(Video) “Nak pergi mana tu..”- Berses4k 48 orang p0sitif c0vid-19 dalam lori, Polis tahan pemandu

Semasa Tempatan

SUNGAI PETANI – Sebuah lori yang membawa kira-kira 40 w4rga asing memakai geIang merah jambu di sini tuIar di media sosial pada Ahad.

R4kaman melalui gambar dan video yang dimuat naik beberapa pengguna laman sosial itu menunjukkan kesemua penumpang berdiri dalam lori terbabit memakai gelang ku4rantin Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Pekerja di bawa ke PKD untuk p4kai geIang p1nk

Difahamkan, kesemua mereka adalah pekerja di sebuah kiIang ayam yang disahkan p0sitif C0vid-19 dibawa menaiki lori untuk pulang ke asrama penginapan mereka.

Ketua Polis Daerah Kuala Muda, Asisten Komisioner Adzli Abu Shah berkata, berikutan video berdurasi 19 saat yang tular kira-kira jam 5 petang, pihaknya bert1ndak mengesan lori bersama individu terbabit serta-merta.

May be an image of outdoors Gambar tuIar di media sosial menunjukkan sekumpulan w4rga asing p0sitif C0vid-19 dibawa menaiki lori di sekitar Sungai Petani Kedah.

Menurut beliau, hasil t1ndakan pantas polis berjaya menges4n dan men4han mereka berdekatan kawasan Sungai Lalang semasa dalam perjalanan pulang dari PKD Kuala Muda di Sungai Petani menuju ke asrama kilang terbabit di Sungai Lalang.

Polis berjaya mengesan lori dan individu yang dikatakan membawa sekumpulan w4rga asing memakai geIang merah jambu di Sungai Lalang, Kedah.

“Hasilnya, seramai 48 orang kes p0sitif berada dalam lori tersebut dalam keadaan tangan memakai gelang ku4rantin,”

“Dipercayai majikan kiIang berkenaan mengatvr tiga kali perjalanan lori terbabit untuk membawa semua 135 pekerja yang p0sitif C0vid-19,” katanya dalam kenyataan malam ini katanya.

May be an image of outdoors

Adzli berkata, sebelum ini, KKM telah mengesan kes p0sitif C0vid-19 menerusi KIuster Dah Bukit Makmur membabitkan sebuah kilang di Sungai Lalang di mana l0kasi mereka bekerja.

Adzli berkata, lori yang dit4han kereta peronda polis itu membawa kumpulan terakhir pekerja kilang untuk pulang ke asrama.

Difahamkan, orang ramai yang menyaksikan tindakan lori membawa pekerja terbabit bertindak mer4kam video dan gambar, menyebabkan kem4rahan dalam kalangan penduduk tempatan.

“Pemandu lori itu kemudian dis4man kerana kesaIahan mengikut S3ksyen 23(2) Akta Pengangkutan Jalan 1987 kerana menggunakan lesen kenderaan memandu (LKM) bagi tujuan lain,” katanya.

May be an image of one or more people, people standing and outdoors Polis men4han lori membawa pekerja kiIang positif C0vid-19 yang memakai geIang merah jambu di kawasan Sungai Petani petang tadi. – Foto ihsan PDRM

“Lanjvtan daripada itu, pihak PKD Kuala Muda telah mengarahkan seramai 135 pekerja kilang untuk hadir bagi tujuan sias4tan dan mengenakan geIang kuar4ntin.

“Seterusnya, pihak majikan telah mengatur sebuah lori khusus untuk membawa kesemua 135 kes p0sitif dengan menggunakan tiga kali perjalanan dari asrama ke PKD.

“Semasa lori tersebut dalam perjalanan ke PKD Kuala Muda, video dan gambar tersebut telah dir4kam orang ramai serta dimuat naik ke media sosial,” katanya.

Sias4tan dijalankan mengikut S3ksyen 23(2) Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Menggunakan Lesen Kenderaan Motor (LKM) bagi tujuan lain), S3ksyen 22 (b) Akta 342 (KesaIahan am tidak mematuhi apa-apa per1ntah yang dikeluarkan pegawai yang diberi kuasa) dan S3ksyen 270 K4nun Kes3ksaan (Perbuatan cvai yang mungkin mereb4kkan jangk1tan apa-apa penyak1t yang berb4haya kepada ny4wa).

Ni orang bukan ayam atau lembu

T1ndakan membawa pekerja secara beramai-ramai dan berses4k di dalam lori itu dir4kam oleh orang awam dan membuatkan w4rganet berasa ber4ng kerana dilihat tidak berper1kemanvsiaan.

Oleh itu, beberapa pihak telah menyeIar tindakan maj1kan yang memperIakukan pekerja-pekerja kiIang ayam tersebut seperti haiwan tern4kan dengan membawa mereka menggunakan lori secara berhimpit.

Menerusi perk0ngsian daripada Twitter @maliqueredzuan, dia telah memuat naik semula gambar keadaan pekerja-pekerja tersebut di dalam l0ri dan juga beberapa k0men pengguna media sosial yang tidak bersetvju dengan cara tersebut.

Bukan banyak ke bas pers1aran?

Sehubungan dengan itu, rata-rata w4rganet turut sama meng4kui bahawa tindakan berkenaan begitu tidak adiI kerana mereka juga manvsia biasa dan tidak Iayak diperIakuan seperti ayam atau lembu di dalam Iori oleh maj1kan.

Mungkin dalam ramai2 tu ada yang keIulusan degree

Terg4mak betul maj1kan

Kenapa layan manusia macam tu?

Tonton video penuh:

 

 

Sumber: Sinar Harian, OMM

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.