M4yat Kedua Telah Di Temui, Sekumpulan Pemancing Cerita Saat 3 Beradik Ini Lem4s.

Semasa Tempatan

Kegembiraan menyambut Syawal pada tahun ini bagaikan sudah tiada ertinya lagi, buat kedua ibu bapa kepada tiga beradik yang dikhuatiri lemas di Sungai Terengganu, Kampung Kuala Telemong.

Umar Iskandar Mohd, 21 tahun, Khairil Firdaus, 17 tahun, dan seorang lagi adik mereka Khalif Naim, 16 tahun, dipercayai bermandi-manda di sungai yang terletak kira-kira 300 meter dari kediaman mereka.

Dengar orang jerit minta tolong

Kejadian mengenai kehilangan mereka mula disedari oleh sekumpulan pemancing, yang mendkwa melihat tiga beradik tersebut sedang mandi-manda sebelum terdengar bunyi jeritan meminta tolong.

Sujurus mendengar jeritan itu, kumpulan pemancing segera bergegas menaiki motosikal menaiki jambatan dan terus ke lokasi ini. Dalam 10 minit mereka sampai, didapati ketiga-tiga mngsa telah hilang.

Minta nak pakai baju sedondon

Bapa tiga beradik itu, Mohd Ismail, 64, sempat memberitahu bahawa pada tahun ini anak-anaknya telah meminta untuk memakai baju Melayu sedondon pada Aildilfitri kali ini.

Malah, foto terakhir yang dikongsikan iaitu memaparkan mereka memakai baju sedondon dan saling berpelukan merupakan permintaan anak-anaknya juga.

“Memang janggal sikit apabila mereka ajak bergambar sebab kebiasaan raya, kami akan bersama keluarga tetapi saya tidaklah anggap peIik. Mereka juga minta saya peluk…”

Kejadian menimpa Mohd Ismail, merupakan dugaan besar buatnya, yang sebelum ini telah kehilangan isteri lebih 10 tahun lalu dan kini terpksa melalui detik sukar mengenang nasib tiga orang anak pula.

Anak bongsu Hafiz Quran

Dalam perkongsian lain, dimaklumkan bahawa anak bongsu, Khalif Naim, merupakan hafiz Al-Quran. Pada tahun ini, iaitu 20 Mac lalu, Khalif telah berjaya menghafaz sebanyak 30 juzuk.

Setakat ini, seramai 41 kekuatan anggota melibatkan polis, bomba dan Angkatan Pertahanan Awam (APM) melancarkan operasi pencarian sejurus menerima maklumat.

Selepas membuat pengecaman, bapa mngsa telah mengesahkan barangan peribadi seperti termasuk pakaian, selipar dan telefon, adalah kepunyaan anaknya.

 

Sumber : Astro Awani, Harian Metro & Facebook

Dua Mayat Telah Di jumpai

pasukan penyeIamat memaklumkan pihak mereka telah berjaya menemukan m4yat kedua.

M4ngsa adalah, Khairil Firdaus, 17, pelajar tingkatan lima Sekolah Agama Mahmudiah, Kuala Ber@ng ditemui Pasukan Penyelamat Di Air (PPDA) di dasar sungai kira-kira 150 meter dari lokasi m4ngsa dikatakan terjat0h.

M4yat Khairil Firdaus dijumpai
Penolong Pengarah 0perasi Negeri (PPON), Penguasa Kanan B0mba II, Mohd Basri Kamarazaman, memaklumkan m4yat Khairil Firdaus, ditemui dalam keadaan sempurna.

Kini, pasukan penyelamat masih lagi terus gigih mengesan l0kasi seorang lagi m4ngsa iaitu Khalif Naim, 16, pelajar tingkatan empat Sekolah Menengah Imtiaz Kuala Ber@ng.

Abang sulung tak dapat tahan sebak
Abang sulung kepada tiga beradik, Amirul Aizam, 29, meluahkan kepada pemberita bahawa dia bersyukur kedua-dua m4yat adiknya telah ditemui.

“Memang sed!h dan seb@k dengan kejadian ini namun saya reda dengan apa yang berIaku…”

Terdahulu, tiga beradik itu telah pergi ke sungai yang tidak jauh daripada kediaman mereka kira-kira puk0l 6.30 petang, sebelum dimaklumkan Iemas.

Sumber : Harian Metro