Guru Boleh Dihvkum Jika Berleter Tidak Benar, Ini Penjelasan KPM

Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Dr. Mohd Radzi Jidin men4fikan d4kwaan tuIar di media sosial di mana guru-guru boleh dihvkum sekiranya berIeter kepada murid.

Menerusi kenyataan di Facebook itu, beliau menegaskan bahawa kementerian tidak pernah mengeluarkan kenyataan sedemikian.

radzi jidin

Portal itu meletakkan gambar saya seolah-olah saya yang keluarkan kenyataan tersebut. KPM juga tidak pernah mengeluarkan jadual bertajuk “Unit Dis1plin KPM: Bentuk-bentuk Hvkuman Yang DiIarang” dalam mana-mana d0kumen rasmi KPM.

Beliau menyeru guru-guru dan ibu bapa menyemak kesah1han sesuatu berita terlebih dahulu sebelum bert1ndak menyeb4rkannya.

Kenyataan Media Kementerian Pendidikan Malaysia

May be an image of text

May be an image of text that says 'iv. V. vi. SPI Bil 10/2001 Semua Guru Adalah Guru Disiplin; SP Bil. 7/2003: Kuasa Guru Merotan Murid; dan SPI Bil. Tahun 2011: Pelaksanaan Standard Operating Procedure (SOP) 1:3:7 Pelaporan dan Tindakan Menangani Isu Disiplin. itu, KPM Sehubungan dengan menegaskan pengurusan disiplin murid adalah berdasarkan Garis Panduan dan SPI yang dinyatakan di atas. bahawa tatacara KPM sentiasa komited untuk terus melakukan yang terbaik. -TAMAT- KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA 23 NOVEMBER 2021'

Terdahulu, tular di media sosial senarai hvkuman yang diIarang dikenakan ke atas murid. Senarai yang tidak masuk akal itu telah mengvndang pelbagai reaksi orang ramai.

guru

Kredit: Facebook Dr Radzi Jidin, Ohmedia

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.