“Kau Ni Patut Step D0wn Dah!”- Lana Nordin L4ntang, Mahu DG Hisham Let4k Jawatan

Perk0ngsian pelakon Lana Nordin di laman lnsta-st0ry nya pada Ahad tul4r di media sos!al apabila tangk4p layar perk0ngsian itu mendapat kec4man daripada orang ramai.

Mahu DG Hisham Let4k Jawatan

Berikutan kec3wa dengan peningkatan kes yang mend4dak terutamanya selepas negara mencatatkan angka j4ngkitan wab4k C0vid-19 tertinggi sebanyak 17,045 dan jumlah keseluruhan sudah melebihi 1 juta kes, Lana berkata Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah atau juga dikenali sebagai DG Hisham seharusnya melet4k jawatan serta merta.

Malah pelakon Aku Yang Kau GeIar Isteri itu turut menyifatkan bahawa foto Hisham yang sempat diambil oleh pihak media berada dalam keadaan sed1h sebelum ini hanyalah lak0nan semata-mata.

“Hebat lak0nan. KaIah drama Melayu dekat Samarinda. Hebat KKM. Tahniah la DG (Hisham)..Ko ni patut stepd0wn dah. Tak habis-habis buat muka kes1an and n4ngis pen4t tapi semua itu ko berlak0n sahaja!!

Kata pelakon drama Aku Yang GeIar Isteri itu lagi, dia berasa s1mpati dengan nasib rakyat Malaysia yang menganggap k0nonnya Noor Hisham merupakan seorang yang pr1hatin terhadap rakyat, namun mend4kwa k0nonnya yang berlaku adalah sebaliknya.

“Sed1h rakyat Malaysia k0nonnya kata ko itu sangatlah prihatin pada rakyat. Padahal apa jad*h ini? #Stepd0wnDG #KerajaanK0yak #KerajaanG4gal” tulis Lana bersama hantaran sebuah video.

Persoal S0P

Bagaimanapun, selepas mendapat pelbagai kiriman mesej yang mengec4m nya mengenai hantaran tersebut, Lana mem4damnya tidak lama kemudian sebelum tampil menjeIaskan lebih lanjvt.

Menerusi beberapa hantaran, pemilik nama sebenar Mazlina Hasan Nordin ini mended4hkan foto Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia itu tidak memakai t0peng peIitup muka ketika berada di pejabat Mnteri Kesihatan.

Malah Lana turut mempers0alkan dimanakah standard 0perasi pr0sedur (S0P) yang sepatutnya diamalkan oleh orang ramai termasuk Hisham.

Dalam pada itu, Lana meneg4skan video yang dik0ngsikannya sebelum ini adalah sebagai satu kesed4ran buat orang ramai untuk terus menjaga S0P.

Menerusi video itu juga, kelihatan seorang lelaki yang memakai baju hitam sedang membuat pemeriksaan ke atas jen4zah C0vid-19 di sebuah l0kasi tanpa memakai sut peralatan perIindungan diri (PPE).

“Tengok lelaki baju hitam itu macam pergi hantar roti dekat kedai sahaja. Kata b4haya sampaikan kalau ada orang mninggal dvnia (sebab C0vid-19), ahli keluarga tidak dapat kebvmikan (turut serta) sebab terlalu b4haya.

“Tapi tengok mamat (lelaki berbaju hitam) itu. Yang lain bukan main lengkap pakai PPE. Nasib baik tak buat drama jatvh sebab pen4t angk4t m4yat. MengaIahkan cerita Hindvstan! Sed4rlah, tak habis-habis bagi rakyat rasa ketakvtan,” katanya.

Kata Lana, dia bertindak berk0ngsi video tersebut kerana tertanya-tanya t1ndakan lelaki berbaju hitam itu boleh berada bersama m4yat yang mninggal dvnia kerana C0vid-19 tanpa memakai PPE yang lengkap.

“Kalau betul b4haya sehinggakan ahli keluarga sendiri tidak boleh mengvruskan sendiri m4yat, kenapa lelaki itu bersahaja datang begitu (tanpa PPE)?

“Kenapa petugas barisan hadapan lain tak tegvr lelaki itu? Tidak jadikan perkara itu sebagai isu pr0sedur 0perasi standard (S0P)? Oh, mungkin nanti akan ada yang kata petvgas barisan hadapan pen4t sampai tidak semp4t nak tanya lelaki itu,” katanya.

Sementara itu, Lana turut berk0ngsi mesej daripada seorang pengguna Instagram yang bersetuju dengan pandangannya tentang Noor Hisham.

Ujar individu terbabit, dia terkiIan dengan Noor Hisham apabila tidak diend4hkan ketika terser3mpak dengan beliau semasa berada di Pejabat Menteri Kesihatan untuk menyerahkan d0kumen kepada Dr. Adham Baba.

Katanya, Noor Hisham enggan bertentang mata dengannya ketika berada di lobi, malah beliau juga dilihat tidak memakai peIitup muka ketika sibuk bercakap di telefon.

“Agaknya dah 30 d0s vaks1n, kebaI dah. Dalam televisyen bukan main nak men4ngis sed1h suruh pakai peIitup muka dua lapis.

“Pejabat kementerian awam boleh pula tak pakai peIitup muka. Oh lupa orang ‘k4yangan’,” kata Lana.

Sekadar info, kes harian C0vid-19 semalam mencatatkan rek0d baharu dengan peningkatan kes sebanyak 17,045 menjadikan jumlah kes p0sitif C0vid-19 akhirnya mencec4h lebih sejuta kes.

Negeri Selangor merek0dkan sebanyak 8,500 kes, diikuti oleh Kuala Lumpur sebanyak 2,045 kes dan Kedah sebanyak 1,216 kes.

 

Sumber: Murai.my, K! ONLINE

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf