‘Hanya sejam melihat dunia’ – B4yi k0rban termuda c0vid-19 mninggal di HTAR

SHAH ALAM – Seorang b4yi perempuan mninggal dunia akibat C0vid-19 selepas sejam diIahirkan di Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) Klang.

Nur Firdina Anggun yang berusia 24 minggu itu diIahirkan ketika ibunya, Nur Fazwatina Md Haruji, 31, masih dalam tempoh kuar4ntin kerana p0sitif C0vid-19.

Bapa m4ngsa, Nur Firdaus Ab Rahim, 30, berkata, anak b0ngsu mereka itu menjadi antara k0rban termuda sejak p4ndemik C0vid-19 melanda negara.

Menurutnya, w4bak C0vid-19 tidak mengenal m4ngsa sama ada individu terbabit petugas barisan hadapan atau tidak sebaliknya menyer4ng manusia dengan kej4m.

“Sebagai seorang anggota kereta peronda polis (MPV) saya selalu selesaikan masaIah rakyat, kita tengok kejadian seperti ini berlaku hari-hari di depan mata.

“Apabila kena pada diri sendiri baharu kita tahu perasaan sebenar m4ngsa. Tidak kira kita polis atau doktor sekali pun C0vid-19 ini tidak mengenal m4ngsa,” katanya kepada Sinar Harian pada Isnin.

Jenazah anak Nur Firdaus dikebumikan di Tanah Perkuburan Selat Klang di Sungai Sireh.
Jenazah anak Nur Firdaus dikebvmikan di Tanah Perkvburan Selat Klang di Sungai Sireh.

Lebih memiIukan apabila isterinya masih menerima r4watan di HTAR, manakala lima anak mereka masih lagi diku4rantin di rumah.

Jnazah anak Nur Firdaus diuruskan dan dikebvmikan oleh sukarelawan Unit Khas Van Jnazah di Tanah Perkvburan Selat Klang di Sungai Sireh dekat Klang pada Ahad.

Sementara itu, Bilal Unit Khas Van Jenazah, Mohd Raspapi Mohd Anuar, 29, berkata, ia merupakan pengalaman paling svkar dilupakan warga kerja unit sukarelawan itu.

Menurut Mohd Raspapi, ini kerana b4yi perempuan tersebut merupakan jnazah termuda yang pernah diuruskan pihak Unit Khas Van Jnazah setakat ini.

“Kami berdoa supaya keluarganya t4bah, diberi ganti yang lebih baik dan b4yi tersebut dapat memberi syafaat kepada ibu bapanya,” katanya kepada Sinar Harian.

Pergilah sayang bermain di syurga..

Tenanglah wahai anak syurga..

Al-fatihah anak syurga..


 

Sumber: Sinar Harian

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.