(Video) KPDNHEP ‘Serbu’ Restoran Sotong RM100, Ini Tindakan Yang Kena.. Pengarah Restoran Jelaskan Hal Sebenar

GEORGETOWN: Restoran Hameediyah di Lebuh Campbell yang merupakan antara restoran nasi kandar popular di negeri ini menjadi topik p4nas dalam media sosial selepas resit hidangan dua ekor sotong berharga RM100 tuIar hari ini.

Salinan resit berkenaan yang menunjukkan harga bagi dua ekor sotong goreng berharga RM100 manakala sepinggan nasi beriani kosong berharga RM4.50, nasi putih (RM1.50), dua biji telur masin (RM2), papadom (RM3) dan timun (RM2) menjadi perdeb4tan warga maya yang menganggap harga berkenaan melampau.

Pelanggan k0ngsi resit harga 2 ekor sotong

Perk0ngsian seorang pelanggan mengenai pengalamannya menikmati nasi kandar berlaukkan dua ekor sotong goreng berharga RM 100 di sebuah restoran nasi kandar popular di sini mendapat perhatian ramai sehingga tuIar di media sosial hari ini.

Sotong RM100: Restoran Hameediyah perjelas hal sebenar - Utusan Digital

Menurut perk0ngsian oleh seorang lelaki di Facebook, dia mengingatkan agar rakan-rakannya berhati-hati sekiranya mahu menikmati nasi kandar di negeri ini kerana menganggap harganya yang mahal.

“Hati-hati kawan-kawan yang mana nak mai makan nasik kandaq kat Penang. Harga dua ekor sotong boleh cec4h sampai RM 100,” katanya.

Resit tersebut turut memaparkan harga bagi sepinggan nasi beriyani kosong berharga RM4.50, nasi putih (RM1.50), dua biji telur masin (RM2), papadom (RM3) dan timun (RM2).

Perk0ngsian pelanggan tersebut mendapat perhatian ramai sehingga tuIar di laman sosial hari ini yang rata-rata mend4kwa harga tersebut m4hal.

Pengarah Restoran Hameediyah Lebuh Campbell jelaskan hal sebenar

MUHAMMAD Riyaaz Syed Ibrahim, 30. FOTO Zuhainy Zulkiffli

Menjelaskan perkara itu, Pengarah Restoran Hameediyah Lebuh Campbell, Muhammad Riyaaz Syed Ibrahim berkata, harga kesemua makanan yang dijual di restoran itu disenaraikan dengan jelas termasuk  hidangan sotong yang dijual antara RM10 dan RM150.

“Saya yang mengambil pesanan individu ini dan pasangannya yang mana mereka telah membvngkus sotong goreng untuk dibawa pulang selain nasi beriani, nasi putih, telur masin, sebvngkus papadom dan hidangan timun. 

“Sotong goreng ‘appoIIo’ ini tidak mvrah, kami sendiri membelinya pada harga RM35 hingga lebih RM40 sekilogram malah harga di pasaran sentiasa berubah-ubah,”

“Selain itu, rempah serta bahan yang digunakan untuk menggoreng sotong itu semua merupakan produk asli,” katanya.” katanya di sini hari ini.

Menurutnya, sotong goreng yang dibvngkus untuk pasangan berkenaan juga bersaiz besar yang mana harganya antara RM110 dan RM120 untuk dua orang, namun dia telah memberikan diskaun kepada pelanggan terbabit.

Pelanggan tidak patut tuIarkan harga sotong goreng

“Apabila pelanggan ini menempah hidangan sotong tersebut mereka tidak bertanyakan mengenai harganya. 

“Pelanggan wanita tersebut dengan jelas melihat  saya memasukkan jumlah harga sotong ke sistem pemb4yaran, dia tidak mengadu apa-apa ketika itu. 

“Saya tidak sangka mereka bertindak menyiarkan salinan resit ini ke media sosial dan saya anggap mereka sengaja mahu tuIarkan resit ini,”

“Sehinggalah malam tadi, saya menyedari gambar resit yang dibayar pelanggan itu tular di media sosial. Namun hari ini, orang ramai masih berkunjung seperti biasa tanpa sebarang isu.

“Tindakan itu tidak tepat kerana mereka mempunyai pilihan sama ada menvkarnya dengan lauk yang lain atau boleh batalkan pembelian,” katanya ditemui di Lebuh Campbell di sini, hari ini.

Tinjauan Harian Metro mendapati, restoran berkenaan tetap dikunjungi pelanggan meskipun isu itu tuIar.

Terdapat paparan tanda harga yang jelas diletakkan di restoran berkenaan berkaitan harga sotong goreng antara RM10 hingga RM150, mengikut saiz.

Dua penguat kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) turut berada di restoran berkenaan bagi melakukan sem4kan dan pem4ntauan, namun tidak mengulas lanjut.

Sementara itu, Hamizah Ibrahim, 37, dari Ipoh, Perak berkata, dia mengetahui mengenai d4kwaan tuIar itu sejak semalam.

“Saya dan suami memang sudah merancang mahu cuba menikmati hidangan nasi kandar di sini, dan harga yang dikenakan juga tidak terlalu mahal,” katanya.

Tambahnya, ini bukan kali pertama restoran berkenaan tuIar kerana harga makanan yang dijual di situ, namun bagi pihaknya kesemua harga telah dipamerkan dengan jelas di papan tanda harga.

“Sebelum ini hidangan ayam piru turut menjadi tular kerana dianggap mahal, namun kami tidak memaksa pelanggan membelinya kerana  semua harga telah dipamerkan. 

“Saya sendiri meminta pekerja untuk memaklumkan kepada pelanggan mengenai harga hidangan tertentu yang mahal, namun mereka mungkin terlupa kerana pelanggan telah lama menunggu,” katanya.

Terkini! Sotong goreng RM100: Pengusaha restoran diberi n0tis

DALAM pada itu, menurut Sinar Harian, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Pulau Pinang mengeluarkan n0tis pengesahan maklumat barangan terhadap pengusaha restoran nasi kandar terkemuka di negeri ini yang menjual dua ketul sotong goreng dengan harga RM100.

Pengarahnya, Mohd Ridzuan Ab Ghapar berkata, n0tis berkenaan dikeluarkan bawah S3ksyen 21 Akta KawaIan Harga Dan Antipencatvtan 2011 bagi mendapatkan maklumat serta harga kos dan jualan bagi sotong goreng terbabit.

Menurutnya, selepas isu berkenaan tuIar di laman sosial, tiga pegawai penguatkuasa KPDNHEP Pulau Pinang telah ke restoran berkenaan di Lebuh Campbell di sini pada Rabu bagi menjalankan pemer1ksaan.

“Semasa pemeriksaan pegawai penguat kuasa telah mer4kam percakapan peniaga mengenai isu yang tuIar bagi membantu sias4tan lanjut.

“Pengusaha dikehendaki memberikan maklum baIas notis dalam tempoh dua hari bekerja atau sehingga 26 November ini kepada pejabat Cawangan Timur Laut,” katanya menerusi satu kenyataan di sini pada Rabu.

Mohd Ridzuan berkata, sekiranya g4gal mengemukakan maklum baIas yang diminta, pengusaha restoran terbabit boleh dikenakan t1ndakan di bawah Akta KawaIan Harga Dan Anti Pencatvtan 2011.

Jelasnya, kegagaIan mematuhi arahan itu merupakan satu kesaIahan di bawah Sksyen 21(5) dan boleh dikenakan penalti RM100,000 jika melibatkan suatu pertubuhan perbadanan.

Mohd Ridzuan berkata, KPDNHEP Pulau Pinang sentiasa memandang ser1us sebarang isu kenaikan harga atau bervnsur pencatvtan yang dilakukan peniaga.

“Sekiranya berlakunya sebarang kenaikan harga yang tidak munasabah, pengguna disarankan membuat laporan rasmi kepada pihak kementerian,” jelas beliau.

Sumber: UTUSAN ONLINE, HMetro, MG, Sinar Harian

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.