surat kebenaran bagi mereka yang disenaraikan sebagai perlu untuk beroperasi selepas mendapat pengesahan daripada kementerian yang mengawasi sektor berkaitan.

Keputusan itu dianggap tindakan pusingan “U” oleh pentadbiran Putrajaya berikutan Ismail Sabri dalam sidang media sehari sebelum itu berkata setiap kementerian akan mengeluarkan surat kepada perniagaan bawah bidangnya.

MN Selangor gesa kaji status kilang arak sebagai ‘essential’

SEMENTARA ITU, Muafakat Nasional (MN) Selangor menggesa Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri menyem4k semula status meletakkan kilang-kilang arak di bawah kategori ‘essential’ dan sekali gus mmbenarkan mereka ber0perasi sepanjang pelaksanaan Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP) menyeluruh.

MN Selangor dalam kenyataan bersama menegaskan, kilang dan pengeluaran arak sangat tidak munasabah dikategorikan sebagai ‘essential’ sebagaimana makanan dan minuman lain.

Menurut kenyataan itu, kilang pengeluaran arak sepatutnya ditvtup dan tidak ber0perasi sepanjang tempoh PKP menyeluruh seperti industri ‘non-essential’ lain.

“Kita berpandangan, ketika sedang dalam usaha memutuskan rantaian p4ndemik C0vid-19, jangan sekali-kali kita membuka pintu dan ruang kemvrkaan Allah SWT.

“Oleh demikian, kita mendes4k supaya industri arak dikeluarkan daripada senarai ekonomi yang essential serta-merta,” katanya di sini hari ini.

Kenyataan bersama itu dikeluarkan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Selangor, Tan Sri Noh Omar dan Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr. Ahmad Yunus Hairi.

Dalam pada itu, MN Selangor turut menvntut agar kuasa menentukan sesuatu industri itu sama ada ‘essential services’ atau sebaliknya dipvtuskan secara k0lektif oleh Majlis KeseIamatan Negara (MKN).

“Kita tidak mahu kuasa sepenuhnya menentukan industri diberikan kepada Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri supaya kes seumpama kilang arak ini tidak berulang,” katanya.

B4ntah kebenaran operasi kilang arak sewaktu PKP 3.0

PRU-15: UMMAH sepakat sokong TSMY calon PM

SEMENTARA ITU, UMMAH beranggapan kelulusan ini langsung tidak mengambil kira sensitiviti rakyat Malaysia yang majoritinya beragama Islam. Harapan besar yang mahu dilihat oleh umat Islam bila Perikatan Nasional mengambil alih tampuk pemerintahan negara ialah untuk melihat syiar Islam lebih terserlah.

Dalam suasana kita baru menunaikan Ibadah di bulan Ramadan dan dalam suasana Umat Islam baru sahaja merayakan Hari raya Aidil Fitri, kelulusan dari MITI ini adalah satu episod hitam bagi umat Islam di Malaysia.

Sehubungan itu UMMAH menuntut penjelasan segera dari Menteri yang menjaga MITI dan mendes4k supaya kedua kelulusan dari MITI tersebut dib4tal dan ditar1k dengan segera.

Sesungguhnya kilang arak bukanlah ‘esential services’ seperti kilang air mineral water yang memerlukan kebenaran beroperasi selama PKP 3.0.

Arak juga bukan keperluan utama rakyat dalam suasana pandemik C0VID-19 sekarang. Sedangkan banyak kilang yang mengeluarkan minuman yang halal tidak dibenarkan beroperasi kenapakah kilang arak yang boleh menyebabkan peminumnya telah terbvkti melakukan berbagai kesaIahan jnayah yang lain boleh dibenarkan beroperasi?

Ayuh nyatakan bantahan anda bersama #bantahkilangarak dan sebarkan.

MOHD ZAI MUSTAFA
Pengerusi,
Gerakan Pembela Ummah- UMMAH

 

Sumber: BH ONLINE, FMT, HARAKAH, MINDEF

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf