“Berparti sakan!”- Parti Iiar koIam renang, 303 individu dik0mpaun RM1.5 juta

KUALA LUMPUR: Polis mengeIuarkan k0mpaun berjumlah RM1.565 juta ke atas penganjur dan 303 pengunjung parti Iiar kolam renang sebuah kelab di sini semalam.

K0mpaun dikeluarkan selepas semuanya didapati terbabit dengan aktiviti bertentangan penetapan Majlis KeseIamatan Negara (MKN).

Mereka membabitkan 161 lelaki dan 55 wanita warga asing dipercayai dari 27 negara serta 87 warga tempatan yang dikatakan menerima und4ngan melalui aplikasi media sosial.

Hasil sar1ngan uj1an air kenc1ng mendapati 23 warga tempatan iaitu sembilan lelaki dan 14 wanita serta empat lelaki warga asing didapati p0.sitif dd4.h dan dit4han mengikut Sksyen 15(1)(a) Akta Dd4.h Berb4haya 1952.

Ketua Polis Daerah Brickfields, Asisten Komisioner Amihizam Abdul Shukor, berkata k0.mpaun turut dikeluarkan kepada dua lelaki tempatan yang juga penganjur serta penjaga parti berkenaan.

“Penganjur dik0mpaun sebanyak RM50,000, 87 pengunjung warga tempatan dikenakan k0mpaun berjumlah RM435,000 manakala manakala nilai k0mpaun 216 pengunjung warga asing berjumlah RM1,090,000,” katanya di sini, hari ini.

Amihizam berkata, semua 216 w4rga as1ng dit4han untuk sias4tan lanjut mengikut S3ksyen 4 Akta Hiburan, Sksyen 22(b) Akta 342 dan Sksyen 6(1) Akta Im1gresen 1959.

Katanya, sias4tan turut dijalankan mengikut Peraturan 17, Peraturan-Peraturan Penceg4han dan PengawaIan Penyak1t Berjangk1t (Langkah-Langkah di dalam Kawasan Tempatan Jangk1tan) (No.2) 2021 serta Sksyen 32 Akta Eksa1s 1976.

Penganjur, pengunjung parti liar dikompaun lebih RM1.5 juta

Dalam operasi jam 10.50 malam tadi, sepasukan polis dari Jabatan Sias4tan Jnayah (JSJ) dan Jabatan Si4satan Jnayah Nark0.tik (JSJN) Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur, dibantu Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Brickfields menyerbu kawasan koIam renang berkenaan.

Ketika serbvan, sebahagian wanita berpakaian mandi leka menari sambil berenang bersama kumpulan lelaki diiringi muzik dalam parti yang dikatakan bermula jam 4 petang.

Difahamkan, setiap individu dikenakan bayaran serendah RM60 untuk menyertai parti berkenaan manakala harga meja ditawarkan antara RM1,200 hingga RM8,000, berserta hidangan minuman ker4s.

Polis serbu parti Iiar koIam renang, 299 dit4han

Anggota polis menyerbu parti liar kolam renang yang diadakan di sebuah kelab persendirian di Kuala Lumpur. - NSTP/Asyraf Hamzah Anggota polis menyerbu parti Iiar koIam renang yang diadakan di sebuah kelab persendirian di Kuala Lumpur. – NSTP/Asyraf Hamzah

Terdahulu, seramai 189 lelaki dan 110 wanita ditahan selepas terbabit dalam aktiviti parti Iiar di koIam renang sebuah kelab persendirian terkemuka di Bukit Kiara, di sini, malam tadi.

Serbuan dijalankan oleh Jabatan Si4satan Jnayah (JSJ) Kuala Lumpur dan Ibu Pejabat Polis Daerah Brickfields diketuai Timbalan Ketua Jabatan Si4satan Jnayah Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Nasri Mansor.

Dalam serbvan jam 10.50 malam tadi, sebahagian wanita berbikini sedang Ieka menari, mandi dalam koIam dan berhibur.

Anggota polis menyerbu parti liar kolam renang yang diadakan di sebuah kelab persendirian di Kuala Lumpur. - NSTP/Asyraf Hamzah Anggota polis menyerbv parti Iiar kolam renang yang diadakan di sebuah kelab persendirian di Kuala Lumpur. – NSTP/Asyraf Hamzah

Daripada keseluruhan yang dit4han seramai 158 lelaki dan 55 wanita w4rga asing bersama 31 lelaki dan 55 wanita tempatan terbabit dalam aktiviti parti Iiar yang bermula jam 4 petang tadi.

Difahamkan, ketika ini, polis menerusi Jabatan Si4satan Jnayah Nark0.tik (JSJN) Kuala Lumpur sedang menjalankan uj1an air kenc1ng bagi memastikan semua individu yang menyertai parti ini terbabit dalam dd4h atau sebaliknya.

Setiap individu dipercayai dikenakan bayaran sebanyak RM60 untuk menyertai parti Iiar yang dijempvt menerusi aplikasi media sosial dengan disediakan menyediakan minuman ker4s dan makanan ringan.

Setiap individu dipercayai dikenakan bayaran sebanyak RM60 untuk menyertai parti liar yang dijemput menerusi aplikasi media sosial. - NSTP/Asyraf HamzahSetiap individu dipercayai dikenakan b4yaran sebanyak RM60 untuk menyertai parti Iiar yang dijemput menerusi aplikasi media sosial. – NSTP/Asyraf Hamzah

Aktiviti parti liar yang dipercayai bermula jam 4 petang tadi. - NSTP/Asyraf HamzahAktiviti parti Iiar yang dipercayai bermula jam 4 petang tadi. – NSTP/Asyraf Hamzah

Seramai 189 lelaki dan 110 wanita ditahan. - NSTP/Asyraf HamzahSeramai 189 lelaki dan 110 wanita ditahan. – NSTP/Asyraf Hamzah

Serbuan dijalankan oleh Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Kuala Lumpur dan Ibu Pejabat Polis Daerah Brickfields. - NSTP/Asyraf HamzahSerbuan dijalankan oleh Jabatan Si4satan Jnayah (JSJ) Kuala Lumpur dan Ibu Pejabat Polis Daerah Brickfields. – NSTP/Asyraf Hamzah

 

Sumber: BH Online

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf