(Video) Foto Terakhir Adik Amir Yg Diambil Jiran Buat Ntizen Seb4k. Apa Yg Ditenungkan Arwh Kita Tak Tahu..

Perasaan sayang terhadap anak kandung, anak tiri mahupun anak angkat seolah-olah tiada bezanya bagi seorang ibu.

Bagi wanita ini, kenyataan yang harus diterima apabila terp4ksa berp1sah dengan anak angkat terlalu per1t untuk diungkapkan. Apatah lagi anak angkat tersebut dipelihara sejak b4yi lagi sehingga usianya hampir menjangkau enam tahun.

Tiada daya upayanya untuk mengh4lang hak mvtlak ibu kandung kepada kanak-kanak tersebut yang akhirnya mengambil semula anak lelakinya itu.

Namun, amat meny4yat hati selepas 3 bulan anak di serahkan kepada ibu kandung di beritakan anak itu m4.ti di der4 oleh ibu sendiri.

Saya terk1lan tak pert4hankan hak anak itu

Foto: Buzzkini

Norlida Abu Hassan berasa terk1lan dan meluahkan kekes4lan tidak mempert4hankan hak anak itu dari di serahkan kepada ibunya.

“Saya rasa menyes4l kerasa saya sepatutnya mempert4hankan (hak untuk terus menjaga arwh) , saya juga faham perasaan ibu kandung yang rinduk4n arwh ..”

Norlida turut berkata sewaktu mengambil arwh, tiada membuat apa-apa perjanjian dan kami menerima seadanya dan merasanya arw4h membawa sinar buat keluarganya.

Meny1ngkap kembali bagaimana Amir berada di bawah jagaannya, menurut Norlida, dia hanya menghvlurkan pert0longan kerana ketika itu ibu kandung kanak-kanak tersebut sedang menyambung pengajian dan masih belum stabil dari segi kewangan.

“Di sini, dia dit1mang dengan penuh kasih sayang sebab dia adalah ‘adik b0ngsu’. Manakala anak-anak saya yang lain dah besar semuanya, yang paling bongsu pun 17 tahun. Abang-abang dan kakak-kakaknya layan dia dengan penuh kasih sayang,” kata wanita berusia 50 tahun ini.

“Ibunya adalah rakan kolej anak saya. Anak saya selalu bercerita dia s1mpati dengan kakak seni0rnya yang terp4ksa jaga b4by dalam masa yang sama bekerja dan belajar.

“Memang saling tak mengenali pun, tapi saya turut s1mpati bila dengar cerita anak. Kemudian saya tawarkan pert0longan untuk jaga bayinya itu. Saya dengan berbesar hati terima b4yi tersebut seperti anak sendiri.

“Kepada ibunya, saya katakan usah b1mbang… belajar dan selesaikan urusannya dulu, hal perbel4njaan susu, lampin p4kai bu4ng jangan difikirkan. Ada la rezeki Amir ni nanti.”

Anak-anak kandung Norlida melayan Amir seperti adik bongsu mereka.

“Hari demi hari hinggalah menj4ngkau usia Amir enam tahun, kemudian ibunya ser1us suarakan hasrat nak ambil Amir semula. Pada tanggal 13 Oktober lalu, ibu kandung Amir datang menjempvtnya di rumah kami di Rawang, Selangor untuk dibawa pulang ke Melaka,” cerita ibu kepada lima cahaya mata ini.

Namun kata Norlida, dia sed1kit terk1lan kerana tidak berpeluang untuk menyambut hari jadi Amir yang jatvh pada Disember akan datang.

“Amir nak sangat kereta mainan rem0te contr0l tapi tak sempat nak beli sebab semua terlalu pantas. Pada mulanya nak awalkan sikit sambut hari jadi dia sebelum hujung Oktober ini, namun apakan daya.

“Saya selalu berhvbung sama ada dengan ibu dan bapa tirinya untuk mengetahui perkembangan Amir. R1ndu tak usah cakap. Saya tak boleh lihat baju sekolahnya, gambar ataupun video. Cepat lvruh air mata.”

Norlida tidak mampu melihat gambar atau barangan milik Amir kerana mudah tersentvh.

“Sepanjang besarkan Amir, saya sentiasa terbuka dan terangkan mengenai ibu kandungnya. Tak pernah pun terniat untuk rebvt Amir sebab saya memang sedar akan hakikatnya. Saya anggap apa yang dilakukan untuk Amir adalah jambatan syvrga untuk saya,” katanya.

Memahami situasi yang dihadapi kebanyakan keluarga angkat yang turut melalui situasi sama sepertinya, Norlida turut men1tipkan nasihat kepada mereka yang berkenaan agar belajar untuk reda.

“Bagi mereka yang memel1hara anak angkat, kena bersedia kerana anak tersebut memang bukan anak kandung kita. Kena faham hakikat tersebut. L4pangkan hati dan t4namkan dalam j1wa bahawa kita sedang menjaga rahmat Allah,” akhirinya.

Foto terakhir diambil jiran beberapa hari lalu

Foto adik Amir yang diambil oleh jirannya beberapa hari lepas tular di media sosial.

Rata-rata netizen meluahkan rasa s1mpati terhadap apa yang berlaku kepada adik Amir.

Sebelum ini, ibu angkat kanak-kanak ini Norlida Abu Hassan berkata sungguh pun pah1t untuk ditel4n, namun dia reda dengan ketentuan Ilahi.

“Bukan kata tak reda, saya sed4r akhirnya Amir akan kembali kepada ibu kandungnya juga”.

“Namun sed1h sangat nak berp1sah kerana hampir enam tahun keluarga kami memeliharanya, sejak dia berusia dua bulan”.

Amir dit1mang dengan penuh kasih sayang sebab dia adik bongsu.

Keluarga Angkat Adik Amir Mahu Tvntut Bawa Jen4zah Pulang Kebvmi Di Rawang

Foto: Buzzkini

Terdahulu, keluarga Norlida Abu Hassan menerusi satu perk0ngsian oleh anaknya, Tuhfah Nazihah Tarmidi, difahamkan sedang dalam usaha untuk menvntut jen4zah adik Zubairi Amir untuk di bawa pula ke ke rumah mereka di Rawang untuk dikebvmikan.

Menerusi video yang dik0ngsikan Nazihah, jelas ibunya tidak mampu men4han seb4k sewaktu bertemu dengan media.

Dia dalam masa sama turut meminta orang ramai  untuk mend0akan agar urusan membawa pulang jen4zah Amir dipermvdahkan memandangkan mereka semua begitu menyayanginya seperti d4rah dag1ng sendiri.

Dalam pada itu, Harian Metro melaporkan kedua ibu kandung dan bapa tiri anak m4lang tersebut direm4n tujuh hari bermula hari ini bagi membantu sias4tan kes berkenaan.

Tonton Video:

 

Sumber : transformasi, Soyalemon

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.