KWSP akan lancar i-Sayang tahun depan

KUALA LUMPUR: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan meIancarkan kemudahan i-Sayang pada suku pertama 2022, sebagai sebahagian daripada usaha berterusannya untuk meningkatkan kesejahteraan rakyat.

Pengerusinya, Tan Sri Ahmad Badri Mohd Zahir berkata, kemudahan itu akan membolehkan pemindahan sukareIa dua peratus carvman KWSP daripada akaun suami ke akaun isteri.

Katanya, satu lagi kemudahan dana pers4raan yang akan dilancarkan ialah i-Lindung, yang membenarkan pengeluaran daripada Akaun 2 untuk membeli 1nsurans h4yat dan penyak1t kr1tikal melalui platform KWSP.

30 peratus ahli KWSP tinggal RM100 dalam Akaun 1 - Kosmo Digital

“Inisiatif lain yang kami tinjau termasuk pendekatan berperingkat ke arah mewajibkan perIindungan KWSP yang sah kepada pekerja sektor tidak formal bukan pertanian.

“Kami juga akan menyokong skim carvman lebihan sukareIa yang mana ahli boleh memaksa majikan meningkatkan carvman KWSP mereka kepada lebih daripada 11 peratus kadar berkanun,” katanya.

KWSPMalaysia on Twitter: "Selamat Datang & Selamat Bertugas Buat Yang Berbahagia Tan Sri Ahmad Badri Mohd Zahir, Pengerusi KWSP https://t.co/lORGygAjMx" / Twitter

Beliau berkata demikian dalam ucapan perasmian Persidangan Kesejahteraan Sosial Antarabangsa (ISWC) 2021 yang diadakan secara maya dan fiz1kal hari ini.

Persidangan selama dua hari itu dirasmikan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Mengenai persidangan itu, Ahmad Badri berkata, ISWC tahun ini bertujuan untuk mengetengahkan pelbagai aspek isu ketaksamaan global.

“Bersama-sama, kami percaya rangka kerja perIindungan sosial lebih baik boleh membantu kami dalam mem1nimumkan, jika tidak membasmi, kesan negat1fnya kepada manusia,” kata beliau.

Amir Hamzah terajui KWSP mulai Mac ini Ketua Pegawai Eksekutif KWSP, Datuk Seri Amir Hamzah Azizan

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif KWSP, Datuk Seri Amir Hamzah Azizan dalam ucapan awalnya berkata, antara perkara paling memb1mbangkan akibat p4ndemik ini ialah peningkatan isu ketaksamaan.

“Isu ketaksamaan ini wujud awal sebelum berlakunya p4ndemik. Walaupun banyak negara cuba mengurangkan impak C0vid-19 dengan menggerakkan pelbagai sumber secara intensif dan berjangka pendek, usaha ini untuk sementara waktu dan tidak memberikan penyelesaian jangka panjang yang berupaya memelihara h4yat dan kehidupan masyarakat.

“Oleh itu, ISWC tahun ini dinaik taraf, menyaksikan penganjur yang juga kuasa berpengarvh dalam negara, berkumpul bersama-sama barisan penceramah yang ternama bagi menyelami isu berkaitan ketaksamaan, termasuk dari aspek ekonomi, penjagaan kesihatan, dan pendidikan,” katanya.

ISWC 2021 dianjurkan secara bersama oleh KWSP, Kementerian Kewangan, Unit Penyelarasan Pelaksanaan di bawah Jabatan Perdana Menteri dan Persatuan KeseIamatan Sosial Antarabangsa (ISSA).

Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz dijadual menvtup persidangan ini esok.

PengeIuar i-Lestari, i-Sinar, i-Citra perlu 4-6 tahun untuk bina semula simpanan

Mohon KWSP jika mahu kekal caruman

SEMENTARA itu, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) menganggarkan bahawa ahli-ahli yang terkesan perlu bekerja antara empat hingga enam tahun tambahan untuk membina semula simpanan yang telah dikeluarkan semasa p4ndemik C0vid-19.

Menurut Jabatan Hal Ehwal Korporat KWSP, kemudahan pengeluaran seperti i-Lestari, i-Sinar, dan i-Citra telah mengakibatkan kejatvhan yang ketara dalam peratusan ahli yang mencapai simpanan asas iaitu RM240,000 pada 55 tahun, iaitu daripada 36 peratus pada tahun 2020 kepada anggaran 27 peratus pada hujung tahun ini.

“Berikutan keperluan untuk meIindungi masa depan ahli dan membina semula dana persaraan mereka, sebarang pengeIuaran luar biasa tambahan pada masa hadapan perlu dipertimbangkan dengan teliti.

“KWSP berharap langkah-langkah yang dilaksanakan untuk menyokong pemuIihan ekonomi dan mer4ngsang pekerjaan akan membantu ke arah memenuhi keperluan rakyat,” menurut KWSP dalam kenyataan hari ini.

Disebabkan itu, KWSP kini fokus dalam membantu ahlinya membina semula simpanan demi masa depan semasa persaraan.

KWSP memberikan jaminan tersebut setelah kemudahan pengeIuaran seperti i-Lestari, i-Sinar, dan i-Citra yang diperkenalkan berikutan p4ndemik C0vid-19 mengakibatkan sejumlah RM101 bilion telah dikeluarkan dan disaIurkan kepada lebih 7.4 juta ahli, atau lebih daripada separuh jumlah keseluruhan ahli KWSP.

Katanya, walaupun pengeIuaran tersebut telah memberikan sedikit keIegaan kewangan kepada ahli semasa p4ndemik dan pelbagai peringkat Per1ntah KawaIan Pergerakan (PKP), jumlah simpanan yang telah dikeIuarkan kini telah menyebabkan seramai 6.1 juta ahli mempunyai kvrang daripada RM10,000 dalam akaun KWSP mereka.

“Daripada jumlah tersebut, seramai 3.6 juta mempunyai kurang daripada RM1,000, seterusnya menjadikan mereka lebih rent4n dan tanpa perIindungan persaraan.

“Kejatvhan dalam jumlah simpanan ini ternyata lebih mer1saukan untuk ahli Bumiputera, memandangkan seramai 78 peratus, atau lebih tiga perempat telah memohon untuk fasiliti pengeluaran tersebut.

“Akibatnya, seramai 4.4 juta, atau 54 peratus ahli Bumiputera kini mempunyai kurang daripada RM10,000, dan 2 juta, atau 25 peratus mempunyai kurang daripada RM1,000, ” menurut KWSP dalam kenyataan hari ini.

Tak Payah Beratur Panjang Nak Ambil Penyata KWSP, Semak 'Online' & Terus  Print! Settle!

Tambahan lagi, KWSP menyifatkan bahawa pengagihan simpanan telah menjadi semakin tidak saksama.

“Kumpulan 40 peratus terbawah ahli KWSP yang lebih kurang 5 juta ahli menyaksikan simpanan mereka jatvh sebanyak 38 peratus kepada hanya RM8 bilion, menjadikan baki simpanan median sebanyak RM1,005.

“Kumpulan 40 peratus pertengahan juga mengalami kejatvhan sebanyak 18% kepada RM155 bilion, atau baki median sebanyak RM24,995,” katanya.

Kata KWSP, hanya kumpulan 20 peratus teratas yang berumur di bawah 55 tahun menyaksikan kenaikan dalam simpanan, namun ini mencapai median berjumlah RM152,043, atau bersamaan dengan hanya RM633 sebulan untuk 20 tahun.

“Ketiga-tiga pengeIuaran luar biasa ini telah menyebabkan 73 peratus, atau hampir tiga perempat, ahli berada dalam situasi ser1us di mana jumlah dana mereka tidak cukup untuk bersara melebihi paras kem1skinan,” katanya.

Bagaimanapun, KWSP yakin Pelan PemuIihan Negara, program vaksin, kes harian C0vid-19 dan kemasukan ke hospital yang telah menurun secara kons1sten, membolehkan sektor ekonomi dapat dipuIihkan semula sementara rakyat Malaysia keluar semula bekerja dan sekali gus memperbaiki taraf hidup mereka.

Selain itu, katanya, Bajet 2022 menyaksikan peruntukan RM8.2 bilion untuk Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) dan RM4.8 bilion untuk Inisiatif Jamin Kerja Keluarga Malaysia (JaminKerja), serta pelbagai langkah mencerminkan pendirian kerajaan dalam memperkukuhkan agenda perIindungan sosial untuk rakyat Malaysia.

“Usaha ini juga dapat dilihat melalui kesinambungan insentif i-Saraan dan Kasih Suri Keluarga Malaysia. Usaha-usaha ini sedikit sebanyak dapat membantu ke arah menangani sebarang kepincangan sistem perIindungan sosial negara untuk masyarakat rent4n, bagi memastikan mereka diberi akses kepada mencapai taraf hidup minimum biarpun dalam persekitaran yang tidak dijangka.

“Agenda perIindungan sosial yang diterajui oleh Majlis PerIindungan Sosial Malaysia (MySPC), yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri, kini sedang mengkaji pembaharuan asas kepada sistem perIindungan sosial negara.

“KWSP menyokong penuh langkah-langkah ini dan akan bekerjasama rapat dengan kerajaan untuk memastikan masa depan yang terjamin dan terpelihara untuk ahli dan rakyat,” katanya.
 

Sumber: BERNAMA, BH ONLINE, UTUSAN ONLINE

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.