Lebih sejuta meng4nggur jika ‘t0tal l0ckd0wn’- Tengku Zafrul

SHAH ALAM – Kerajaan menegaskan sekiranya Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP) 3.0 dibuat seperti PKP 1.0, lebih dari sejuta orang akan meng4nggur.

Menteri Kewangan, Senator Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, lebih memb1mbangkan adalah peng4ngguran itu tidak sekata dan lebih tertumpu kepada golongan yang bekerja sendiri, belia, wanita serta mereka yang berkemahiran rendah.

“Di samping ris1ko peng4ngguran, 2.8 juta rakyat merangkumi g0longan bekerja sendiri, perusahaan kecil dan sederhana (PKS) m1kro serta usahawan kecil akan lebih terjej4s melalui pengurangan pendapatan.

“Purata isi rumah (di negara ini) mempunyai empat orang. Jika (satu juta) keh1langan pekerjaan bermakna empat juta tanggungan akan terjej4s,” katanya pada sidang akhbar secara maya pada Sabtu.

Menteri Kewangan, Dato’ Sri Tengku Zafrul bin Tengku Abdul Aziz

Zafrul menambah, disebabkan itu, kerajaan memvtuskan untuk melaksanakan PKP secara lebih bers4sar terhadap jenis aktiviti yang dibenarkan berdasarkan pengalaman dan pengetahuan yang lebih mendalam sejak w4bak C0vid-19 melanda negara pada Mac tahun lalu.

“Alhamdulillah, kita dapat lihat kadar peng4ngguran pada bulan Mac 2021 terus menurun kepada 4.7 peratus.

“Satu lagi perbezaan berbanding Mac 2020 adalah dengan apa yang telah dipelajari dalam satu tahun lepas, pr0sedur 0perasi standard (S0P) terutama di tempat kerja dan perniagaan telah dibangunkan serta ditambah baik supaya lebih efektif dalam mengawal penvlaran kes,” katanya.

Beliau turut memberitahu bahawa negara ini masih lagi jauh daripada kadar peng4ngguran sebelum w4bak C0vid-19 melanda negara iaitu 3.2 peratus yang dicatatkan pada tahun 2019.

“Berdasarkan maklumat ini, amatlah penting bagi sektor ekonomi untuk terus ber0perasi supaya pintu rezeki rakyat terus terbuka terutama dalam mencari nafkah bagi diri dan keluarga,” katanya.

Zafrul menambah, daripada data Kumpulan Wang Simpanan Pekerjaan (KWSP) juga menunjukkan bahawa lebih dari RM57 bilion telah dikeluarkan oleh 6.4 juta ahli melalui iSinar manakala RM20.8 bilion dikeluarkan oleh 5.3 juta ahli melalui iLestari.

“Ini jelas dan nyata bahawa rakyat amat terkesan akibat penvtupan ekonomi dan terpaksa meng0rbankan simpanan masa depan hanya untuk bertahan hari ini.

“Apa yang lebih merisaukan adalah hampir 2.6 juta pencarum KWSP atau 17 peratus mempunyai simpanan kurang daripada RM1,000 dalam Akaun 1 mereka,” katanya.

Beliau berkata, dengan pembukaan ekonomi, peluang pekerjaan akan dapat dicipta dan dipermudahkan serta berkemungkinan besar membantu golongan itu untuk membina semula simpanan hari tua mereka.

“Kita juga perlu mengambil kira mengenai k0s sosial lain yang mungkin timbul jika kita melaksanakan PKP 1.0 sekali lagi.

“Apakah nasib rakyat apabila ketua isi rumah tidak mempunyai pvnca pendapatan untuk menyara hidup keluarganya?” kata beliau.

Menurutnya, perkara seperti itu telah menyebabkan masaIah sosial lain seperti peningkatan kes tek4nan ment4l dan keg4nasan rumah tangga sepanjang tempoh PKP.

Sementara itu, Zafrul berkata, Kementerian Kewangan juga bersetuju melvluskan peruntukan tambahan sebanyak RM200 juta menjadikan pervntukan untuk keperluan kes1hatan awam berkaitan C0vid-19 meningkat kepada RM1 bilion.

“Walaupun dengan jumlah pervntukan baharu RM1 bilion ini, Kementerian Kewangan akan terus memantau keadaan dan berurusan dengan Kementerian Kes1hatan serta kementerian berkaitan jika memerlukan sumber tambahan.

“Kerajaan tidak akan berkompromi berhubung dengan isu ny4wa dan keutamaan akan terus diberikan bagi meny0kong sistem kes1hatan awam terutama pada masa kr1sis C0vid-19 ini,” katanya.

PKP 3.0: Waktu 0perasi perniagaan dihadkan

TERDAHULU, masa 0perasi perniagaan akan dihadkan dari 8 pagi sehingga 8 malam di seluruh Semenanjung dan Wilayah Persekutuan Labuan bermula 25 Mei ini.

Menteri Kanan (Kesel4matan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, ia adalah str4tegi kedua sek4tan tambahan bagi mengetatkan pr0sedur 0perasi standard (S0P) Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP) 3.0.

“Waktu operasi perniagaan termasuk di pusat beli-belah dan kedai makan sepanjang PKP 3.0 hanya dibenarkan bermula jam 8 pagi hingga 8 malam.

“Namun pengecvalian diberikan kepada farmasi yang dibenarkan beroperasi sehingga jam 10 malam,” katanya.

Menurutnya, peraturan itu akan berkvat kvasa di seluruh Semenanjung dan Wilayah Persekutuan Labuan bermula pada 25 Mei ini.

“Selain itu, sistem pengangkutan awam juga akan dihadkan kepada 50 peratus sahaja kapasiti seperti dilaksanakan ketika PKP pertama dulu,” katanya.

“0perasi perniagaan antaranya penjualan makanan pandu lalu, kedai runcit, kedai serbaneka yang sebelum ini dibenarkan hingga jam 10 malam kita pendekkan kepada jam 8 malam,” katanya.

Mengulas lanjut, Ismail Sabri berkata, selain penambahan sektor ekonomi, kerajaan juga menetapkan aktiviti sosial, beriadah dan sukan termasuk majlis-majlis rasmi kerajaan juga tidak dibenarkan.

“Aktiviti secara individu masih kita benarkan. Kita menetapkan aktiviti ini sehingga jam 8 malam sahaja kecuali aktiviti keagamaan seperti masjid masih dibuka sehingga waktu Isyak.

“Masyarkat perlu melaksanakan amalan PKP kendiri untuk tempoh dua minggu bagi memvtuskan rangka1an C0vid-19 supaya hospital-hospital boleh menampung pesak1t akan datang,” katanya pada sidang media bersama Ketua Pengarah Kes1hatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, di sini, hari ini.

Berikut beberapa perincian iaitu dengan mengehadkan jumlah tenaga kerja di pejabat dan mengehadkan waktu sektor ekonomi.

Bekerja dari rumah (WFH)

1# 80% penjawat awam akan mula melaksanakan bekerja dari rumah (BDR) melibatkan 750,000 pekerja

2# 40% dari kapasiti kakitangan sektor swasta akan mula bekerja dari rumah(BDR/WFH) melibatkan 6.1 juta orang.

 

Waktu operasi perniagaan

Semua aktiviti perniagaan termasuk operasi kedai makan, kedai runcit, kedai barangan harian, dan pusat beli belah hanya akan dibenarkan beroperasi dari 8 pagi hingga 8 malam.

Namun demikian pengecvalian akan diberikan kepada farmasi yang dibenarkan beroperasi dari 8 pagi – 10 malam.

Manakala stesen minyak dibenarkan beroperasi dari 6 pagi – 8 malam kecuali stesen minyak di lebuhraya yang dibenarkan beroperasi 24 jam.

Pengangkutan awam

Kapasiti penumpang untuk pengangkutan awam kini dihadkan kepada 50 peratus dari muatan asal.

Mula berkuatkuasa 25 Mei 2021

Pelaksanaan S0P yang diperketatkan ini berkuatkuasa mulai Selasa25 Mei 2021 di seluruh negara.

S0P penuh akan diumumkan kementerian terlibat

Namun menurut Ismail Sabri, S0P penuh sektor Ekonomi akan diumumkan MITI dalam masa terdekat.

KKM r4yu orang ramai duduk rumah dua minggu

DALAM pada itu, Kementerian Kes1hatan (KKM) memerlukan tempoh dua minggu ini bagi melaksanakan beberapa kesiapsiagaan dalam membendvng penvlaran w4bak C0vid-19 dalam negara.

Ketua Pengarah Kes1hatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata antara kesiapsiagaan itu ialah ‘st0ckpilling’ (penyimpanan stok) peralatan dan ubat-ubatan selain melihat susun atur untuk meningkatkan lagi keperluan wad dan unit r4watan r4pi (ICU) bagi pesak1t C0vid-19.

Justeru, beliau mer4yu kepada rakyat Malaysia untuk membantu KKM dengan melaksanakan Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP) kendiri dan keluarga untuk tempoh dua minggu ini agar dapat memvtuskan ranta1an jangk1tan w4bak itu dan hospital dapat menampung lebih banyak pesak1t yang kian meningkat.

“Jangk1tan yang meningkat sekarang adalah kes yang terded4h kepada aktiviti dalam tempoh dua minggu. Kita belum melihat aktiviti selepas Aidilfitri.

“Sebelum Aidilfitri ada pended4han terhadap v1rus itu sama ada melalui aktiviti pergerakan mahupun perhimpunan di kompleks beli-belah dan tempat awam,” katanya pada sidang media bersama Menteri Kanan (Kluster Kesel4matan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengenai perkembangan PKP di Putrajaya hari ini.

Beliau berkata beberapa t1ndakan telah diambil oleh KKM bagi men4ngani peningkatan kes C0vid-19 mutakhir ini, antaranya mengenal pasti kemudahan sementara untuk menempatkan pesak1t-pesak1t kr1tikal.

Pada ketika ini, penggunaan katil ICU di seluruh negara telah mencapai 91 peratus manakala di Lembah Klang sahaja adalah 113 peratus.

Dr Noor Hisham berkata KKM telah mengenal pasti ruang tertentu seperti wad pemerhatian r4watan harian untuk diubah suai menjadi ICU dan menambah ICU medan di Hospital Kepala Batas kepada 27 katil.

KKM juga telah meminta hospital swasta untuk menambah katil ICU kepada 124 katil berbanding 104 sebelum ini selain turut menggunakan Ordinan Darvrat Seksyen 3 iaitu mengambil alih hospital baru yang belum digunakan seperti Hospital Cyberjaya dan Hospital Pakar Kanak-Kanak Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) untuk mer4wat pesak1t C0vid-19.

Selain itu, Dr Noor Hisham berkata strat3gi lain termasuk mewujudkan Pusat K4walan Bersepadu yang bertanggungjawab untuk melihat kesepaduan penggunaan katil ICU, menangguhkan pembed4han el3ktif dan merujuk pembed4han bukan kes C0vid-19 kepada hospital swasta.

Jelasnya, KKM juga menggunakan kaedah penyumberlvaran iaitu mervjuk kes bukan C0vid-19 kepada hospital swasta dan pengambilalihan kemudahan awam untuk dijadikan Pusat Kuar4ntin dan R4watan C0vid-19 Ber1siko Rendah (PKRC).

Bagaimanapun, Dr Noor Hisham meneg4skan pertambahan katil dan ICU bukan penyelesaian mutlak untuk menangani penvlaran w4bak itu sebaliknya meneg4skan hanya t1ndakan kes1hatan awam mampu mel4ndaikan kelvk jangk1tan C0vid-19.

“V1rus tidak bergerak, yang bergerak ialah manusia. Jadi terus duduk di rumah, bantu kami. V1rus akan menjangkiti dan akan memb1ak di dalam paru-paru sehingga ada mvtasi jika pemb1akan yang banyak,” tegasnya.

 

Sumber: BERNAMA, Sinar Harian, BK

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf