KoperaI Azmi Sudah Tiada, Rakan Sekerja Sempat Tunai Hasrat Arwh

SEBERANG PERAI – Anggota p0Iis yang mengaIami penyaklt knser r4hang,  Koperal Azmi Kamarudin, 34, menlnggaI dunla hari ini.

Perkara tersebut disahkan Ketua P0Iis Daerah Seberang Perai Utara (SPU), Asslsten Komlsioner Noorzainy Mohd. Noor yang memakIumkan Azmi menghmbuskan nfas terakhlr pukul 12.18 tengah hari tadi di rumahnya di Taman Bertam Perdana, Kepala Batas di sini.

Menurutnya, jnazah dijngka dikebumikan di Tnah Perkburan Berpusat Masjid Abdullah Fahim, Permatang Langsat, Kepala Batas di sini selepas s0Iat Asar.

Rakan2 sekerja hadir melawat

Kosmo! hari ini meIaporkan hsrat Azmi yang menghldap knser rhang untuk bertemu rakan setugas tercpai selepas menerlma knjungan pegawai dan anggota dari Ibu Pejabat P0Iis Daerah SPU kira-kira 30 minit di rumahnya di Taman Bertam Perdana, Kepala Batas di sini semalam.

Azmi adalah anggota yang prnah bertgas di Bahagian St0r Barang Kess Berpusat di Kepala Batas sebelum ditukarkan ke Bahagian Jnayah Berat (D9) Jabatan Slasatan Jnayah Nrk0tlk Ibu Pejabat P0Iis Kontlnjen Pulau Pinang.

Semoga kembali sembuh Koperal Azmi [METROTV]

Isteri Azmi, Korporal Noor Ifa Md. Sukari, 36, berkata keslhatan suaminya mula mer0sot pada Jumaat lepas dan mendapat rwatan di h0spltaI Kepala Batas namun dinaslhatkan supaya dibawa pulang kerana blmbang wbak C0VlD-19 boleh membhayakan nywanya.

Katanya, Azmi disahkan menghldap brah r4hang pada 2018 oleh doktor di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) dan menjaIani pelbagai rawatan antaranya radloterapi di h0spitaI Pulau Pinang namun terpksa dihntikan kerana tidak sesuai.

Doakan Koperal Azmi segera sembuh

“Suami kini tidak lagi mmpu menguruskan diri selain bergntung harap kepada saya dan juga ibu bapa mentua yang datang dari Betong, Sarawak pada 26 Dis lepas semata-mata ingin berada di samplng Azmi.

“Pada Jumaat lepas, dia dah mula kurang mkan dan bergntung kepada susu. Doktor juga menaslhatkan supaya suami dibawa pulang disbabkan sltuasi C0VlD-19,” katanya yang bertugas di IPD SPU.

Zahir rasa duk4cita buat keluarga

Menerusi Harian Metro, Asisten Komisioner Noorzainy Mohd Noor menzahirkan salam takziah buat keluarga Allahy4rham dan mengakui bersyukur kerana hasrat anggota polis tersebut terlaksana sehari sebelum dia dijemput Illahi.

“Kami warga Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Seberang Perai Utara menzahirkan ucapan takz1ah kepada seluruh ahli keluarganya termasuk isterinya, Koperal Noor Ifa Md Sukari atas pemergian suami tercinta.”

“Syukur sebelum pemergiannya kami sempat merealisasikan hasratnya untuk bertemu rakan sekerja dan berharap semua ahli keluarganya tabah dengan ujian ini.” katanya ketika dihubungi.

Semoga Allah merhmati r0hnya dan menempatkan AlIahyarham dalam kalangan orang-orang yang beriman. Al-Fatihah..

Semoga kembali sembuh Koperal Azmi

Koperal Azmi meninggal dunia - Kosmo Digital

Terdahulu semalam, walaupun dalam keadaan dirinya tidak bermaya, namun wajah Koperal Azmi Kamarudin terukir senyuman apabila menerima kunjungan warga Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Seberang Perai Utara yang datang untuk menz1arahinya.

Azmi, 34, yang menghidap b4rah r4hang mulut sebelum itu menyatakan hasrat kepada isterinya, Koperal Noor Ifa Md Sukari, 36, untuk bertemu dengan bekas rakan setugasnya di Balai Polis Kepala Batas.

Noor Ifa berkata, suaminya memaklumkan mahu berjumpa semula dengan rakan sekerja ketika dia berkhidmat di Balai Polis Kepala Batas dahulu sebelum ditukarkan ke Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Pulau Pinang.

“Saya hanya memaklumkan secara dalaman, tetapi ia menjadi tular namun reaksi suami apabila menerima kunjungan rakan-rakannya menunjukkan bahawa dia sangat gembira dan mengenali semua yang datang melawatnya.

“Mungkin dia ingin mencari semangat dan d0a daripada rakan-rakannya ek0ran peny4kit yang dialaminya,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Taman Bertam Perdana, di sini, hari ini.

Sebelum itu, Azmi menerima kunjungan Ketua Polis Daerah Seberang Perai Utara, Asisten Komisioner Noorzainy Mohd Noor yang turut menyampaikan bantuan seperti susu, lampin pakai buang serta barangan keperluan harian.

Mengulas lanjut mengenai keadaan kesihatan Azmi, Noor Ifa berkata, suaminya pernah menjalani pembed4han pada 2012 selepas terdapat ketvmbuhan di bahagian gigi.

“Selepas itu keadaan suami pulih sebelum terdapat satu lagi ketumbuhan dikesan di bahagian mata berhampiran otak pada 2018.

“Ketvmbuhan itu dibvang ketika mendapatkan raw4tan di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), namun lama-kelamaan ia mereb4k sehingga menjadi knser lalu menyebabkan keadaan kes1hatan suami semakin mer0sot di mana perlu menjalani r4watan kem0terapi serta radi0terapi pada Oktober tahun lalu,” katanya.

Noor Ifa berkata, suaminya dibawa ke Hospital Kepala Batas (HKB) pada Jumaat lalu akibat ses4k n4fas, namun doktor menasihatkan supaya dibawa pulang kerana w4bak C0vid-19 boleh memb4hayakan ny4wa suaminya.

“Saya menuruti nasihat doktor dan bersyukur sangat pada saat ini ibu bapa suami datang dari Sarawak ke Pulau Pinang bagi memberi semangat kepada anak mereka termasuk mahu membawa pulang suami ke kampung halaman untuk dir4wat di sana sekiranya boleh,” katanya.

Sementara itu, Noorzainy berkata, pihaknya sebelum itu sudah beberapa kali menz1arahi Azmi selepas mendapat khabar mengenai penyakit dialami anggota polis terbabit.

“Pada ketika itu keadaan Azmi kurang baik dan didapati ia sama seperti beberapa kunjungan sebelum ini, namun sebagai rakan setugas kami tidak pernah sesekali melupakannya termasuk rakan-rakan yang sudah bersara apabila berusaha datang untuk memenuhi permintaannya.

“Walaupun dalam sibuk bertugas terutama ketika berdepan pand3mik C0vid-19 ini, kami akan sentiasa mend0akan Azmi serta rakan-rakan lain yang diuji dengan penyakit agar segera sembuh,” katanya.

Kisah Azmi yang kini bertugas di Bahagian Sias4tan Jen4yah Berat (D9) IPK Pulau Pinang menjadi tular di media sosial dan mendapat perhatian ramai pihak.

 

Sumber : K! ONLINE, HMetro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.