L4nggar L4rangan Rent4s Negeri, Men1pu Surat Kebenaran Itu Dua Kali H4ram – Mufti KL

KUALA LUMPUR: H4ram hukumnya mel4nggar lar4ngan merent4s negeri untuk pulang ke kampung menyambut Aidilfitri, seperti yang ditetapkan kerajaan, kata Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Dr Luqman Abdullah.

Beliau berkata, asas kepada lar4ngan rent4s negeri perlu dilihat daripada hadis Rasulullah SAW mengenai wabak penyakit taun.

Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan pandang serius kenyataan 2 selebriti

Beliau berkata, Rasulullah SAW menyebut supaya umat manusia mengelak ke sesuatu tempat jika mendengar mengenai penyebaran sesuatu wabak penyakit dan mereka yang sudah sedia berada di tempat itu, tidak boleh keluar daripada kawasan berkenaan.

“Rent4s sempadan, apa hvkumnya apabila kerajaan larang? Andai tidak taat kepada Ulul Amri (pemerintah) maka hukumnya haram.

“Sekarang angka (jangkitan) semakin tinggi, jadi kalau dibenarkan (rent4s negeri) bila rantaian jangkitan ini akan berhenti?

“Dalam media baru-baru ini ada kes tipu dokumen semata-mata mahu merent4s negeri dengan menggunakan surat (kebenaran palsu) Yang Dipertuan Agong. Itu dua kali haram, men1pu untuk rent4s negeri dan men1pu surat (kebenaran),” katanya.

Beliau berkata demikian pada Seminar Cabaran COVID-19 Menurut Perspektif Islam dan Pelancaran Buku Fakulti Pengajian Islam di Bangunan Canselori Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang turut disiarkan secara maya melalui aplikasi zoom, hari ini.

Kes tidak turun, tiada rentas negeri - Kosmo Digital

Luqman berkata, perbincangan panjang mengenai hukum boleh dibuat bagaimanapun dalam menangani penularan COVID-19, umat Islam perlu kembali kepada perkara paling asas termasuk menerima lar4ngan dikenakan pemerintah sekiranya dilakukan bagi tujuan kebaikan.

“Sekiranya untuk kebaikan, sebagai rakyat ia perlu diikuti. Jika tidak risiko (disebabkan jangkitan) adalah tinggi,” katanya.

Luqman berkata, beliau sendiri sepatutnya ke Kelantan untuk menghadiri mesyuarat baru-baru ini tetapi membatalkannya bagi mengelak sebarang risiko jangkitan.

“Saya sudah mendapat surat (kebenaran rent4s negeri) polis tetapi apabila seluruh daerah di Kelantan dikenakan Per1ntah Kawalan Pergerakan (PKP), saya terpaksa berfikir semula.

“Jika balik, mungkin saya (dijangk1ti) atau menjangk1ti mereka di sana jadi saya tidak ke Kelantan dan hanya menjalani mesyuarat secara dalam talian.

“Jika ada keperluan, bolehlah merent4s negeri dan kerajaan juga membenarkannya jika ada keperluan tetapi jika hanya untuk tujuan sosial, ia akan hanya membawa risiko yang tinggi,” katanya.

Rentas negeri: Keputusan KKM berdasarkan fakta bukannya emosi

TERDAHULU, Pengumuman Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba hari ini ‘menyent4k’ em0si rata-rata rakyat, yang mengharapkan khabar gembira menanti mereka menjelang sambutan perayaan Hari Raya Aidilfitri.

Terdahulu, Dr Adham memberitahu bahawa Kementerian Kesihatan (KKM) mencadangkan pergerakan rent4s negeri bagi sambutan Aidilfitri tahun ini ditangguhkan susulan situasi penularan pandemik COVID-19.

Bagaikan pah1t untuk ditel4n, rata-rata pengguna media sosial meluahkan rasa kec3wa dan m4rah mereka terhadap pengumuman itu.

Apatah lagi, mereka merasakan seperti wujud ‘d0uble standard’ dalam setiap ketetapan yang dibuat kerajaan di antara golongan marhaen dan ‘k4yangan’. 

“Tak payah cakap rent4s negeri ditanggvhkan, cakap saja memang tak boleh rent4s negeri, VVIP saja boleh,” luah Nisa Abdullah.

“Sampai bila? VVIP, artis boleh pula. Kami ada mak bapa yang rindukan anak. Sampai bila rakyat nak berk0rban, orang k4yangan sedap rent4s alasan bisnes,” kata Luqman Hakim.

“PKP sudah, darvrat sudah, kes? Kes masih menc4nak naik! Apa lagi KKM nak buat?,” soal Aryan Azrin.

Bagi aktivis Ikatan Pengamal Perubatan Muslim Malaysia (i-Medik), Dr Ahmad Muslim Ahmad Roslan, keputusan yang dibuat KKM itu sememangnya sudah dijangkakan, memandangkan nilai kebolehjangk1tan (Ro) C0VID-19 naik kepada 1.14, dan terdapat 10 negeri dengan Ro 1.0.

Bahkan, beliau berkata, data juga menunjukkan negara sebenarnya menghampiri gelombang keempat.

“Maksudnya kadar keberjangk1tan C0VID-19 adalah tinggi di kebanyakan negeri. Data ini tidak memungkinkan kita untuk membenarkan rent4s negeri.

“Dalam keadaan rent4s negeri disek4t pun nilai Ro terus meningkat. Banyak faktor yang menyumbang ke arah itu dan sudah pasti ketidakpatuhan setiap lapisan masyarakat kepada SOP antara faktor utama,” katanya kepada Ismaweb.net, hari ini

Meskipun memahami kekec3waan dihadapi kebanyakan rakyat, beliau berpendapat bahawa sebaiknya keputusan yang diambil KKM berdasarkan data dan fakta, bukan dengan em0si.

“Memanglah sed1h tidak dapat balik ke kampung dalam jangka masa yang lama, tetapi ini lebih baik daripada jangk1tan C0VID-19 terus meningkat di seluruh negeri dengan keadaan perlindungan imuniti masih lagi rendah.

“Peratusan yang mendaftar untuk menerima vaksin juga masih rendah sekitar 36 peratus sahaja,” katanya.

 

Sumber: BH Online

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf