“You per4h sendiri ke svsu tu?”- Slepas sebulan, gadis bertvdung l4buh pula d4kwa jadi m4ngsa ganggvan seksval Polis ketika SJR

Seorang gadis membuat ciapan di Twitter mendakwa menjadi mangsa gangguan seksual seorang anggota polis. Gambar hiasan

SELEPAS lebih sebulan isu g4ng.guan s3.ksual oleh anggota polis yang bertugas di sek4.tan jalan raya (SJR) red4, kini mvncul satu lagi d4.kwaan yang serupa.

Kec0h di Twitter apabila seorang gadis membuat c1apan mengenai pengalamannya dig4.nggu secara s3.ksual oleh seorang anggota polis ketika melalui satu SJR, pada Sabtu pagi.

Menurut gadis berkenaan, kejad1an tersebut did4.kwa berlaku di satu di pers1mpangan Putrajaya di Lebvhraya Damansara Puch0ng-Lebvhraya Lembah Klang Selatan (SKVE).

“Hi @PDRMsia. Pada jam 9.05 pagi, exit Putrajaya masuk LDP/SKVE, i was being sex.val har4.ssed by *** police named L*** if i’m n0t m1s.taken. He asked where i’m g0nna g0. I t0ld him ‘nak pergi del1.ver svsu nilofa’. And he said, ‘You per4.h sendiri ke svsu tu?’,” demikian c1apan gadis tersebut.

Sehingga kini c1apan tersebut meraih lebih daripada 3,400 retweet.

Menurut gadis berkenaan, dia mengenakan tv.dung labvh sehingga menvtupi bahagian d4da.

Dalam beb3nang di laman sosial itu, gadis tersebut berkata apa yang lebih mengec3.wakan dirinya adalah apabila beberapa anggota petugas barisan h4dapan di SJR itu turut sama ket4wa selepas anggota polis berkenaan menvturkan ayat kvrang s0pan sedemikian.


Perk0ngsian seorang gadis mend4.kwa menjadi m4.ngsa g4ng.guan s3.ksual anggota polis pada pagi Sabtu.

“Dan macam bo**h tak bert4.madun, ask4r dengan polis traf1k kat situ b4ntai gel4k. Wear1ng tvdung l4buh and being sex.val h4ra.ssed is n0t c0ol man. Please d0 someth1ng.

“I was so hum1.liated. Takde res.p3ct dengan perempuan langsvng,” tulisnya lagi dalam h4ntaran berasingan.

Sementara itu menjeng4h di ruangan k0men, ntizen memberikan reaksi yang pelbagai terhadap perk0ngsian gadis berkenaan.

Ada daripada mereka meny4rankan gadis berkenaan membuat lap0ran dan membuat aduan menerusi saluran yang sepatutnya berbanding mengheb0hkan di laman sosial.

Korang kena tahu, yang kes ni akan lagi cepat diambil t1ndakan bila dah v1ral. But, make sure apa yang v1ralkan tu betul, jangan reka cerita.

N3TIZEN

“I think you need to buat rep0rt terus. Kalau tag kat twitter mungkin terlep4s p4ndang.

“Nombor satu yang waj1b, buat rep0rt polis dulu, p0sting macam ni akan habis di sini saja dengan macam-macam anda1.an orang,” demikian antara k0men n3tizen.

Namun begitu, ada beberapa n3tizen yang meny0kong t1ndakan gadis berkenaan memv1ralkan perkara tersebut di media sosial agar ia diambil perhatian.

“For those asking why tak rep0rt je, kenapa perlu sh4re or v1ral kat sini? Korang kena tahu, yang kes ni akan lagi cep4t diambil t1ndakan bila dah v1ral. But, make sure apa yang v1ralkan tu betul, jangan rek4 cerita. If n0t, korang boleh diambil t1ndakan. Kuasa v1ral.


Antara reaksi n3tizen terhadap perk0ngsian gadis berkenaan.

“Dah polis sendiri yang buat sex.val harr.4sment, kau rasa d0rang nak t0long? Better dekat twitter, baru orang ambik t1ndakan,” kata beberapa n3tizen pula.

Untuk rek0d, pada bulan lalu, dua wanita mend4kwa menghadapi g4.ngguan s3.ksual oleh anggota polis dalam sek4.tan jalan raya, dalam kejad1an berasingan masing-masing di Kuala Lumpur dan Pulau Pinang.

Pengarah Jabatan Integr1ti dan Pematvhan St4ndard (JIPS) Bukit Aman, Datuk Zamri Yahya berkata, dua anggota polis berkenaan di4rahkan bertugas di pejabat sementara si4.satan selesai.

Ujarnya, sias4tan lanjut masih dijalankan dan t1.ndakan tata.tertib akan diambil berdasarkan hasil si4.satan.

 

Sumber: mStar

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.